A szociáldemokrata kormányfő is részt akar venni a népszavazáson
Utoljára módositva: 2019-05-22 13:31:39

Viorica Dancila miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy ő is leadja voksát a kormányát élesen bíráló Klaus Iohannis jobboldali államfő által igazságügyi témákban kiírt vasárnapi népszavazáson.

 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikus magyarázatképpen leszögezte: mindig is támogatta a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A miniszterelnök állásfoglalása azért meglepő, mert a PSD bírálta Iohannist a népszavazás miatt. Szerintük az elnök csak azért szervezte a referendumot a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás időpontjára, hogy beavatkozhasson a kampányba és saját volt pártját (a jobboldali Nemzeti Liberális Pártot) segítse.

Bár a PSD nem tett közzé bojkottfelhívást, Liviu Dragnea pártelnök és a többi PSD-politikus nyilatkozataiból arra lehetett következtetni: azt remélik, hogy a népszavazás nem éri el a 30 százalékos érvényességi küszöböt. A kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE nyíltan arra bíztatja híveit, hogy vasárnap csak az EP-szavazólapot vegyék át, a referendumon ne adják le voksukat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem tart-e tisztsége elvesztésétől, Dancila azt mondta: amikor valaki elvállal egy funkciót, tisztában van azzal, hogy eljön az a nap is, amikor távozni fog onnan. Hozzátette: politikai kormányt vezet, így természetesnek tartja, hogy pártja és annak elnöke figyelemmel követi a kormányprogram teljesülését.

A kérdésfelvetés azzal áll összefüggésben, hogy az utóbbi hetekben Dancila több jelét adta annak: függetleníteni próbálja magát a bukaresti kormányt háttérből irányító pártelnöktől, akinek második korrupciós perében várhatóan hétfőn hirdet jogerős ítéletet a legfelsőbb bíróság. Amikor Dragneát kedden az Adevarul hírportál megkérdezte, milyen a viszonya a kormányfővel, a pártelnök sokat sejtetően annyit mondott: egyetlen kormánytagnak sem kellene elfelejtenie, “miért tették oda, ahova tették”. Dragnea a 2016. decemberi választási győzelem óta a PSD két miniszterelnökét is lecserélte, amikor nem voltak már hajlandók vakon követni utasításait.

A baloldali kormánykoalícióval éles konfliktusban álló Klaus Iohannis jobboldali államfő április 25-én hozott elnöki rendeletet a népszavazásról. Az elnök referendummal tiltatná meg, hogy Romániában amnesztiában részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői, vagy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntetőjogot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...