×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

A szociáldemokraták bojkottálják a bizalmi szavazást

2020.02.20 - 10:01
Megosztas :
 • A szociáldemokraták bojkottálják a bizalmi szavazást

  A bukaresti törvényhozás legnagyobb frakciójával rendelkező, tavaly ősz óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fog részt venni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) régi-új kormányának beiktatásáról szóló hétfői parlamenti szavazáson — döntötte el szerdán a PSD végrehajtó bizottsága.

  A szociáldemokraták meg akarják várni az alkotmánybíróság döntését: nem sérti-e az alaptörvényt, hogy — az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását szorgalmazó — Klaus Iohannis államfő ismét a parlament által leváltott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke elmondta: azt is alkotmányellenesnek tartják, hogy a jobbközép kormány parlamenti vita nélkül, sürgősségi rendelettel módosította a választási rendszert. A PSD ebben az ügyben is alkotmánybírósági döntést vár, a választási törvény módosításáról pedig parlamenti vitát kezdeményez.

  A PSD szerint a parlamenti választások előrehozását egy kezelhetetlen politikai válság megoldásaként teszi lehetővé az alkotmány, és sérti az alaptörvény szellemét az, hogy az államfő szándékosan idéz elő válságot a parlament feloszlatásának szándékával. Ciolacu szerint a kormányalakítási megbízás célja nem lehet az, hogy a miniszterelnök-jelölt elbukja a bizalmi szavazást.

  Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt sem titkolja, hogy nem beiktatása, hanem elutasítása érdekében járul régi-új kormányával hétfőn a parlament elé. Az államfő ugyanis csak akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha 60 napon belül két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul. Orbant nem fenyegeti olyan „veszély”, hogy február elején leváltott kabinetjének most bizalmat szavazna a parlament. Az viszont megakadályozhatja az előrehozott választások kiprovokálását, ha a PSD és szövetségesei bojkottja hosszabb időre lebénítja a törvényhozást.

  A parlament két házának együttes ülése csak a törvényhozók több mint felének — legalább 233 képviselőnek és szenátornak — a jelenlétében határozatképes. Ugyanilyen minősített többség szükséges egy tisztségben lévő kormány leváltásához vagy egy új kabinet beiktatásához. A PSD-nek 203 törvényhozója van.

  A román hírtelevíziók szerint a PSD már megegyezett az Orban-kabinet február 5-i megbuktatásában kulcsszerepet játszó, Victor Ponta vezette Pro Romania párttal és a Călin Popescu Tăriceanu által elnökölt liberális ALDE-vel, hogy csatlakoznak a bojkotthoz, így valószínűsíthető, hogy a bukaresti parlament határozatképtelen lesz hétfőn, és a kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazást el kell napolni.

  Cookie