A szünidőben sem állt meg az élet
Utoljára módositva: 2013-07-30 10:00:16

A vakáció idején sem unatkoznak a pedagógusok és a diákok, hiszen a különböző vizsgák miatt állandó készenlét van a tanfelügyelőségen.

A diákok és pedagógusok a vakáció idején folyamatosan vizsgáznak

A prefektusi kollégiumi ülésen július 29-én Mariana Roman főtanfelügyelő számolt be a képességvizsga és az érettségi eredményeiről, ugyanakkor az aktuális vizsgákról is szót ejtett. Elmondta, hogy az augusztus 19. és augusztus 30. között zajló pótérettségire 1253-an iratkoztak be. Annak érdekében, hogy a legjobb eredményeket érjék el a vizsgázók, a tanfelügyelőség egy akciótervet dolgozott ki, melynek keretében találkozót szerveznek a frissen végzettek szüleivel, iskolai felkészítőket tartanak előre meghatározott órarend szerint, illetve pszichológiai szaktanácsadást tartanak. A főtanfelügyelőtől megtudhattuk, hogy a vidéki diákok rosszabb eredményt értek el, mint a városon tanuló társaik. Ezen különbség csökkentése érdekében nagy hangsúlyt fektetnek majd a pedagógusok alkalmazására. Itt a főtanfelügyelő kihangsúlyozta, hogy a megyében egyetlen szakképzetlen pedagógus sem tanít. Roman elmondta azt is, hogy július 30-án kerül sor a címzetes tanári vizsgákra. A mai megmérettetésre 609 pedagógus jelentkezett, abban bízva, hogy a 131 címzetes, 323 nem címzetes, egész katedrás, illetve a 392 nem címzetes, nem egész katedrás állás valamelyikét megszerezze. A vizsgára a Mihai Eminescu Főgimnáziumban és a Grigore Moisil Általános Iskolában kerül sor, a dolgozatokat pedig regionális központokban fogják kijavítani.

Népszerűbb szakoktatás

A kilencedik osztály után választható kétéves szakoktatásban megyénkben 504 helyet hagytak jóvá. Az eddig megszervezett két beiratkozási időszak során 390 hely telt be. Az üresen maradt 114 helyre az augusztus 27. és 31. között esedékes harmadik iratkozási időszakban jelentkezhetnek a diákok. Roman örömmel nyugtázta, hogy a szakoktatás egyre nagyobb népszerűségnek örvend a megyénkbeli diákok körében, ezt igazolják az eddigi beiratkozások is, hiszen tavaly összesen 345-en választották a szakmai továbbképzést, idén pedig már 390-en. A pék, eladó, kárpitos és autófestő, -bádogos szakok szinte 100 százalékosan beteltek. A főtanfelügyelőtől ugyanakkor azt is megtudhattuk, hogy azon tanintézmények esetén engedélyezték a szakosztályok elindítását, amelyek együttműködési szerződést kötöttek a megyében működő cégekkel, ezáltal garantált a szakmai képzés is.

 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...