A tábor jelképe: az élet fája
Utoljára módositva: 2014-06-27 21:22:25

Tegnap átadták az „ECOSUNHOME — A természet és a szeretet otthona” című, határon átnyúló projekt keretében felépült ifjúsági tábort Nagytarnán. Az első csoportot július 20–26. között fogadják.

 

Nt. Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese a tegnapi átadási ünnepségen Pál apostolnak A szeretet himnusza című versét idézte:„Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet”. Majd egy svéd tudós szavait idézte: „Ha nem becsüljük meg a természetet, az el fog pusztulni”. Az esperes örömmel közölte, hogy ami Nagytarnán látható, az nem más, mint egy álom megvalósulása. A tábor jelképe: az élet fája. A fának táplálékra van szüksége, a fa körül lévő embereknek pedig lelki táplálékra, amit ebben a táborban mindenkinek adni akarnak. A gyerekeket meg kell tanítani függőlegesen Isten felé nézni, szeretni Istent, és vízszintesen szeretni a felebarátokat. A táborhely elkészült, most már az a feladat, hogy azt megtöltsük élettel — hangsúlyozta az esperes.

Ft. Csűry István, a Királyhágómeléki Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta, hogy a hit az, ami a szívekben erőt ad a jövőépítéshez. A 77. zsoltár 15. verse beteljesedett: „És az Úristen csodákat teremt”. Ha valaki ebben kételkedik, hasonlítsa össze a múltat a jelennel. A múlt és a jelen közötti különbség a csoda. Eugeniu Avram kormánybiztos példaként hozta fel az egész megye számára azt a megvalósítást, amit egy magyarországi és egy Szatmár megyei közösség hozott létre. Mariana Monica Sibius, Nagytarna polgármestere, mint mondta, büszke rá, hogy az ő községében készült el ez a létesítmény, hiszen ez lehetőség teremt a térség gazdasági fellendüléséhez és a település nevének megismertetéséhez. Pataki Csaba szenátor kiemelte, hogy az egyház értéket teremt, jó tulajdonos, a közösségért dolgozik, nem kell félni attól, hogy méltatlanul kezeli a visszakapott javakat. Bélbász-Szűcs Andrea, a Csengersimai Református Egyházközség lelkipásztora figyelmeztetett, hogy a teremtett világra oda kell figyelni, ezt viszont csak úgy lehet, ha rámutatunk a teremtőre. A teremtett világ tökéletes, nincs felesleg, ami plusz, azt az ember adja hozzá. Az emberek tehetnek is a világért, nem csak ellene — hangsúlyozta a lelkésznő.

A résztvevők körülnéztek a táborhelyen. A meglévő épületben manzárdszobákat alakítottak ki, a fűtés és a villamos energia biztosítása napkollektorral, pellet tüzelésű hőközponttal és fotovoltaikus napelemekkel történik. Az 1,8 hektár területen az ötven–hatvan férőhelyes konferenciaterem mellé fából készült filagóriát helyeztek, emellett mesterséges tavat, egy kisebb ligetet, sportpályákat, a tábor körül kerékpárutat alakítottak ki, a tó alját pedig természetbarát módon betonnal szigetelték. Elkészült öt fa alapú pillepalackház, melyhez a gyerekek maguk gyűjtöttek palackokat, majd azokat megtöltötték homokkal, a ligethez pedig ők ültették el a facsemetéket. Az átadási ünnepséget magyar és román nyelvű kulturális műsor zárta.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...