A tábor jelképe: az élet fája
Utoljára módositva: 2014-06-27 21:22:25

Tegnap átadták az „ECOSUNHOME — A természet és a szeretet otthona” című, határon átnyúló projekt keretében felépült ifjúsági tábort Nagytarnán. Az első csoportot július 20–26. között fogadják.

 

Nt. Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese a tegnapi átadási ünnepségen Pál apostolnak A szeretet himnusza című versét idézte:„Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet”. Majd egy svéd tudós szavait idézte: „Ha nem becsüljük meg a természetet, az el fog pusztulni”. Az esperes örömmel közölte, hogy ami Nagytarnán látható, az nem más, mint egy álom megvalósulása. A tábor jelképe: az élet fája. A fának táplálékra van szüksége, a fa körül lévő embereknek pedig lelki táplálékra, amit ebben a táborban mindenkinek adni akarnak. A gyerekeket meg kell tanítani függőlegesen Isten felé nézni, szeretni Istent, és vízszintesen szeretni a felebarátokat. A táborhely elkészült, most már az a feladat, hogy azt megtöltsük élettel — hangsúlyozta az esperes.

Ft. Csűry István, a Királyhágómeléki Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta, hogy a hit az, ami a szívekben erőt ad a jövőépítéshez. A 77. zsoltár 15. verse beteljesedett: „És az Úristen csodákat teremt”. Ha valaki ebben kételkedik, hasonlítsa össze a múltat a jelennel. A múlt és a jelen közötti különbség a csoda. Eugeniu Avram kormánybiztos példaként hozta fel az egész megye számára azt a megvalósítást, amit egy magyarországi és egy Szatmár megyei közösség hozott létre. Mariana Monica Sibius, Nagytarna polgármestere, mint mondta, büszke rá, hogy az ő községében készült el ez a létesítmény, hiszen ez lehetőség teremt a térség gazdasági fellendüléséhez és a település nevének megismertetéséhez. Pataki Csaba szenátor kiemelte, hogy az egyház értéket teremt, jó tulajdonos, a közösségért dolgozik, nem kell félni attól, hogy méltatlanul kezeli a visszakapott javakat. Bélbász-Szűcs Andrea, a Csengersimai Református Egyházközség lelkipásztora figyelmeztetett, hogy a teremtett világra oda kell figyelni, ezt viszont csak úgy lehet, ha rámutatunk a teremtőre. A teremtett világ tökéletes, nincs felesleg, ami plusz, azt az ember adja hozzá. Az emberek tehetnek is a világért, nem csak ellene — hangsúlyozta a lelkésznő.

A résztvevők körülnéztek a táborhelyen. A meglévő épületben manzárdszobákat alakítottak ki, a fűtés és a villamos energia biztosítása napkollektorral, pellet tüzelésű hőközponttal és fotovoltaikus napelemekkel történik. Az 1,8 hektár területen az ötven–hatvan férőhelyes konferenciaterem mellé fából készült filagóriát helyeztek, emellett mesterséges tavat, egy kisebb ligetet, sportpályákat, a tábor körül kerékpárutat alakítottak ki, a tó alját pedig természetbarát módon betonnal szigetelték. Elkészült öt fa alapú pillepalackház, melyhez a gyerekek maguk gyűjtöttek palackokat, majd azokat megtöltötték homokkal, a ligethez pedig ők ültették el a facsemetéket. Az átadási ünnepséget magyar és román nyelvű kulturális műsor zárta.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 15:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...