A tanügyi rendszerben sürgősen szükség van a tanerőket védő törvényre
Utoljára módositva: 2019-10-12 21:50:34

Sürgősen szükség van az oktatókat védő törvényre a tanügyi rendszerben, és az iskolának biztonságos térnek kell lennie mind a diákok, mind a tanárok számára, hívja fel a figyelmet a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja (FSLI) szombati közleményében.

‘A több mint 165.000 tanügyi alkalmazott érdekeit képviselő FSLI úgy gondolja, szükség van az oktatókat védő törvényre a tanügyi rendszerben. A FSLI nem azt akarja elérni ezzel, hogy a tanulók jogai és szabadságai sérüljenek, amint azt a médiában hangoztatták. Nem akarunk erőszakot az iskokákba, és úgy gondoljuk, hogy az iskolának biztonságos térnek kell lennie mind a diákok, mind a tanárok számára’ – áll a FSLI közleményében.

A szakszervezeti tömb szerint azért van szükség a törvényre, mert az utóbbi időben megsokasodtak a tanerőkkel szembeni erőszakos tettek, amelyeknek az elkövetői tanulók, vagy azok szülei voltak.

 

‘A legutóbbi ilyen eset a lugosi műszaki líceumban történt, ahol egy tanárt az iskola udvarán vert meg az egyik diák, a tanár pedig orvosi ellátásra szorult. Az ilyen esteket nem szabad többé tolerálni, vagy nem megfelelő módon kezelni’ – mutatnak rá a szakszervezeti képviselők.

 

A FSLI emlékeztet arra, hogy a szakszervezeti tömb javaslatára több mint három évvel ezelőtt benyújtottak a parlamentbe egy, a tanerőket védő jogszabályjavaslatot. A képviselőház elfogadta már a javaslatot, a szenátus oktatási és jogi bizottsága pedig néhány nappal ezelőtt pozitívan véleményezte azt.

 

‘Reméljük, hogy minden szenátor tudatában van a törvény hasznosságának, amely a jövő héten kerülne végső szavazás alá a felsőházban. Úgy gondoljuk, hogy akik ellene fognak szavazni, azt akarják, hogy a tanerők megaláztatása folytatódjon’ – szögezi még le a FSLI.

 

Simion Hăncescu, a FSLI vezetője felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a probléma megoldása sürgős.

 

‘Mind a tanulóknak, mind a szülőknek meg kell érteniük, hogy az iskolai nevelés nem zajlódhat olyan tanárokkal, akiket a diákok, vagy a szülők megvernek. (…) Nyomatékosítani szeretném, hogy azt sem toleráljuk, ha a tanerő folyamodik erőszakhoz a tanulóval szemben. Ezeknek az oktatóknak nincs mit keresniük a tanügyi rendszerben és a FSLI nem kel a védelmére egyik ilyen személynek sem. Mi biztonságot és kölcsönös tiszteletet szeretnénk az oktatási intézményekben, és ha ezt eddig nem tudtuk megoldani, azt jelenti, hogy a törvényes keret ezt biztosítani fogja: az iskolákat, amelyekben senki nem fél!’ – szögezi le Simion Hăncescu.

AGERPRES/(RO – szerkesztő: Oana TILICĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...