A tanügyi rendszerben sürgősen szükség van a tanerőket védő törvényre
Utoljára módositva: 2019-10-12 21:50:34

Sürgősen szükség van az oktatókat védő törvényre a tanügyi rendszerben, és az iskolának biztonságos térnek kell lennie mind a diákok, mind a tanárok számára, hívja fel a figyelmet a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja (FSLI) szombati közleményében.

‘A több mint 165.000 tanügyi alkalmazott érdekeit képviselő FSLI úgy gondolja, szükség van az oktatókat védő törvényre a tanügyi rendszerben. A FSLI nem azt akarja elérni ezzel, hogy a tanulók jogai és szabadságai sérüljenek, amint azt a médiában hangoztatták. Nem akarunk erőszakot az iskokákba, és úgy gondoljuk, hogy az iskolának biztonságos térnek kell lennie mind a diákok, mind a tanárok számára’ – áll a FSLI közleményében.

A szakszervezeti tömb szerint azért van szükség a törvényre, mert az utóbbi időben megsokasodtak a tanerőkkel szembeni erőszakos tettek, amelyeknek az elkövetői tanulók, vagy azok szülei voltak.

 

‘A legutóbbi ilyen eset a lugosi műszaki líceumban történt, ahol egy tanárt az iskola udvarán vert meg az egyik diák, a tanár pedig orvosi ellátásra szorult. Az ilyen esteket nem szabad többé tolerálni, vagy nem megfelelő módon kezelni’ – mutatnak rá a szakszervezeti képviselők.

 

A FSLI emlékeztet arra, hogy a szakszervezeti tömb javaslatára több mint három évvel ezelőtt benyújtottak a parlamentbe egy, a tanerőket védő jogszabályjavaslatot. A képviselőház elfogadta már a javaslatot, a szenátus oktatási és jogi bizottsága pedig néhány nappal ezelőtt pozitívan véleményezte azt.

 

‘Reméljük, hogy minden szenátor tudatában van a törvény hasznosságának, amely a jövő héten kerülne végső szavazás alá a felsőházban. Úgy gondoljuk, hogy akik ellene fognak szavazni, azt akarják, hogy a tanerők megaláztatása folytatódjon’ – szögezi még le a FSLI.

 

Simion Hăncescu, a FSLI vezetője felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a probléma megoldása sürgős.

 

‘Mind a tanulóknak, mind a szülőknek meg kell érteniük, hogy az iskolai nevelés nem zajlódhat olyan tanárokkal, akiket a diákok, vagy a szülők megvernek. (…) Nyomatékosítani szeretném, hogy azt sem toleráljuk, ha a tanerő folyamodik erőszakhoz a tanulóval szemben. Ezeknek az oktatóknak nincs mit keresniük a tanügyi rendszerben és a FSLI nem kel a védelmére egyik ilyen személynek sem. Mi biztonságot és kölcsönös tiszteletet szeretnénk az oktatási intézményekben, és ha ezt eddig nem tudtuk megoldani, azt jelenti, hogy a törvényes keret ezt biztosítani fogja: az iskolákat, amelyekben senki nem fél!’ – szögezi le Simion Hăncescu.

AGERPRES/(RO – szerkesztő: Oana TILICĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...