A tanügyi szakszervezetek készek bírósághoz fordulni
Utoljára módositva: 2019-06-05 16:47:35

Bíróságon készül megtámadni a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) a líceumi és szakiskolai beiskolázási keretszámra vonatkozó, 2019/4057-es minisztériumi rendeletet – közölte szerdán George Purcaru FSLI-elnök Nagyváradon.

Purcaru sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a szakszervezeti szövetség követeli: a tanügyminisztérium vonja vissza a május 28-án meghozott, a 2019-2020-as tanévre vonatkozó beiskolázási számokat megszabó rendeletét. Ellenkező esetben minden lehetséges úton fellépnek ellene, többek közt bíróságon is megtámadják, mert álláspontjuk szerint megkérdőjelezhető a rendelet törvényes volta, lévén, hogy nem tartja tiszteletben a beiskolázási számok meghatározásának metodológiai ütemtervét. Az ügy kapcsán már számos tiltakozást fogalmaztak meg az iskolák az ország csaknem minden megyéjében, tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációjának elnöke ismételten kérte Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, hogy sürgősségi hatállyal vonja vissza a 2019/4057-es rendeletet, amely ‘feje tetejére állítja az oktatási rendszert, bizonytalanságot kelt a tanulók és tanárok körében, a tájékoztató szórólapok még nincsenek kinyomtatva és a nyolcadikos tanulókhoz még nem jutottak el az információk’.

George Purcaru leszögezte: amennyiben a szaktárca nem vonja vissza a vitatott rendeletet, felkészültek arra, hogy bírósági úton támadják azt meg.

Kifejtette: a rendelet ‘egy tollvonással’ szakosztályokká alakít líceumi osztályokat, márpedig képtelenség egyik napról a másikra szakoktatást bevezetni 26.000 diák esetében, hisz erre nincs meg a szükséges anyagi fedezet, és a líceumi osztályok a rendelkezés miatt várhatóan túlzsúfolttá fognak válni. Véleménye szerint a munkaerőpiac igényei alátámasztják a szakosztályok szükséges voltát, de azokat fokozatosan kell létrehozni, lépést tartva az anyagi lehetőségekkel.

Azt is nehezményezte, hogy a szaktárca január helyett csak májusban rendelkezett a beiskolázási számokról, és nem tart fenn párbeszédet a szakszervezetekkel, noha szerinte egy ilyen horderejű kérdésben elkerülhetetlen kikérni a tanárok véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...