A tasnádi svábok napja
Utoljára módositva: 2019-07-15 10:05:41

A bő negyed évszázados hagyomány szellemében pattogó ritmusokra vonult végig a kisváros utcáin a színpompás menet, majd a kultúrház színpadán perdültek táncra a sváb csoportok.

Hagyományosan a római katolikus templomban, idén Orbán Mihály jezsuita szerzetes által celebrált misével kezdődött a Német Demokrata Fórum tasnádi szervezete által immár huszonhatodik alkalommal megszervezett sváb nap — s innen indultak a mezőfényi fúvószenekar pattogó ritmusaira lépkedve, néha perdülve-fordulva a helyi, valamint a megye más településeiről érkezett csoportok, végigvonulva a kisváros főterén és utcáin, egészen a látványos rendezvénynek helyet adó kultúrházig. Mielőtt azonban bevonultak volna, annak udvarán közös, előbb páros, majd négyes és nyolcas tánccal örvendeztették meg a jelenlévőket, ezt követően pedig bent a teremben a szuflával még igencsak bíró fényi fúvósok vidám dallamú összeállítása köszöntötte elsőként az ünneplőket. „Isten hozott mindenkit Tasnádon, a tasnádi svábok találkozóján. Nagy öröm számunkra, hogy évről évre üdvözölhetjük önöket ezen a fontos, hagyományokat továbbvivő eseményen” — fogalmazott köszöntőjében házigazdagént is Grieb Csaba polgármester, míg Kiskasza Balázs alpolgármester arra emlékeztetett: a sváb közösség kultúrája, de mindennapi élete is gazdag (volt) népdalokban, néptáncokban, amelyeket bemutatva erősítik az identitást, annál is inkább, mivel ezeken a találkozókon s a hagyományőrzésben nagy számban vesznek részt gyermekek és fiatalok. „Nem egyszerű, de tovább kell vinni a sváb vonalat; az volt, van és lesz” — mondta, megköszönve a csoportoknak az idei részvételt is, valamint Schmidt Ottónak és Máriának a töretlen energiát, amellyel évek óta megszervezik a találkozót. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Josef Hölczli, az NDF észak-erdélyi regionális elnöke is, hangsúlyozva a sváb kultúra fontosságát, hiszen a kultúra és a hagyományok minden nemzetiség számára fontosak, de egy olyan kis közösség számára, mint a szatmári svábok, hatványozottan azok. Köszöntője zárógondolataként a 350 éve született gróf Károlyi Sándort említette, akinek „mottóján megyünk tovább — mindenki hasznára”. A köszöntők sorát egy nem mindennapi vendég, a Németországi Szatmári Svábok Egyesületének elnöke, Buchmüller Ottó zárta, tolmácsolva az egyesület tagjainak szívélyes üdvözletét, és nosztalgiától elfogódottan pillantva vissza a sok-sok évtizeddel ezelőtti napokra, amikor ezen a színpadon harmonikázó kisgyermekként lépett fel. Mint hangsúlyozta, modern korunk számtalan utat, lehetőséget és módot kínál mindenkinek, de a gyökereket nem szabad elfelejteni. „A Buchmüller család a legrégebbi képviselője Németországban a szatmári sváboknak” — summázta Stefan Kaizer, megköszönve a negyed évszázados barátságot. A köszöntőket követően kezdődött a mulatság, sorra perdültek táncra a színpadon a néptánccsoportok.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...