A termés napja Csomaközön
Utoljára módositva: 2014-08-18 11:29:48

Vasárnap a csomaközi római katolikus templomban ünnepi szentmisén adtak hálát az idei termésért, a sportpályán pedig szórakoztató műsor várta a falu lakosait és a vendégeket.

 

A helyi mazsorettek, a fúvószenekar, valamint a népviseletbe öltözött gyerekek, fiatalok és idősebbek a polgármesteri hivataltól lovas szekérrel, traktorral és gyalog vonultak Csomaközön a Szent István-templomig, a templomban Ft. Starmüller Ferenc plébános celebrált szentmisét a termés napja alkalmából. A római katolikus egyház Szent Jakabbal vallja, hogy minden jó adomány felülről van, a világosság atyjától, amire nincs változás — hirdette a plébános. Ezen a napon még nagyobb ereje van a felajánló imának, amely úgy hangzik: „Áldott vagy, ó mindenség Istene, mert tőled kaptuk a kenyeret, fölajánljuk néked, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét”. Kazinczy Ferenc mondta: „Jaj annak a népnek, amelynek hálára emlékezete nincs!” Nem mondhatunk nagyobbat annál, mint: „Hála Istennek”! Az Úristen maga parancsolta meg ezt az ünnepet. A földműves megtapasztalja, hogy az aratás, a szüret nem csak az ő ügyességének az eredménye, hanem Isten áldása is. Aratáskor fel kell mérni a szellemi javakat is. Az oltár elé helyezték a mező termését, a kert gyümölcsét, hogy Isten áldását kérjék az idei termésre. A plébános figyelmeztetett: A mai modern ember is meg kellene tartsa az elődök szokását, akik mielőtt megszelték a kenyeret, keresztet rajzoltak rá, és amikor asztalhoz ültek, elimádkozták az asztali áldást. A kenyér hordozza magában Jézus testét.

 

 

Hagyományőrző műsor

 

A mise után a műsorban részt vevő csoportok körbejárták a falu utcáit, majd a sportpályán felállított színpadon elkezdődtek a szórakoztató előadások. Löchli Mihály polgármester, valamint az RMDSZ és az NDF vezető politikusai, köztük Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke ás Leitner János, a NDF Szatmár megyei szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket a helyi sportpályán megrendezett megnyitón. A szervezők igyekeztek olyan műsort összeállítani, hogy elsősorban a helyi csoportok jussanak szereplési lehetőséghez. A színpadon a legkisebbektől a legnagyobbakig táncoltak és énekeltek, bemutatták a tájra jellemző szokásokat és az évszázadokon át élő kultúrát, aminek egy része sváb, de keveredik a magyarral. A községnapra meghívást kaptak a környék svábok lakta településeinek lakosai és hagyományőrző csoportjai. A kulturális műsorok mellett a helyi gasztronómia megismertetése sem maradt el. A bográcsokban különböző ételek is készültek, a vendégek szívesen kóstolták a strudlit, amit a csomaközi lányok frissen sütve vittek az asztalokra. Este a fiatalabbak kedvéért modernebb műsorszámok következtek, fellépett Mohácsi Brigitta és a Lead & Follow táncegyüttes.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...