A választáson használt informatikai rendszert ellenőrzik
Utoljára módositva: 2019-07-11 10:25:34

A május 26-i európai parlamenti választással kapcsolatos rendellenességeket és esetleges csalásokat kivizsgáló parlamenti bizottság kijelölt öt szakértőt, akiknek fő feladata a választáson használt informatikai rendszer ellenőrzése lesz.

Három szakértőre a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), kettőre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tehetett javaslatot. Végül a bizottság Constantin Gorgant, Sânziana Băleanut, Vasile Andreit, Constantin Alin Copaci-ot és Radu Mihaiut bízta meg a választási részvételt monitorozó és a többszöri szavazás megelőzésére szolgáló informatikai rendszer (SIMPV) átvizsgálásával.

A parlamenti különbizottság PSD-s elnöke, Lia Olguţa Vasilescu szerint a rendszer ellenőrzése mellett a szakértőknek ki kell dolgozniuk egy szoftvert, amelybe be lehet majd vezetni a választói névjegyzéket és valamennyi pótlistát is az esetleges többszöri szavazás kiszűrése érdekében.

„Ez az egyik célja a bizottságnak: kideríteni, hogy történt-e többszöri szavazás, beszélhetünk-e választási turizmusról. Ez senkit nem kellene hogy zavarjon, mindannyian azt szeretnénk, hogy derüljön fény az igazságra” — tette hozzá Lia Olguţa Vasilescu.

A szakértőknek szeptember 1-jéig kell jelentést készíteniük az észleltekről.

 

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...