A választáson használt informatikai rendszert ellenőrzik
Utoljára módositva: 2019-07-11 10:25:34

A május 26-i európai parlamenti választással kapcsolatos rendellenességeket és esetleges csalásokat kivizsgáló parlamenti bizottság kijelölt öt szakértőt, akiknek fő feladata a választáson használt informatikai rendszer ellenőrzése lesz.

Három szakértőre a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), kettőre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tehetett javaslatot. Végül a bizottság Constantin Gorgant, Sânziana Băleanut, Vasile Andreit, Constantin Alin Copaci-ot és Radu Mihaiut bízta meg a választási részvételt monitorozó és a többszöri szavazás megelőzésére szolgáló informatikai rendszer (SIMPV) átvizsgálásával.

A parlamenti különbizottság PSD-s elnöke, Lia Olguţa Vasilescu szerint a rendszer ellenőrzése mellett a szakértőknek ki kell dolgozniuk egy szoftvert, amelybe be lehet majd vezetni a választói névjegyzéket és valamennyi pótlistát is az esetleges többszöri szavazás kiszűrése érdekében.

„Ez az egyik célja a bizottságnak: kideríteni, hogy történt-e többszöri szavazás, beszélhetünk-e választási turizmusról. Ez senkit nem kellene hogy zavarjon, mindannyian azt szeretnénk, hogy derüljön fény az igazságra” — tette hozzá Lia Olguţa Vasilescu.

A szakértőknek szeptember 1-jéig kell jelentést készíteniük az észleltekről.

 

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...