A városi lakosok panaszkodtak fáradtságra
Utoljára módositva: 2019-10-22 16:36:58

A világ egyik vezető generikus gyógyszergyártójának Fáradtság Barométere szerint a romániai városi lakosság közel 90%-a érzi magát gyakran fáradtnak, de csak 39%-uk fordult emiatt orvoshoz.

Mint kiderült, közel kétmillió hazai lakos szenved fáradtságérzet miatt. Bár tízből kilenc városi lakos érzi magát folyamatosan fáradtnak, mégis csak 39 százalékuk keresett fel eddig orvost ezzel a panasszal — állapítja meg a barométer.

A felmért romániaiak 64 százaléka ugyanolyan fáradtnak érzi magát, mint tavaly, sőt, sokan még fáradtabbnak, ami pedig a foglalkozásukat érinti, leginkább a cégvezetők, menedzserek, a felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottak, illetve a diákok és egyetemi hallgatók nyilatkozták ezt.

Arra a kérdésre, hogyan is nyilvánul meg a fáradtságuk, 49 százalékuk a fizikai gyengeséget jelölte meg, 47 százalékuk idegességre panaszkodott, 44 százalékuk türelmetlenségre, 39 százalékuknak emiatt gyakori fejfájásaik vannak, és ugyanennyien tapasztalnak koncentrációs nehézségeket.

Bár sokan érzik magukat fáradtnak, nem gondolják azt, hogy valóban ennyien szenvednének ettől: a megkérdezettek szerint a romániaiak alig fele érezheti fáradtnak magát, sokan pedig úgy gondolják, ez főként a tanárokat és a hivatásos sofőröket érinti.

A Fáradtság Barométer összeállítói szerint a romániaiak többsége időszakos fáradtságban szenved, amelyik pihenés vagy kikapcsolódás után javul, ugyanakkor nem tart tovább, mint hat hónap, és nem áll betegség a hátterében. Fáradtságot okoz az alváshiány, a mozgáshiány, a zsíros és kalóriadús ételek fogyasztása, a túlsúly, a folyadékhiány, a stressz és a túlhajszoltság, de a rosszul szellőző, zárt levegőjű helyiségekben való tartózkodás is.

A legjobb védelem a fáradtsággal szemben az elegendő, megszakítás nélküli, pihentető éjszakai alvás. Az alvásigény az életkor előrehaladtával csökken és egyénenként változó. A kisgyerekeknek nagyon sok alvásra van szükségük, ami első életévükben lehet akár napi 16 óra is. Az iskoláskorú gyerekek napi alvásigénye 10–12 óra, ennyi szükséges ahhoz, hogy az iskolában koncentrálni tudjanak. A legtöbb felnőttnek napi 6–8 órányi alvás szükséges ahhoz, hogy másnap friss legyen. Az idősek gyakran kevesebbet alszanak.

Érdemes viszont orvoshoz fordulni, ha az alvás, a pihenés, a friss levegőn mozgás nem szünteti meg a fáradtságot. Akkor sem árt szakembert felkeresni, ha tovább tart a fáradtság, mint szokott, illetve fizikailag és szellemileg is megviselő, teljesítménycsökkenést okoz.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...