A végleges adatok szerint öten sebesültek meg a manchesteri késeléses incidensben
Utoljára módositva: 2019-10-12 14:28:25

A végleges adatok szerint öten sebesültek meg a pénteken Manchester belvárosában elkövetett késes támadásban. A rendőrség terrorcselekmény kísérletének gyanújával őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. A manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese szerint azonban egyelőre nem ismert a támadás indítéka.

Az incidens az Arndale Centre bevásárlóközpontban történt. Az épületet kiürítették és pénteken már nem is nyitják ki.

A támadás utáni órákban bizonytalan volt, hogy hányan sebesültek meg. Az első jelentés négy, a nem sokkal későbbi második beszámoló öt, a harmadik közlemény három sérültről szólt.

Russ Jackson, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese péntek esti tájékoztatójában azonban közölte, hogy öten sebesültek meg, közülük hármat vittek kórházba.

Jackson szerint a kórházi kezelésre szorulók “csúnya” sérüléseket szenvedtek, de egyikük sincs életveszélyes állapotban.

Az incidensnek nincs halálos áldozata.

A főparancsnok-helyettes elmondta, hogy a gyanúsított egy nagy késsel a kezében ment be a bevásárlóközpontba, ahol az őt megállítani próbáló két fegyvertelen rendőrre is rátámadt.

A rendőrök sürgős erősítést kértek, és a támadót az öt percen belül kiérkező fegyveres egységek a bevásárlóközponton kívül, egy közeli utcában leszerelték.

Jackson nem említette, hogy miként tették ártalmatlanná az illetőt, de a korábbi beszámolók szerint a gyanúsítottat a rendőrök elektromos sokkolóval leterítették.

A manchesteri rendőrség helyettes vezetője megerősítette, hogy a negyvenes éveiben járó férfit először személyek ellen irányuló súlyos erőszakcselekménnyel gyanúsították, de most már terrorcselekmény előkészítése, illetve elkövetésére tett kísérlet gyanújával tartják fogva.

A manchesteri rendőrség szóvivője nem sokkal a késelés után tartott tájékoztatójában közölte, hogy a vizsgálatot az incidens helyszínéből és jellegéből adódóan az északnyugat-angliai terrorelhárító rendőrségi szolgálat irányítja.

Russ Jackson péntek esti sajtóértekezletén ezt megerősítette, de hangsúlyozta: a rendőrség nem tudja, hogy a támadót milyen indítékok vezérelték.

A főparancsnok-helyettes találomra elkövetett brutális akciónak nevezte a történteket.

Hozzátette: az incidens minden bizonnyal visszaidézi a 2017-es “rettenetes események” emlékét.

Az eddigi legsúlyosabb manchesteri terrortámadás, amelyre Jackson utalt, 2017. május 22-én, Ariana Grande amerikai popénekesnő koncertje után történt az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában, ahol egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel az előadásról távozó tömeg közepén.

A merényletben 22-en meghaltak, köztük hét gyermek. A legfiatalabb áldozat egy nyolcéves kislány volt.

A sérültek számáról máig sincs pontos adat, de a Scotland Yard becslése szerint valószínűleg meghaladta a nyolcszázat.

Russ Jackson a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség nem hiszi, hogy a manchesteri bevásárlóközpontban elkövetett késes támadásnak az őrizetbe vett gyanúsítotton kívül bárki más részese lett volna, de a vizsgálat erre a kérdésre is kiterjed.

Hozzátette: a rendőrség a hétvégén megerősített, esetenként fegyveres járőrözést tart Manchester központjában, de ennek célja a lakosság megnyugtatása, a hatóságok ugyanis nem hiszik, hogy szélesebb körű fenyegetéstől kellene tartani.

Jackson szerint a rendőrség abban bízik, hogy szombat reggelre a város élete visszakerül a normális mederbe.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...