A vidéki diákok húzhatják a rövidebbet
Utoljára módositva: 2018-09-21 12:40:01

Még a magyar tanítók oktatják a román nyelvet a kisdiákjaiknak Szatmár megyében, egyelőre nem történt változás a sokat vitatott és diszkriminatív rendelet nyomán — tudtuk meg Szejke Ottilia szaktanfelügyelőtől. Amúgy is szaktanárhiány van, főleg vidéken.

Több megyében, köztük a szomszédos Biharban elosztották a jelentkező szaktanárok között a kisebbségi tannyelvű elemi osztályosok románóráit, Szatmár megyében viszont egyelőre nem történt előrelépés, még a kisebbségi tanítók oktatják a román nyelvet az elemi osztályokban. Megyénkben lehetőség sem igazán lenne a rendelet betartására, hiszen így is kevés a román szaktanár, ráadásul ahol megtörténtek a leosztások, ott sok esetben a vidéki gimnazisták itták és isszák meg annak a levét a tanév során. „A megyék perifériáinak iskoláiban tanító román szaktanárok ugyanis lemondtak a katedráikról, és a városokban vagy éppen a megyeszékhelyek iskoláiban vállaltak órákat. Így az V–VIII. osztályosok több településen is tanár nélkül maradtak” — magyarázta érdeklődésünkre Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő, hozzátéve, hogy amennyiben Szatmár megyében is megpróbálnák betartani a rendeletet, azzal a vidéki iskolákra és diákjaikra mérnének csapást, ahol egyébként is szaktanárhiány van.

Azt is megtudtuk, hogy azokban a megyékben, ahol már a román szaktanárok mentek be a kicsikhez, sok visszásság is történt — a magyar tanítók fórumain és közösségi oldalain is megjelent történésekről az Erdélyi Napló is cikkezett. Volt például olyan előkészítő osztály, ahol a román anyanyelvű román szaktanárt egyetlen gyermek sem értette meg, a kicsik ráadásul a mosdóba sem tudtak kimenni, mert nem tudták közölni a tanárral. Egy romántanár pedig azért háborodott fel a kicsikkel, előkészítősökkel való órát követően, mert azok nem tudták csendben végigülni az 50 perces tanórát. Bár az elsősök még nem tanulják a román ábécét, egy romántanár arra utasította egy osztály diákjait, hogy betűkből rakjanak össze szavakat, egy másik oktató pedig másodikosokat utasított arra, hogy olvassanak el egy kétoldalas mesét, holott még csak az ezt követő hetekben kellene megtanulják a román betűket, és szintén másodikosokkal esett meg, hogy a tankönyvet nyitó himnuszt kellett volna olvasniuk, pedig még nem ismerik a betűket. A tanítók szerint ezek az esetek is jól mutatják azt, hogy a szaktanárok nincsenek felkészülve arra, hogy kicsi gyerekeket oktassanak, ráadásul az elemis tantervet sem tanulmányozták.

A kisebbségi, elemi oktatásban dolgozó tanítók, akiket a kormány nemrég hozott rendelete megfoszt attól a joguktól, hogy az elemista diákoknak a továbbiakban is ők taníthassák a román nyelvet, tiltakozással fenyegetnek, amennyiben a kormány nem törli a határozat ezt szabályozó cikkelyét. Nem csupán a magyar pedagógusok szorgalmazzák ugyanakkor azt, hogy bármilyen törvény adta lehetőséggel megakadályozzák vagy visszafordítsák a rendelet erre vonatkozó cikkelyének a gyakorlatba ültetését, hanem más kisebbségi pedagógusok is csatlakoztak, az érdekvédelmi szervezetek egyike, a Szabad Tanügyi Szakszervezet pedig már jelezte támogatási szándékát.

Online petíció

A Magyar Szülők Szövetsége által meghirdetett online petíciót valamivel több mint tízezren írták alá, s bár a beadványt már a hét elején eljuttatták a tanügyminisztériumba, a petíciót nem zárták le, az ügy rendezéséig továbbra is várják az aláírásokat az alábbi linken: https://goo.gl/3Sgu17.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...