A világ leginkább becsődölt államai
Utoljára módositva: 2012-07-25 11:15:27

Az első tíz nem működő ország között hat afrikai. Ha a legrosszabb pontszámot kapott államok nem is teljesen működésképtelenek, de az ott élők hatalmas feszültségeket tapasztalnak mindenfelé.

Ötödik éve Szomália vezeti a csődöt mondott államok toplistáját; az országban széles körben elterjedt a kalózkodás, ráadásul a törvények uralmának szinte teljes hiánya jellemzi, nincs hatékony kormánya, terrorizmus, felkelések, bűnözés sújtja. A washingtoni Fund for Peace szervezet „failed states” indexének idei kiadása meg a Foreign Policy külpolitikai magazinban. A listán 177 ország instabilitási kockázatát értékelik 12 társadalmi, gazdasági és politikai mutató alapján.

Sok afrikai

Az első tíz nem működő ország között hat afrikai. Ha a legrosszabb pontszámot kapott államok nem is teljesen működésképtelenek, de az ott élők hatalmas feszültségeket tapasztalnak olyan tényezők miatt, mint például a kiegyensúlyozatlan fejlődés, a gazdasági visszaesés, illetve az emberi jogi problémák. A második a listán a Kongói Demokratikus Köztársaság. Lakosságának 70%-a nem fér hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez, a gyerekek egynegyede alultáplált. A várható életkor 48 év, és minden 100 emberből csupán egynek van hozzáférése internethez.

Szudánban függetlensége 55 évéből 39-ben polgárháború dúlt. Mióta Dél-Szudán függetlenedett, az olajban gazdag határmenti területeken folytatódnak a konfliktusok, rengetegen kénytelenek elmenekülni otthonukból, és lehetséges, hogy a konfliktus tovább tetőzik.

Zimbabwét Robert Mugabe három évtizedes, mészárlás, gyilkosságok és fehérek elleni kormányzati kampány fémjelezte rémuralma tette tönkre. Afganisztán maga a korrupció, háború, terrorizmus. A kormányzat összefonódik a kábítószerkereskedelemmel, és itt a legrosszabb nőnek lenni.

Haitiban két évvel ezelőtt történt a hatalmas földrengés, és az országnak azóta sem sikerült talpra állnia. Jemenben 2011 novemberére hatalomátadás révén véget ért Ali Abdullah Száleh elnök 22 éves uralma. Ám a demokrácia nem indult virágzásnak az országban, a februári elnökválasztáson csupán egyetlen jelöltre, Abdu Rabbu Mansour Hadi volt alelnökre lehetett szavazni. Az al-Kaida a káoszt kihasználva elfoglalt több déli várost; a jemeni hadsereg offenzívát indított az elveszített területek visszafoglalásáért, az USA támogatásával. Irakban továbbra is gyakori a bombarobbantás és lövöldözés. A Közép-Afrikai Köztársaság az a hely, amelyet az Associated Press „kétségbeesetten szegény” jelzővel írt le gazdag altalajkincsei ellenére; ahol nem ajánlatos turistaként sétafikálni; amelyet a Lonely Planet az „igazi” Afrikának nevez, mert annyira „alulfejlett, szétdarabolt és szegénység sújtotta”. Ez az az ország, ahol egy dán újságíró nagyköveti tisztséget vásárolt magának, kifigurázva az abszurd méreteket öltő korrupciót. A legnagyobb változások nem a lista élén történtek, hanem az arab tavasz államaiban. Líbia például a 60. helyről az 50.-re került a működésképtelen országok között a polgárháború, a NATO-légibombázás és a Kadhafi-rezsim megdöntése következtében.

Szíria, ahol a felkelés több mint egy éve tart, a 48. helyről a 23. pozícióba került.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...