A világ ünnepelt, ők dolgoztak
Utoljára módositva: 2018-01-03 10:50:58

Komoly előrelépések történtek a nagymajtényi földgázfúró toronynál: sikerült teljesen megtisztítani a terepet az összeomlott roncsoktól, a szakembereknek teljes rálátásuk van a kútfőre.

Bár a világ szilveszterre és az új év köszöntésére készülődött, mindebből alig volt valami érzékelhető a december 18. óta lángoló nagymajtényi földgázfúró toronynál — igaz, ünneplésre azért volt okuk a katasztrófavédelmiseknek és a kanadai szakembereknek, hiszen végre sikerült teljesen megtisztítani a torony összeomlott roncsaitól a kutat és a kútfőt, valamint a környéket. December 31-én érkezett a helyszínre egy speciális emelődaru, valamint Kanadából az óceánon keresztül — Isztambul érintésével — megérkezett egy magnéziumalapú speciális vágórendszer is, amellyel a kútfőt tették szabaddá. A bontási — vagy ha úgy tetszik, roncseltávolítási — munkálatok cseppet sem veszélytelen, nagy figyelmet és pontosságot követelő akciók egész sorát jelentették, hiszen mind az 1000 Celsius-fok feletti hőségtől deformálódott, majd összeomlott torony kútba hullott darabjait, mind a szinte olvadáspontig hevült vas lábszerkezetet, mind magukat a bontókat folyamatosan „locsolták”, azaz vízhűtéssel tették lehetővé a műveleteket. Mint azt a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivőjétől, Pop Adriana őrnagytól megtudtuk, sikerült teljesen megtisztítani a terepet (beleértve a kutat és a kútfőt is), így a kanadai szakembereknek teljes rálátásuk van, s ki tudják dolgozni a legoptimálisabb megoldásokat a gázömlés megszüntetésére — melyet majd a lángok vegyi anyagokkal történő eloltása követ. „Hogy erre pontosan mikor kerül(het) sor, azt teljes bizonyossággal nem lehet megmondani, hiszen soklépcsős folyamatról van szó. Láttam én is a napokban felröppent ‘hírt’, amely szerint január 2-ig befejeződik az egész művelet, és eloltódnak a lángok, de ez az információ nem tőlünk származik, s lehet, hogy a lakosság csalóka megnyugtatása érdekében röppentették fel, de akkor is kacsa. Mi, azaz a katasztrófavédelem nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy komoly feladatok és soklépcsős folyamat áll még előttünk. Most a már megtisztított területen biztosítjuk a szakemberek vizsgálódását és a szondán való munkálatok elvégzését, valamint felügyeljük a lángok folyamatos égését” — magyarázta, hozzátéve azt is: a helyszínre még karácsony előtt öt megyéből érkezett tűzoltóegységek közül többet „lecseréltek”, azaz tíznapnyi megfeszített szolgálatteljesítés után hazatérhettek, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget vezető Daniel Dragne és kollégái azonban egy rövid szünetet sem engedélyeztek maguknak, akárcsak a Jeffrey Auld vezette kanadai szakértőcsapat sem.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...