A világnak örömhír kell
Utoljára módositva: 2017-12-27 10:42:33

Ismét különleges karácsonyi koncerttel ajándékozták meg a Szentlélek-plébánia fiataljai a közösséget, nemcsak mindennapjaink görbe tükrét tartva a nézők elé, de a megoldásokat is.

Hagyományosan nagyon sok „jobbá lenni vágyó ember” gyűlt össze karácsony első napjának délutánján a Szentlélek-templomban, s várta izgatottan, hogy idén milyen utazásra viszi a fiatalok karácsonyi koncertje — hiszen a plébánia fiataljainak előadása mindig több egy egyszerű műsor-összeállításnál, mindig egyfajta zenés utazás hol a világ, hol önmagunk vagy éppen saját külön kis univerzumunk, a családunk körül. Nem véletlen az előadás címe — Családok, ébredjetek, hogy jó példák lehessetek! —, hiszen az elhangzó gondolatok a családot, pontosabban a szülőket célozzák meg, hogy tudják átadni a valódi értékeket gyermekeiknek, hogy aztán azokat majd ők is továbbadhassák a következő nemzedéknek. S nem véletlen, hogy a szereplők szülő-gyermek párosok voltak, a jelenetek pedig tipikus családi jelenetek — mintha egy tömbház vagy társasház lakásaiba lestünk volna be egy átlagos nap végén. Az egyik lakásban édesanya kér(ne) segítséget, már ha kiskamasz csemetéje meghallaná szavait zenehallgatás közben — hiszen a csend unalmas, pedig csendre, megállni, pihenni, Istenre szánni az időt mindenkinek szüksége van, hogy testünk utolérje a lelkünket; a másik lakásban apa és kisfia járja körbe, mi is az a megbocsátás, ami nemcsak hogy nem könnyű, de alázat is kell hozzá.

„A felnőttek miért kiabálnak egymással? Halkan is el lehet mondani” — szegezi édesanyjának a kérdést egy családi vita után a következő jelenet gyerkőce, a válasz pedig több mint elgondolkodtató: két dühös ember lelke messze van egymástól, azért kiabálnak át a távolságon, pedig mindig meg kell(ene) őriznünk szívünkben a békét, főképp szeretteinkkel kapcsolatban. A negyedik lakásban történő események talán a leggyakrabban előfordulók, s valószínűleg sokak számára mementó marad — hiszen hányan és hányszor mondjuk egy átdolgozott nap végén: most nincs időm rád (gyermekem, kedvesem, anyu vagy apu), sokat dolgoztam, fáradt vagyok, de amikor a gyerkőc megtudakolja, mennyi is fáradt édesapja órabére, s kölcsönkéri tőle a pénzt, hogy „megvehessen” a maga és testvérei számára egyórányi, együtt eltöltendő időt, az még a jelenet nézőjeként is nagyon „ébresztő” tud lenni, akárcsak az utána felcsendülő Zorán-ének, az Üres bölcsőt ringat a Hold fénye, melyet minden siető, rohanásban élő szülőnek meg kellene hallgatnia egyszer — nehogy majd időskorukban gyermekük ugyanazzal az éremmel fizessen vissza: „ Apa, mikor jössz? Fiam, mennem kell, az élet csupa kötelesség. — Fiam, mikor jössz? Apa, mennem kell, az élet csupa kötelesség.”

A következő jelenetek élethelyzetei — előítéletek nélkül élni, nem lenézni, nem kritizálni, nem közömbösnek lenni, álmainkért küzdeni, jónak lenni (de a jósághoz bátorság is kell) — mind-mind a karácsony ünnepe felé vitték a nézőket. A felé a karácsony felé, amely a boldogság (elég hozzá egy-egy gesztus, amellyel mosolyt tudunk csalni a másik ember arcára) és a szeretet (amelynek helyét átvették az elvárások, a türelmetlenség) ünnepe. De az ünnepünk arról szól, amiről kellene, vagy a maximalizmus, a rohanás, a világ és önmagunk elvárásai messze sodornak a lényegtől, attól, hogy odafigyeljünk egymásra? Hiszen ez az ünnep lényege. Lehet repedt a bejgli, sós a leves, ezek mulandó apróságok, de a szeretet ajándéka megmarad. Mint ahogy megmarad ennek a Májer Enikő rendezte, Balázs Bence hangszerelte, közel 60 fiatalnak szeretettel készített ajándéka, előadása is a jelenlévők szívében.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...