A világnak örömhír kell
Utoljára módositva: 2017-12-27 10:42:33

Ismét különleges karácsonyi koncerttel ajándékozták meg a Szentlélek-plébánia fiataljai a közösséget, nemcsak mindennapjaink görbe tükrét tartva a nézők elé, de a megoldásokat is.

Hagyományosan nagyon sok „jobbá lenni vágyó ember” gyűlt össze karácsony első napjának délutánján a Szentlélek-templomban, s várta izgatottan, hogy idén milyen utazásra viszi a fiatalok karácsonyi koncertje — hiszen a plébánia fiataljainak előadása mindig több egy egyszerű műsor-összeállításnál, mindig egyfajta zenés utazás hol a világ, hol önmagunk vagy éppen saját külön kis univerzumunk, a családunk körül. Nem véletlen az előadás címe — Családok, ébredjetek, hogy jó példák lehessetek! —, hiszen az elhangzó gondolatok a családot, pontosabban a szülőket célozzák meg, hogy tudják átadni a valódi értékeket gyermekeiknek, hogy aztán azokat majd ők is továbbadhassák a következő nemzedéknek. S nem véletlen, hogy a szereplők szülő-gyermek párosok voltak, a jelenetek pedig tipikus családi jelenetek — mintha egy tömbház vagy társasház lakásaiba lestünk volna be egy átlagos nap végén. Az egyik lakásban édesanya kér(ne) segítséget, már ha kiskamasz csemetéje meghallaná szavait zenehallgatás közben — hiszen a csend unalmas, pedig csendre, megállni, pihenni, Istenre szánni az időt mindenkinek szüksége van, hogy testünk utolérje a lelkünket; a másik lakásban apa és kisfia járja körbe, mi is az a megbocsátás, ami nemcsak hogy nem könnyű, de alázat is kell hozzá.

„A felnőttek miért kiabálnak egymással? Halkan is el lehet mondani” — szegezi édesanyjának a kérdést egy családi vita után a következő jelenet gyerkőce, a válasz pedig több mint elgondolkodtató: két dühös ember lelke messze van egymástól, azért kiabálnak át a távolságon, pedig mindig meg kell(ene) őriznünk szívünkben a békét, főképp szeretteinkkel kapcsolatban. A negyedik lakásban történő események talán a leggyakrabban előfordulók, s valószínűleg sokak számára mementó marad — hiszen hányan és hányszor mondjuk egy átdolgozott nap végén: most nincs időm rád (gyermekem, kedvesem, anyu vagy apu), sokat dolgoztam, fáradt vagyok, de amikor a gyerkőc megtudakolja, mennyi is fáradt édesapja órabére, s kölcsönkéri tőle a pénzt, hogy „megvehessen” a maga és testvérei számára egyórányi, együtt eltöltendő időt, az még a jelenet nézőjeként is nagyon „ébresztő” tud lenni, akárcsak az utána felcsendülő Zorán-ének, az Üres bölcsőt ringat a Hold fénye, melyet minden siető, rohanásban élő szülőnek meg kellene hallgatnia egyszer — nehogy majd időskorukban gyermekük ugyanazzal az éremmel fizessen vissza: „ Apa, mikor jössz? Fiam, mennem kell, az élet csupa kötelesség. — Fiam, mikor jössz? Apa, mennem kell, az élet csupa kötelesség.”

A következő jelenetek élethelyzetei — előítéletek nélkül élni, nem lenézni, nem kritizálni, nem közömbösnek lenni, álmainkért küzdeni, jónak lenni (de a jósághoz bátorság is kell) — mind-mind a karácsony ünnepe felé vitték a nézőket. A felé a karácsony felé, amely a boldogság (elég hozzá egy-egy gesztus, amellyel mosolyt tudunk csalni a másik ember arcára) és a szeretet (amelynek helyét átvették az elvárások, a türelmetlenség) ünnepe. De az ünnepünk arról szól, amiről kellene, vagy a maximalizmus, a rohanás, a világ és önmagunk elvárásai messze sodornak a lényegtől, attól, hogy odafigyeljünk egymásra? Hiszen ez az ünnep lényege. Lehet repedt a bejgli, sós a leves, ezek mulandó apróságok, de a szeretet ajándéka megmarad. Mint ahogy megmarad ennek a Májer Enikő rendezte, Balázs Bence hangszerelte, közel 60 fiatalnak szeretettel készített ajándéka, előadása is a jelenlévők szívében.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...