A világnak örömhír kell
Utoljára módositva: 2017-12-27 10:42:33

Ismét különleges karácsonyi koncerttel ajándékozták meg a Szentlélek-plébánia fiataljai a közösséget, nemcsak mindennapjaink görbe tükrét tartva a nézők elé, de a megoldásokat is.

Hagyományosan nagyon sok „jobbá lenni vágyó ember” gyűlt össze karácsony első napjának délutánján a Szentlélek-templomban, s várta izgatottan, hogy idén milyen utazásra viszi a fiatalok karácsonyi koncertje — hiszen a plébánia fiataljainak előadása mindig több egy egyszerű műsor-összeállításnál, mindig egyfajta zenés utazás hol a világ, hol önmagunk vagy éppen saját külön kis univerzumunk, a családunk körül. Nem véletlen az előadás címe — Családok, ébredjetek, hogy jó példák lehessetek! —, hiszen az elhangzó gondolatok a családot, pontosabban a szülőket célozzák meg, hogy tudják átadni a valódi értékeket gyermekeiknek, hogy aztán azokat majd ők is továbbadhassák a következő nemzedéknek. S nem véletlen, hogy a szereplők szülő-gyermek párosok voltak, a jelenetek pedig tipikus családi jelenetek — mintha egy tömbház vagy társasház lakásaiba lestünk volna be egy átlagos nap végén. Az egyik lakásban édesanya kér(ne) segítséget, már ha kiskamasz csemetéje meghallaná szavait zenehallgatás közben — hiszen a csend unalmas, pedig csendre, megállni, pihenni, Istenre szánni az időt mindenkinek szüksége van, hogy testünk utolérje a lelkünket; a másik lakásban apa és kisfia járja körbe, mi is az a megbocsátás, ami nemcsak hogy nem könnyű, de alázat is kell hozzá.

„A felnőttek miért kiabálnak egymással? Halkan is el lehet mondani” — szegezi édesanyjának a kérdést egy családi vita után a következő jelenet gyerkőce, a válasz pedig több mint elgondolkodtató: két dühös ember lelke messze van egymástól, azért kiabálnak át a távolságon, pedig mindig meg kell(ene) őriznünk szívünkben a békét, főképp szeretteinkkel kapcsolatban. A negyedik lakásban történő események talán a leggyakrabban előfordulók, s valószínűleg sokak számára mementó marad — hiszen hányan és hányszor mondjuk egy átdolgozott nap végén: most nincs időm rád (gyermekem, kedvesem, anyu vagy apu), sokat dolgoztam, fáradt vagyok, de amikor a gyerkőc megtudakolja, mennyi is fáradt édesapja órabére, s kölcsönkéri tőle a pénzt, hogy „megvehessen” a maga és testvérei számára egyórányi, együtt eltöltendő időt, az még a jelenet nézőjeként is nagyon „ébresztő” tud lenni, akárcsak az utána felcsendülő Zorán-ének, az Üres bölcsőt ringat a Hold fénye, melyet minden siető, rohanásban élő szülőnek meg kellene hallgatnia egyszer — nehogy majd időskorukban gyermekük ugyanazzal az éremmel fizessen vissza: „ Apa, mikor jössz? Fiam, mennem kell, az élet csupa kötelesség. — Fiam, mikor jössz? Apa, mennem kell, az élet csupa kötelesség.”

A következő jelenetek élethelyzetei — előítéletek nélkül élni, nem lenézni, nem kritizálni, nem közömbösnek lenni, álmainkért küzdeni, jónak lenni (de a jósághoz bátorság is kell) — mind-mind a karácsony ünnepe felé vitték a nézőket. A felé a karácsony felé, amely a boldogság (elég hozzá egy-egy gesztus, amellyel mosolyt tudunk csalni a másik ember arcára) és a szeretet (amelynek helyét átvették az elvárások, a türelmetlenség) ünnepe. De az ünnepünk arról szól, amiről kellene, vagy a maximalizmus, a rohanás, a világ és önmagunk elvárásai messze sodornak a lényegtől, attól, hogy odafigyeljünk egymásra? Hiszen ez az ünnep lényege. Lehet repedt a bejgli, sós a leves, ezek mulandó apróságok, de a szeretet ajándéka megmarad. Mint ahogy megmarad ennek a Májer Enikő rendezte, Balázs Bence hangszerelte, közel 60 fiatalnak szeretettel készített ajándéka, előadása is a jelenlévők szívében.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...