A víz napját ünnepelték az Apaservnél
Utoljára módositva: 2019-03-23 09:30:35

A víz nemzetközi napja alkalmából vízmű- és víztisztító-látogatást szervezett a szatmárnémeti vízszolgáltató; díjazták a korábbi fotó- és a szlogenpályázatra érkezett legjobb alkotásokat.

Kétszáz iskolás gyereket és fiatalt fogadtak az Apaserv munkatársai pénteken a kakszentmártoni vízműben, a szatmárnémeti víztisztító állomást pedig több mint százan látogatták meg a víz nemzetközi napja alkalmából szervezett nyílt napon. Mindkét létesítményben az ott zajló folyamatokat mutatták be az érdeklődőknek, a vízműnél azt, hogy milyen procedúrák zajlanak le azt megelőzően, hogy a háztartások vízcsapjaiba érkezne az ivóvíz, a víztisztítónál pedig azt, milyen kémiai és biológiai műveleteket hajtanak végre a csatornába engedett használt vízen, mielőtt mentesítenék attól a hálózatot. Hatalmas víznyerő medencék vannak a föld alatt, ahonnan a vezetékekbe szivattyúzzák a vizet; nem kell tartani attól, hogy ez a belátható jövőben kiapad, hangzott el, azonban ez nem ok arra, hogy a fogyasztók pazarolják a csapvizet. Ezt ivóvízként bocsátja a fogyasztók rendelkezésére az Apaserv, amit ilyen célra is lenne szabad felhasználni, ipari jellegű tisztításra, autómosásra, öntözésre vétek elpazarolni.

A tegnapi világnapot megelőzően versenyeket is indított az Apsaserv, vízzel kapcsolatos fotókat, illetve a vállalat arculatához illeszkedő szlogeneket kért szatmáriaktól és nem csak. A hirdetésre 48 fotó és 7 szlogen érkezett, a legjobbaknak tegnap adta át a díjakat a zsűri, illetve megnyitotta az ezekből készült kiállítást Gara Ferăstrău utcai székházának első emeletén. A legjobb fotót Nagy Nándor készítette, ez az Apaserv által üzemeltetett egyik utcai ivókútnál várakozókról készült, a témába vágó felvétel jutalma ezer lej volt. A második helyezett Ovi D. Pop lett Water Game nevű látványos fényképével, a harmadik díjat pedig Habarics Zsolt vehette át a városról és a Szamosról készült, Szelek szárnyán című, drónnal készült fotójáért.

A szlogenek közül a Bălcescu–Petőfi iskola II. B osztályos diákjai által kitalált tetszett a legjobban a zsűrinek, amely így hangzik: Gondolkodj tisztán, igyál tisztát! (Gândeşte limpede, bea curat!) A pozitív gondolatért ötszáz lejes pénzjutalom járt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...