A Zöldségtermesztők Napját ünnepelték
Utoljára módositva: 2019-07-08 16:51:04

Színes programokkal várták vasárnap délután a piskoltiakat az általános iskola udvarán felállított színpad elé, meghívott fellépők szórakoztatták a rendezvényre kilátogató közönséget.

Éjféli tűzijátékkal zárult a Zöldségtermesztők Napja idén Piskolton, de ezt megelőzően vasárnap délutántól remek programok várták a helyszínre kilátogatókat. 15 óra után a hivatalos megnyitóval indult az ünnepség, a köszöntőbeszédeket megelőzően a község falvaiban szolgáló, nagyrészt ortodox papok mondtak igei köszöntőt, majd a község polgármestere szólt az egybegyűltekhez.

„Úgy gondolom, mindannyian megérdemlünk egy kis kikapcsolódást, hiszen a piskoltiak többsége tavasztól őszig keményen dolgozik azért, hogy jó termést takaríthasson be, sokszor a szabadnapokat is félretéve, munkával töltve drága idejüket. Az idei év mezőgazdasági szempontból egy nehéz esztendő, hiszen a tavaszi hónapok nem voltak túl kegyesek hozzánk, a sok szárazság nyoma a termésen is érezhető lesz, bár bízunk benne, hogy mire mindent betakarítunk, nem lehet okunk majd a panaszra” — fogalmazott a község vezetője, Cosmin Varga.

Ami a mezőgazdasággal kapcsolatos fejlesztéseket illeti, elmondta, két projekten dolgozik jelenleg a község, egyik a mezőgazdasági utak felújítása, mintegy 900 000 euró értékben szeretnének 14 kilométer mezei utat leaszfaltozni, illetve egy ideje már zajlik a helyi élelmiszerpiac kialakítása, reményeik szerint év végére elkészül a beruházás, és a piskoltiak még könnyebben értékesíthetik majd megtermelt javaikat.

A polgármestert követően Romeo Nicoară parlamenti képviselő gratulált a községben zajló munkálatokhoz, majd kiemelte, a múlt hét folyamán megalakult új európai parlamentben, a román képviselők oda fognak figyelni arra, hogy az EU új költségvetése Románia fejlődése szempontjából is kedvezően alakuljon majd, hiszen Szatmár megye minden településén, így Piskolton is szükség van az EU-s forrásokra, amelyek megpályázása minden közösség fejlődése szempontjából nagy jelentőséggel bír.

Adrian Cozma megyei tanácsos a zöldségtermesztés fontosságáról beszélve elmondta, a nagyáruházaknak nagyobb teret kellene engedniük a helyi termelők portékái számára, és nem import áruval kellene feltölteni a zöldséges standokat, ezzel is segítve a helyi vállalkozásokat. A kilátásban lévő élelmiszerpiac létrehozásának ötletét külön dicsérettel illette, véleménye szerint ez is remek lehetőség lesz a helyi termelők profitjának maximalizálására.

Balog Sándor megyei tanácsos Pataki Csaba megyei tanácselnök üzenetét tolmácsolva kívánt jó szórakozást a résztvevőknek.

Végül Kovács Endre alpolgármester köszöntötte a szomszédos falvak polgármestereit, illetve a magyarországi Ömböly község képviselőit, köszönetet mondott az óvó-, és tanítónőknek a gyermekek felkészítéséért, majd jó szórakozást kívánt a helyieknek.

A szervezők igyekeztek úgy összeállítani az idei műsortervet, hogy az minden korosztály számára kedvezzen. Elsőként a helyi iskolások léptek színpadra, majd a Fekete Tulipán, a Nosztalgia és a Nostagia Junior, a Royal Team zenekar és Liszter Sándor váltották egymást a színpadon. Sötétedés után Sînziana Toader Ardelean, végül pedig Andrea Bănica koncertezett. Éjfélkor tűzijáték zárta a rendezvényt.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...