Abszurd bohózat a tegnapi tanácsülésen
Utoljára módositva: 2019-07-30 10:03:36

A visszavonult Riedl Rudolf helyét Mărginean Éva vette át a megyei grémium RMDSZ-frakciójában, a szakbizottságokban viszont még nem, a PSD–ALDE ellenzék ügyködésének köszönhetően — melynek egyes tanácsosai abszurd bohózattá változtatták a tanácsülést.

Vakációs lazasággal, bő negyedórás késéssel és sok hiányzóval indult a megyei tanács tegnapi ülése, amely a napirendre tűzött határozattervezetek szerint egy teljesen átlagos és relatív rövid gyűlésnek ígérkezett — hogy aztán szélsebesen több mint két órán át tartó, abszurd bohózatba torkolljon. Nehéz volt eldönteni, hogy bizonyos tanácsosok szócséplése, újra és újra megismételt kérdéseik, a kapott (konkrét) válaszok fölötti értetlenkedések és eszmefuttatások a vakációs ráérősség, riasztó hozzá nem értésük, Pataki tanácselnök hiányzása vagy egyfajta furcsa, az őszi államelnöki s a jövő évi helyhatósági választásokra készülődő, inkább tragikomikus, mint fajsúlyos „megmutatjuk magunkat” erőfitogtatás számlájára írandók. Az viszont biztos, hogy az ellenzék — azaz a demokrata liberális és szociáldemokrata frakció — megyeatyái közül jó páran olyan elégedett-vidáman álltak fel órák múltán az asztal mellől, mintha egy nagyszerű (cirkuszi) előadás nézői és résztvevői lettek volna.

A gyűlés elején egyperces csenddel adóztak a pár nappal korábban elhunyt nagyszerű hegedűművész, dr. Fátyol Rudolf emlékének, majd a grémium jogi és gazdasági bizottsága tiltakozott az ellen, hogy a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér megnövekedett utasforgalmának köszönhető plusz jövedelmet egyfajta ösztönzőként osszák szét az ott dolgozók között, meglátásuk szerint ezt az összeget inkább a reptér fejlesztésére kell(ene) fordítani, így a határozattervezetet visszavonták. Ezt követően tette le esküjét — természetesen magyarul is — az RMDSZ-frakció régi-új tanácsosa, Mărginean Mária Éva nagykárolyi ügyvéd, aki kisebb megszakításokkal 1992-től volt tagja a mindenkori megyei tanácsnak, s az elmúlt mandátumai során, értelemszerűen, mindig tagja volt a jogi szakbizottságnak. És értelemszerűen most is ez következett (volna) — a napirendi pont értelmében a jogi mellett a fegyelmi, a közigazgatási, az állampolgári kapcsolatok és a kisebbségi ügyek szakbizottságának is tagja lett volna —, ám a vörös rózsák örök felszólalója, akinek tegnap szinte folyamatosan volt hozzáfűznivalója mindenhez, Pop Ioan tanácsos hevesen tiltakozott. Mint mondta, „a megyei tanács ellenzékét alkotó PSD- és ALDE-frakció adják a tanács 42%-át, és ez a részarány nincs minden szakbizottságban megfelelően képviselve”, s bár Mărginean ügyvédnő a visszavonult Riedl Rudolf helyébe lépett, átvéve annak a fenti szakbizottságokban betöltött tisztségét is, Pop ezt így nem érezte tisztességesnek. Ugyanezt fogalmazta meg, s mint hangoztatta, mindenfajta politikai hátszél nélkül, kizárólag a méltányosság elve mentén az ALDE-frakció nevében Bota Cosmin tanácsos is (annál is inkább, mivel a párt városi szervezetének elnöke ott ült a háta mögött, s hasznos tanácsokkal „látta el”, akárcsak a társellenzéki Popot), így ez a napirendi pont is lekerült a terítékről.

A következőkben a halmi Havasi Gyopár nevelőotthon bezárásával kapcsolatos projekt apróbb módosításairól döntöttek — persze messze nem minden kérdezősködés és akadékoskodás nélkül. Igaz, hogy az otthon bezárásával, az ott élő gyermekek három, családi típusú nevelőotthonban való elhelyezésével, az új épületek építésével kapcsolatos projektet pár héttel ezelőtt, rendkívüli ülésen szavazta meg a grémium, Pop Ioan tanácsos most azért aggodalmaskodott, hogy mi történik a meglévő épülettel. A gyermekvédelmet vezető Mariana Dragoş a lehető legértelmesebben magyarázta el, hogy idősotthont, illetve 18. életévüket betöltöttek otthonát alakítják ki benne, de Pop nem értette meg a választ, ezért újra s a kapott válasz után ismét rákérdezett, végül is három a magyar igazság — de a kérdésismétlések ellenére ezt a határozattervezetet legalább megszavazta a tanács. A legnagyobb falatnak az a napirend pont bizonyult, amely a Szatmár megyei területi-közigazgatási egységek által közpénzből, közhasznúság céljára megvásárolt ingatlanok beszerzését volt hivatott szabályozni — a jogi szakbizottság több apró módosítást javasolt a maximális átláthatóság és tisztaság érdekében. Amivel nem is lett volna baj, de amikor a szakbizottság és a megyei tanács szakapparátusának jogászai vitáztak jogi kérdésekről, amihez „hozzászóltak” a joghoz jottányit sem értő tanácsosok, abból szinte órás szócséplés kerekedett — s végül levették a napirendről a határozattervezetet. Az ellenzék tartózkodott a szavazástól, s így nem ment át a megye helyi költségvetésének, a közintézmények, valamint a teljesen vagy részben saját bevételekből finanszírozott (helyi alárendeltségű) tevékenységek költségvetésének 2019. június 30-i végrehajtásának jóváhagyása sem — ám ekkor mintha órájukra pillantottak volna az addig ráérős hangadók, s kérdések, mellébeszélések nélkül, zsinórban szavazták meg a megmaradt négy, adminisztratív módosításokra vonatkozó napirendi pontot.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...