Adatgyűjtés a lakóközösségekről
Utoljára módositva: 2019-08-20 14:06:08

Szeptember végéig várják a polgármesteri hivatalok, hogy tájékoztassák őket arról, melyik tömbházban van lakóközösség, annak kik a vezetői és tagjai, és milyen számon érhetők el.

Új lakóközösségi szabályozás lép életbe szeptember 28-án Romániában, ez a réginél sokkal pontosabban szabályozza a lakóházban élők mindennapjait, de azzal is jár, hogy az elnöknek be kell mennie a polgármesteri hivatalba, és le kell adnia a lakóközösség adatait. A lakóközösségbe rendszerezett tömbházi élet kétélű fegyver, előnyei és hátrányai is vannak az emberek számára. Előnyei, hogy könnyebb a polgármesteri hivatallal és az egyéb hivatalos szervekkel való kapcsolattartás, hiszen a közös képviselő egy emberként szólhat az összes lakó nevében. Szabályszerű lakóközösség hiányában például a túlnyomórészt uniós, állami és önkormányzati támogatással zajló tömbházszigetelési rendszerbe sem lehet bekerülni. Hátránya, hogy sokkal egyszerűbb a közösség felelősségre vonása is: ha van lakóközösség, az jogi szervezeti státussal bír, kötelezhető például az épület homlokzatának felújítására vagy az épület körüli zöldövezet karbantartására, miközben ha nincs lakótársulás, egyénekkel, családokkal szemben a hatóságok nem tudnak eljárni, egyszerűen nincs kit felelősségre vonniuk.

Szatmárnémeti, ahol a lakosok hetven százaléka úgymond lakóközösség-képes tömbházban él, rosszul áll az ilyenfajta társulások szempontjából, alig ötvenről tud a városvezetés, miközben hatványozottan többnek kellene lennie. Ez a jelenség, hogy kevés a lakótársulás, a megye minden nagyobb, tömbházakból is álló településére érvényes. A szeptember 28-ai adatközlési határidő lejárta után hátha több információjuk lesz a polgármesteri hivataloknak arról, melyik társasházban van lakóközösség, és a rendszer előnyeit felismerve, hátrányait is vállalva, hátha több ilyen alakul meg a következő időszakban. A hatályos törvény a 196/2018-as számot viseli, és elektronikus formában itt érhető el: bit.ly/zcpgje.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...