Adni jó, de kapni még jobb
Utoljára módositva: 2018-05-24 14:45:15

Tegnap a szamoskrassói Bem József Általános Iskolában rendhagyó irodalom- és történelemórákon és zenés előadáson vettek részt a diákok és a pedagógusok, s könyvekkel is gazdagodott az iskola.

Rákosi Réka Renáta szamoskrassói tanítónő egy képzésen vette fel a kapcsolatot a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárért Alapítvány képviselőivel, akikkel kialakult egy hatékony kapcsolat, aminek eredményeként tegnap az alapítvány képviselői könyvadományokat szállítottak az iskolának, valamint rendhagyó órákat tartottak az iskola tanulóinak.

Dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárért Alapítvány képviselője elmondta, hogy 2000-től vannak határon túli kapcsolataik, 2005-ben hozták létre a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárért Alapítványt, s a névben benne van ugyan Kárpátalja, de ettől függetlenül ugyanúgy segítik a délvidékieket, a felvidékieket és az erdélyieket is. Kezdetben nagyobb könyvadományokat vittek a határon túli magyaroknak válogatás nélkül, beleestek abba a hibába, hogy selejtlerakatnak tekintették a határon túli iskolák könyvtárait, de hamar túlléptek ezen az elven, 2010-től teljesen válogatva, célirányosan történik az adományozás. Általában áprilisban, a könyvtárosok világnapja alkalmából vagy a gyermeknaphoz közel szerveznek adományozó akciókat, illetve októberben, az iskolai könyvtárak hónapja alkalmából. A településeket úgy válogatják ki, hogy felmérést készítenek arról, melyik iskolában milyen tevékenységeket végeznek a könyvtárosok és a pedagógusok az olvasás népszerűsítésére, és ahol valóban van igény könyvekre, oda megpróbálnak az igényeknek megfelelő könyveket szállítani. Ahova adományokat visznek, azoknak az iskoláknak a pedagógusaival próbálják továbbra is tartani a kapcsolatot, hogy igény esetén újabb szállítmányokkal segíthessenek. 2010-től a könyvadományok átadásához rendhagyó irodalom- és történelemórák is kapcsolódnak, a kisebbeknek zenés előadásokat is bemutatnak, hogy emlékezetessé tegyék a találkozást. A gyerekekben mindig maradandó, ha egy olyan órán vesznek részt, ami a mindennapi iskolai foglalkozásokból hiányzik. Állandó előadó Gáspár Ferenc gyermekkönyvíró, aki nagyon sok történelmi témájú ifjúsági regényt írt, de van könyvkiadója is, segíti a gyermek- és ifjúsági könyvek kiadását. Ugyancsak rendszeres előadó Cselenyák Imre író, aki több hangszeren játszik — a leggyakrabban gitáron és tangóharmonikán —, megzenésített verseket ad elő a nagyobb gyerekeknek — VI–VIII. osztályosoknak és középiskolásoknak —, vagyis zenés irodalomórákat tart. Dr. Vraukóné Lukács Ilona hangsúlyozta, hogy évente ezer-ezerötszáz kötetet továbbítanak iskolai és települési könyvtáraknak, emellett kiemelt programjuk még a kárpátaljai Irka című gyermeklap olvasóinak szervezett gyermeknap és karácsonyi ünnepség, kétszáz-kétszázötven gyerek részesül ilyenkor személyes ajándékban. Külön ajándékot visznek a beregszászi árvaháznak, volt egy kiemelkedő eseményük, amikor egy hét alatt rendszerezték és polcokra helyezték a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont húsz-huszonkét ezernyi kötetét. Az alapítvány mindig szem előtt tartja azt a mondást, hogy adni jó, de kapni még jobb.

Tegnap Szamoskrassón három kategóriába voltak besorolva a gyerekek: az I–III. osztályosok békakoncerten vettek részt a Vannás együttes közreműködésével, a IV–VI. osztályosok Gáspár Ferenc Lovag voltam Mátyás király udvarában című előadását hallgatták meg, s közben megismerkedhettek a Mátyás korabeli fegyverekkel, míg a VII–VIII. osztályosok megismerkedhettek Cselenyák Imre Áldott ez a bölcső című, Arany János életéről írt könyvével. A vendégek meglátogatták a Bem-emlékszobát, és megtekintették a Bem-szobrot. Man Gabriella iskolaigazgató és Rákosi Renáta Réka tanítónő, a program szervezője elmesélte, hogy miért kapta az iskola a Bem József nevet.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...