Adócsalás a húsipari cégeknél
Utoljára módositva: 2014-03-12 19:10:32

Azt még nem tudni pontosan, hogy romlott hús is került-e az üzletek polcaira, de az biztos, hogy a feketén értékesített, csak papíron exportált áru 15 millió eurós adócsalást eredményezett.

Hamis eredetű hústermékek is piaci forgalomba kerültek (Képünk illusztráció)

A hússzektort érintő EU-s szintű botrányban érintett romániai cégek ügyében indított nyomozást szerdán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT), a 15 millió euróra becsült adócsalás és pénzmosás részleteire a nyomozás derít majd fényt. A tizennyolc megyére kiterjedő ügy szálai a központi hírforrások szerint Szatmár megyét is elérték, szerdán lapunk megkeresésére ezt sem az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, sem a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség nem erősítette meg. Egyelőre azt tudni, hogy két bűnszövetkezet összesen 80 tagját hallgatták ki szerdán az ügyészek, és a nyomozás jelenlegi állása szerint nyilvánvaló az is, hogy több szinten, többféle módon történt az adócsalás: volt olyan eset, amikor egy EU-s tagország valamelyikéből vásárolt hússzállítmány után — bár a jogszabálynak megfelelően nem fizettek áfát — értékesítéskor már az áfás árat számolták fel a felvásárlónak, de az sem ritka, hogy az EU-ban vásárolt terméket papíron külföldi fantomcégeknek szállították le, az így „leírt” húst pedig Romániában feketén értékesítették, máskor a hálózat tagjaként a cégek külföldi fantomcégektől vásároltak, a terméket azonban a helyi piacon feketén értékesítették, az áfás árhoz közeli értéken, de jóval a piaci ár alatt, ami tisztességtelen versenyhelyzetbe hozta az ágazatban törvényesen tevékenykedő cégeket. A DIICOT közleménye szerint egy másik bevett gyakorlat szerint a nagy hazai húsipari cégek a szomszédos országokba (Bulgária és Magyarország) exportálták a húst, ahonnan az áru fantomcégeken keresztül került vissza hazánkba, a hazai piacon értékesített termékek pedig nem kerültek be a cégek könyvelésébe, az ügyészek szerint ilyen módon az ágazat nagy cégei gyakorlatilag a hálózat tagjainak bűntársaivá váltak.

Az ügyészek gyanúja szerint hamis eredetű hústermékek kerültek a vágóhidakra is, ahol azt bekeverték a többi áruval, a húst egy catering cég dolgozta fel, amit egyébként a bűnszövetkezet egyik tagjának a felesége vezetett. Ezeket a tevékenységeket az ügyészek feltételezése szerint a fogyasztóvédelmi felügyelőség és a határrendészet dolgozói segítették.

Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter az ügy kapcsán szerdán elmondta, hogy a húsiparban az adócsalás aránya jelenleg 30–40% körül van, ami az elmúlt két évben jelentősen csökkent ugyan, de azt elismerte, hogy a dokumentumok nélkül raktározott termékek ellenőrzése nehézkes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...