Adócsalás a húsipari cégeknél
Utoljára módositva: 2014-03-12 19:10:32

Azt még nem tudni pontosan, hogy romlott hús is került-e az üzletek polcaira, de az biztos, hogy a feketén értékesített, csak papíron exportált áru 15 millió eurós adócsalást eredményezett.

Hamis eredetű hústermékek is piaci forgalomba kerültek (Képünk illusztráció)

A hússzektort érintő EU-s szintű botrányban érintett romániai cégek ügyében indított nyomozást szerdán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT), a 15 millió euróra becsült adócsalás és pénzmosás részleteire a nyomozás derít majd fényt. A tizennyolc megyére kiterjedő ügy szálai a központi hírforrások szerint Szatmár megyét is elérték, szerdán lapunk megkeresésére ezt sem az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, sem a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség nem erősítette meg. Egyelőre azt tudni, hogy két bűnszövetkezet összesen 80 tagját hallgatták ki szerdán az ügyészek, és a nyomozás jelenlegi állása szerint nyilvánvaló az is, hogy több szinten, többféle módon történt az adócsalás: volt olyan eset, amikor egy EU-s tagország valamelyikéből vásárolt hússzállítmány után — bár a jogszabálynak megfelelően nem fizettek áfát — értékesítéskor már az áfás árat számolták fel a felvásárlónak, de az sem ritka, hogy az EU-ban vásárolt terméket papíron külföldi fantomcégeknek szállították le, az így „leírt” húst pedig Romániában feketén értékesítették, máskor a hálózat tagjaként a cégek külföldi fantomcégektől vásároltak, a terméket azonban a helyi piacon feketén értékesítették, az áfás árhoz közeli értéken, de jóval a piaci ár alatt, ami tisztességtelen versenyhelyzetbe hozta az ágazatban törvényesen tevékenykedő cégeket. A DIICOT közleménye szerint egy másik bevett gyakorlat szerint a nagy hazai húsipari cégek a szomszédos országokba (Bulgária és Magyarország) exportálták a húst, ahonnan az áru fantomcégeken keresztül került vissza hazánkba, a hazai piacon értékesített termékek pedig nem kerültek be a cégek könyvelésébe, az ügyészek szerint ilyen módon az ágazat nagy cégei gyakorlatilag a hálózat tagjainak bűntársaivá váltak.

Az ügyészek gyanúja szerint hamis eredetű hústermékek kerültek a vágóhidakra is, ahol azt bekeverték a többi áruval, a húst egy catering cég dolgozta fel, amit egyébként a bűnszövetkezet egyik tagjának a felesége vezetett. Ezeket a tevékenységeket az ügyészek feltételezése szerint a fogyasztóvédelmi felügyelőség és a határrendészet dolgozói segítették.

Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter az ügy kapcsán szerdán elmondta, hogy a húsiparban az adócsalás aránya jelenleg 30–40% körül van, ami az elmúlt két évben jelentősen csökkent ugyan, de azt elismerte, hogy a dokumentumok nélkül raktározott termékek ellenőrzése nehézkes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...