Ady, a költő. Ady, az ember
Utoljára módositva: 2014-04-14 16:24:10

A költészet napja alkalmából Szugyiczky István rendezésében, Bogdán Zsolt szereplésével került bemutatásra csütörtök este a „…függök ezen a zord élet-párkányon…” című pódiumelőadás.

 

Ady Endre él. A költő ismét városunkban járt csütörtök este. Az Ács Alajos Játékszínben helyet foglaló nézők láthatták egy rövid időre a huszadik század egyik legkiválóbb költőjét. Visszajött, hogy még utoljára elköszönjön az ő Adéljától, és hogy megsimogathassa a „legszebb asszonyt…, aki csak azért jött, hogy szülje a legbizarrabb, a legszomorúbb fiút…” Ady Endre ismét köztünk volt. Azért jött, hogy ismét bemutathassa nekünk Párizst, ahol „tegnap beköszöntött az ősz…”, s ahol élete nagy szerelme élt. Mert volt valakije, „aki Minden”, aki elhagyta őt. Ady mindent hátrahagyva követte. Csütörtök este nem csak Lédáról hallhatott a közönség. Ady mesélt az örök harcáról, amit a „Mi Urunkkal…a Pénzzel” vívott, fellázadt a politika ellen, bemutatta első költeményeit, amit fillérekért tudott csak eladni. A tőle megszokott őszinteséggel beszélt a „gyilkoló szeszről, az alkoholról, mint romboló Istenről…”. Majd hirtelen kialudtak a fények, s Ady elbúcsúzott. A csütörtök esti, közel másfél órás előadás után azonban Ady Endre még közelebb került hozzánk, mint valaha. Adyt eddig vagy nagyon szerették az emberek, vagy kifejezetten utálták. Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és többszörös Uniter-díjas érdemes művésznek köszönhetően azonban megismertük az igazi Adyt. Az embert, akit talán a mai világban élők jobban meg tudnának érteni, mint a korabeli „maradiak”. Ady napjainkban tipikusan az az ember, aki mindent otthagy a szerelemért, aki néha a pohár fenekére néz, mivel az alkohol segít felejteni, aki vágyakozik a pénz után, mert anélkül ugye nem létezhetünk, aki fellázad a politika és a rendszer ellen. Ezért csodálatos Ady, mert tudunk vele azonosulni. Ugyanakkor példájából okulva, el tudjuk kerülni, hogy harcoljunk a „disznófejű Nagyúrral”, hogy meggondolatlanul idegen földre utazzunk, nem törődve a családdal, régi életünkkel, hogy elkeseredettségünkben az alkohol rabjává váljunk, hogy csapodár életet éljünk…, hogy csupán halálunk után értsenek meg minket. Szugyiczky István a Harag György Társulat örökös tagja, szerkesztő-rendező kevés díszlettel is elérte, hogy a néző maga elé képzelje Budapestet, Párizst, érezze, hogy beköszönt az ősz…. A földön elhelyezett borosüveg mintha nem csupán a költő alkoholfüggőségét ábrázolta volna, hanem az egész bizonytalan, néhol reménytelen életét. Szimbolizálta ugyanakkor a Diósyné Brüll Adéllal való ingatag, halálra ítélt szerelmét. Valahányszor az ő Lédájához beszélt, az üvegen állva, imbolyogva szólt hozzá. A Harag György Társulat és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójának a sikeréhez, a vastapshoz azonban kellett Bogdán Zsolt habitusa, profizmusa, lelke. Mert a színész valóban beleadta a lelkét, s a lehető leghitelesebb módon alakította a „mindiggyermeket, a szerelmest, a szabadgondolkodót, a nagymagyart, a nemelégmagyart, az elvágyódót, a visszavágyódót”. A legszerethetőbbet és a legelviselhetetlenebbet: Ady Endrét.

Botos István

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...