Ady-megemlékezés huszonötödször
Utoljára módositva: 2014-11-19 10:19:23

Szombaton Adyfalván huszonötödik alkalommal kerül megrendezésre az Ady–megemlékezés és Érmidszenti zarándoklat, melyre a Kárpát-medence több térségéből érkeznek meghívottak.

A költő szobra előtti ünnepi megemlékezés és koszorúzás szombaton 11 órától kezdődik

Első alkalommal 1990 novemberében rendezték meg az Ady-megemlékezést és Érmindszenti zarándoklatot, az 1990 márciusi véres etnikai konfliktusokat követően mintegy felmutatni azt, hogy kultúránkban van olyan személyiség, aki arra törekedett, hogy a Kárpát-medence különböző ajkú népei ugyanazért az ügyért harcoljanak — magyarázta Muzsnay Árpád főszervező. Az idei kerek évfordulóra, akárcsak eddig is, a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkeznek vendégek. Jelen lesz Mile Lajos nemrég kinevezett kolozsvári főkonzul, akinek az Ady-megemlékezésen való részvétel lesz az első közszereplése. A rendbe tett emlékmúzeum és kúria ezzel a rendezvénnyel kezdi el a nagyközönség felé való nyitását.

 

A rendezvény programja

 

Az adyfalvai református templomban tíz órakor kezdődő ökumenikus istentiszteleten igét hirdet: Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Ft. Hársfalvi Ottó, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye általános püspöki helynöke, köszöntőt mond: Gál Sándor helyi lelkipásztor. Tizenegy órakor veszi kezdetét az ünnepi megemlékezés és koszorúzás. Köszöntőt mond: Marius Andrei Roca, Érkávás község polgármestere; Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja. A megújult Ady-szülőházat és -kúriát bemutatja: Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese és Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója. Ünnepi beszédet mond: Ács Margit író, a Magyar Művészeti Akadémia vezetőségi tagja (Budapest) és Vári Fábián László, József Attila-díjas költő (Beregszász). Szabó Zsolt kolozsvári irodalomtörténész Ady Endre szüleiről tart előadást. Szavalnak és énekelnek: Szatmár és Szilágy megyei, valamint debreceni versmondó fiatalok — Budai Szabina és Tankóczi Szintia (Pettyén), Gózner Ingrid és Mészáros Tímea (Tasnád), Kirei Imola Kinga (Lompér), Csiki Szabolcs (Szilágysomlyó), Gyulai Anikó és Váradi Hunor Dénes (Zilah), Jenei Ákos és Susánszki Hanna (Debrecen). Fellépnek: Halmi György rendezésében a budapesti Medve Színpad művészei (Legerszki Krisztina színművésznő és Sárközi Dávid hegedűművész). Tárogatón játszik: Zágoni Mihály, a Dinu Lipatti Filharmónia tagja.

 

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...