Ady-megemlékezés huszonötödször
Utoljára módositva: 2014-11-19 10:19:23

Szombaton Adyfalván huszonötödik alkalommal kerül megrendezésre az Ady–megemlékezés és Érmidszenti zarándoklat, melyre a Kárpát-medence több térségéből érkeznek meghívottak.

A költő szobra előtti ünnepi megemlékezés és koszorúzás szombaton 11 órától kezdődik

Első alkalommal 1990 novemberében rendezték meg az Ady-megemlékezést és Érmindszenti zarándoklatot, az 1990 márciusi véres etnikai konfliktusokat követően mintegy felmutatni azt, hogy kultúránkban van olyan személyiség, aki arra törekedett, hogy a Kárpát-medence különböző ajkú népei ugyanazért az ügyért harcoljanak — magyarázta Muzsnay Árpád főszervező. Az idei kerek évfordulóra, akárcsak eddig is, a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkeznek vendégek. Jelen lesz Mile Lajos nemrég kinevezett kolozsvári főkonzul, akinek az Ady-megemlékezésen való részvétel lesz az első közszereplése. A rendbe tett emlékmúzeum és kúria ezzel a rendezvénnyel kezdi el a nagyközönség felé való nyitását.

 

A rendezvény programja

 

Az adyfalvai református templomban tíz órakor kezdődő ökumenikus istentiszteleten igét hirdet: Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Ft. Hársfalvi Ottó, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye általános püspöki helynöke, köszöntőt mond: Gál Sándor helyi lelkipásztor. Tizenegy órakor veszi kezdetét az ünnepi megemlékezés és koszorúzás. Köszöntőt mond: Marius Andrei Roca, Érkávás község polgármestere; Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja. A megújult Ady-szülőházat és -kúriát bemutatja: Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese és Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója. Ünnepi beszédet mond: Ács Margit író, a Magyar Művészeti Akadémia vezetőségi tagja (Budapest) és Vári Fábián László, József Attila-díjas költő (Beregszász). Szabó Zsolt kolozsvári irodalomtörténész Ady Endre szüleiről tart előadást. Szavalnak és énekelnek: Szatmár és Szilágy megyei, valamint debreceni versmondó fiatalok — Budai Szabina és Tankóczi Szintia (Pettyén), Gózner Ingrid és Mészáros Tímea (Tasnád), Kirei Imola Kinga (Lompér), Csiki Szabolcs (Szilágysomlyó), Gyulai Anikó és Váradi Hunor Dénes (Zilah), Jenei Ákos és Susánszki Hanna (Debrecen). Fellépnek: Halmi György rendezésében a budapesti Medve Színpad művészei (Legerszki Krisztina színművésznő és Sárközi Dávid hegedűművész). Tárogatón játszik: Zágoni Mihály, a Dinu Lipatti Filharmónia tagja.

 

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 13:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 17:00
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 22.
Olyasvalakinek próbálja elmagyarázni a véleményét, aki eleve elzárkózik előle. Találja meg mi az oka, hogy így viszonyul Önhöz!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...