Agrárélet 2014–2020 között
Utoljára módositva: 2014-03-14 10:07:57

A mezőgazdasági termelők legnagyobb gondja az értékesítés és a támogatás megszerzése. Van-e valamilyen támogatási lehetőség az értékesítési piac kiépítésére, lesznek-e támogatások.

 

— Nincs külön pénzügyi keret az értékesítés támogatására — jelenti ki Fodor István mérnök, a Szatmár Megyei Agrárkamara igazgatója. — A 2008-ban kibocsátott 694-es sürgősségi kormányrendelet alapján hazai alapból támogatják a termelői szervezetek kialakítását. A gazdák jobban járnának, ha egyfajta értékesítési szövetkezetekbe társulnának, mert úgy könnyebben lehetne érvényesíteni a termelők érdekeit. Nálunk nem működnek ezek a szerveződések. Egyrészt, mert az embereknek rossz emlékeik vannak a szövetkezetekkel kapcsolatosan, másrészt, mert az 1990-es években megalakult társulásoknál sok volt a visszaélés, mondhatnám azt, hogy mtsz-es módszereket alkalmaztak. Korszerű társulásokat kellene létrehozni, de erre egyelőre kevés példa van.

 

Új agrárpolitika

 

— A 2014 és 2020 közötti időszakra az unió tagállamai új agrárpolitikát dolgoztak ki, ami a támogatások rendszerén is változtat majd — nyilatkozta Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési, Halászati és Kifizetési Ügynökség referense. — Lesznek változások, de hogy ezek pontosan mire vonatkoznak, még nem tudjuk. 2014 átmeneti év, az idén még az előző időszak szerint nyújtják a támogatást, ugyanakkor kilátásba helyezik az új kiírásokat, amelyek szerint csak 2015-ben folyósítják majd az összegeket. A közös agrárpolitika irányvonalai szerint több mint valószínű, hogy ráállnak a középméretű farmok kialakításának és fenntartásának a támogatására. Az egy és öt hektár közötti területtel rendelkezők egyszerűsített támogatást kérhetnek, leegyszerűsítik az eljárást is, nyilván a támogatás is kevesebb lesz, és az ellenőrzést is megkönnyítik. Ez jó lesz azoknak az idősebb gazdáknak, akik családfenntartókként kisebb területen gazdálkodnak. A hangsúly áttevődik az öt és harminc–ötven hektár közötti földalapú támogatásra. A szatmári gazdák is arra kell törekedjenek, hogy alakítsanak ki öt- és harminc-, vagy akár ötvenhektáros gazdaságokat. Ezen a területen már nyereségcélúan, ideálisan lehet majd gazdálkodni, és ez a célja az unió új agrártámogatási rendszerének is. Ugyanakkor a fiatal gazdák is akár az eddiginél huszonöt százalékkal több támogatást kaphatnak. Nálunk egyre kevesebben vannak, akik fiatalon mezőgazdaságból szeretnének megélni, gazdáink átlagéletkora ötven év felett van. A következő időszakban, ha lesznek is támogatások, nem tudom ki lesz az, aki megdolgozza majd földjeinket, és ezen el kellene gondolkodniuk mindazoknak, akik ezen a szakterületen dolgoznak.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 45 dkg paradicsompüré, 2 tk. pirospaprika-pehely, 1 tk. szárított ...