Agrárélet 2014–2020 között
Utoljára módositva: 2014-03-14 10:07:57

A mezőgazdasági termelők legnagyobb gondja az értékesítés és a támogatás megszerzése. Van-e valamilyen támogatási lehetőség az értékesítési piac kiépítésére, lesznek-e támogatások.

 

— Nincs külön pénzügyi keret az értékesítés támogatására — jelenti ki Fodor István mérnök, a Szatmár Megyei Agrárkamara igazgatója. — A 2008-ban kibocsátott 694-es sürgősségi kormányrendelet alapján hazai alapból támogatják a termelői szervezetek kialakítását. A gazdák jobban járnának, ha egyfajta értékesítési szövetkezetekbe társulnának, mert úgy könnyebben lehetne érvényesíteni a termelők érdekeit. Nálunk nem működnek ezek a szerveződések. Egyrészt, mert az embereknek rossz emlékeik vannak a szövetkezetekkel kapcsolatosan, másrészt, mert az 1990-es években megalakult társulásoknál sok volt a visszaélés, mondhatnám azt, hogy mtsz-es módszereket alkalmaztak. Korszerű társulásokat kellene létrehozni, de erre egyelőre kevés példa van.

 

Új agrárpolitika

 

— A 2014 és 2020 közötti időszakra az unió tagállamai új agrárpolitikát dolgoztak ki, ami a támogatások rendszerén is változtat majd — nyilatkozta Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési, Halászati és Kifizetési Ügynökség referense. — Lesznek változások, de hogy ezek pontosan mire vonatkoznak, még nem tudjuk. 2014 átmeneti év, az idén még az előző időszak szerint nyújtják a támogatást, ugyanakkor kilátásba helyezik az új kiírásokat, amelyek szerint csak 2015-ben folyósítják majd az összegeket. A közös agrárpolitika irányvonalai szerint több mint valószínű, hogy ráállnak a középméretű farmok kialakításának és fenntartásának a támogatására. Az egy és öt hektár közötti területtel rendelkezők egyszerűsített támogatást kérhetnek, leegyszerűsítik az eljárást is, nyilván a támogatás is kevesebb lesz, és az ellenőrzést is megkönnyítik. Ez jó lesz azoknak az idősebb gazdáknak, akik családfenntartókként kisebb területen gazdálkodnak. A hangsúly áttevődik az öt és harminc–ötven hektár közötti földalapú támogatásra. A szatmári gazdák is arra kell törekedjenek, hogy alakítsanak ki öt- és harminc-, vagy akár ötvenhektáros gazdaságokat. Ezen a területen már nyereségcélúan, ideálisan lehet majd gazdálkodni, és ez a célja az unió új agrártámogatási rendszerének is. Ugyanakkor a fiatal gazdák is akár az eddiginél huszonöt százalékkal több támogatást kaphatnak. Nálunk egyre kevesebben vannak, akik fiatalon mezőgazdaságból szeretnének megélni, gazdáink átlagéletkora ötven év felett van. A következő időszakban, ha lesznek is támogatások, nem tudom ki lesz az, aki megdolgozza majd földjeinket, és ezen el kellene gondolkodniuk mindazoknak, akik ezen a szakterületen dolgoznak.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...