Agrárélet 2014–2020 között
Utoljára módositva: 2014-03-14 10:07:57

A mezőgazdasági termelők legnagyobb gondja az értékesítés és a támogatás megszerzése. Van-e valamilyen támogatási lehetőség az értékesítési piac kiépítésére, lesznek-e támogatások.

 

— Nincs külön pénzügyi keret az értékesítés támogatására — jelenti ki Fodor István mérnök, a Szatmár Megyei Agrárkamara igazgatója. — A 2008-ban kibocsátott 694-es sürgősségi kormányrendelet alapján hazai alapból támogatják a termelői szervezetek kialakítását. A gazdák jobban járnának, ha egyfajta értékesítési szövetkezetekbe társulnának, mert úgy könnyebben lehetne érvényesíteni a termelők érdekeit. Nálunk nem működnek ezek a szerveződések. Egyrészt, mert az embereknek rossz emlékeik vannak a szövetkezetekkel kapcsolatosan, másrészt, mert az 1990-es években megalakult társulásoknál sok volt a visszaélés, mondhatnám azt, hogy mtsz-es módszereket alkalmaztak. Korszerű társulásokat kellene létrehozni, de erre egyelőre kevés példa van.

 

Új agrárpolitika

 

— A 2014 és 2020 közötti időszakra az unió tagállamai új agrárpolitikát dolgoztak ki, ami a támogatások rendszerén is változtat majd — nyilatkozta Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési, Halászati és Kifizetési Ügynökség referense. — Lesznek változások, de hogy ezek pontosan mire vonatkoznak, még nem tudjuk. 2014 átmeneti év, az idén még az előző időszak szerint nyújtják a támogatást, ugyanakkor kilátásba helyezik az új kiírásokat, amelyek szerint csak 2015-ben folyósítják majd az összegeket. A közös agrárpolitika irányvonalai szerint több mint valószínű, hogy ráállnak a középméretű farmok kialakításának és fenntartásának a támogatására. Az egy és öt hektár közötti területtel rendelkezők egyszerűsített támogatást kérhetnek, leegyszerűsítik az eljárást is, nyilván a támogatás is kevesebb lesz, és az ellenőrzést is megkönnyítik. Ez jó lesz azoknak az idősebb gazdáknak, akik családfenntartókként kisebb területen gazdálkodnak. A hangsúly áttevődik az öt és harminc–ötven hektár közötti földalapú támogatásra. A szatmári gazdák is arra kell törekedjenek, hogy alakítsanak ki öt- és harminc-, vagy akár ötvenhektáros gazdaságokat. Ezen a területen már nyereségcélúan, ideálisan lehet majd gazdálkodni, és ez a célja az unió új agrártámogatási rendszerének is. Ugyanakkor a fiatal gazdák is akár az eddiginél huszonöt százalékkal több támogatást kaphatnak. Nálunk egyre kevesebben vannak, akik fiatalon mezőgazdaságból szeretnének megélni, gazdáink átlagéletkora ötven év felett van. A következő időszakban, ha lesznek is támogatások, nem tudom ki lesz az, aki megdolgozza majd földjeinket, és ezen el kellene gondolkodniuk mindazoknak, akik ezen a szakterületen dolgoznak.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...