Agresszív még nem volt a tanító néni
Utoljára módositva: 2019-09-13 16:04:04

Országszerte hatalmas felháborodást keltettek a tasnádszántói iskolában történtek, s a hír kapcsán mindenkiben felvetődött a kérdés: hogyan és ki engedte gyermekekkel foglalkozni ezt a nőt?

 

A kérdés még intenzívebbé vált, miután Ecaterina Andronescu volt tanügyminiszter az egyik hírtelevízióban kifejtette: a 43 éves pedagógus úgymond „visszaesőnek” minősül, furcsa magatartása eddig is volt — viszont minden évben rendben lévő dokumentumokkal, orvosi igazolásokkal jelentkezett a versenyvizsgára. Igen, minden évben versenyvizsgára jelentkezett, ugyanis mint azt Călin Durla főtanfelügyelő lapunk megkeresésére elmondta, szinte menetrendszerűen ugyanúgy ismétlődtek az események: D. L. sikeresen vizsgázott (mindig erős átlagos jegyet érve el, idén például meghaladta a 7-est), ideiglenes tanítónőként megkapta kihelyezését valamelyik iskolába, ahol egy-két hetet tanított is, majd különféle személyes problémákra hivatkozva kilépett. „Ősszel aztán ismét jelentkezett a versenyvizsgára, rendben lévő dokumentumokkal, érvényes és alkalmasságát igazoló orvosi papírokkal. Soha nem voltak agresszív, erőszakos megnyilvánulásai — gondolhatja, hogy ha ilyesmi történt volna, azonnal elutasítjuk a jelentkezését. Az, hogy személyes problémákra hivatkozva párhétnyi tanítást követően felmond, nem megalapozott indok arra, hogy bizonyos idő múlva ne fogadjuk el a jelentkezését a vizsgára. Egyrészt, mert személyes problémái valóban mindenkinek lehetnek, másrészt pedig, mert nem ő az egyetlen, aki (akár még tanév közben is) kilép — a legtöbben máshol, külföldön próbálnak szerencsét, s ha nem jön be a számításuk, visszatérnek a pedagógusi pályára. Persze „láttuk”, hogy az ő esetében más a helyzet, de hangsúlyozom: soha nem voltak erőszakos megnyilvánulásai, és alkalmasságát mindig érvényes, lepecsételt orvosi igazolás támasztotta alá. Mi, azaz a tanfelügyelőség egy állami intézmény vagyunk, sem kompetenciánk, sem szaktudásunk nincs megkérdőjelezni egy gyakorló orvos által kiadott igazolást — mi több, még most, az előkészítősök ‘lekönnygázsprayezését’ követően sincs semmi a kezünkben, hadd ne mondjam úgy: nincs semmi jogunk nem hogy felelősségre vonni, de még csak rákérdezni sem az illető orvosnál. Természetesen a nyomozás és az eljárás során megteszik majd a rendőrök, a bírák és nagyon remélem, hogy az orvosi kamara is hivatalból eljárást indít, de a tanfelügyelőségnek semmiféle lehetősége nincs ilyesmire. Tudom, fonák egy helyzet, de így működik a törvénykezés” — magyarázta.

És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a pedagógusok pszichológiai állapotának felmérése eléggé gyorstalpaló módon történik: a megadott időpontban az iskola tanerői összegyűlnek egy teremben, megkapják a tesztlapokat, megoldják, leadják, a felmérést végző pszichológusok pedig csak azokat a személyeket hívják vissza, akiknek a teszteredménye gyenge vagy furcsa — nagyon ritkán van példa arra, hogy eredménytől függetlenül minden tanítóval, tanárral személyesen elbeszélgetnek tizenöt-húsz percet. A 6 és 7 éves előkészítőst könnygázzal lefújó D. L. teszteredménye és versenyvizsgajegye is megütötte az átlagot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...