Agyhártyagyulladás: csak az oltás véd
Utoljára módositva: 2019-04-24 20:00:36

Az elmúlt egy hétben két diáklány is belehalt az agyhártyagyulladás szövődményeibe. A rettegett fertőző betegségnek — amely ellen csak az oltás nyújt védelmet — éppen tegnap volt a világnapja.

Két lány is elhunyt agyhártyagyulladás következtében nemrég: a bukaresti Gheorghe Lazăr Főgimnázium 18 éves tanulója, nem sokkal később pedig egy 15 éves Vaslui megyei diák; ezen a héten, hétfőn pedig egy botoşani-i lány esetében merült fel a betegség gyanúja. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint azonban még nem indokolt az agyhártyagyulladás elleni oltás kötelezővé tétele, pedig köztudott, hogy a meningococcus ellen egyedül a védőoltás nyújt hatékony védelmet.

Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése. A gyulladás okát tekintve két csoportot különböztetünk meg: fertőzés okozta és nem fertőzés okozta gyulladás. A fertőzéses agyhártyagyulladás okozója leggyakrabban vírus, ami többnyire veszélytelen, és a beteg spontán, pár napon belül felépül. Az agyhártyagyulladás második leggyakoribb, egyben legveszélyesebb okozói a baktériumok. Számos baktérium okozhat meningitist, ami jelenlétének azonnali felismerése, orvosi beavatkozás és intenzív kezelés nélkül az egész idegrendszerre kiható, súlyos és maradandó hatást gyakorolhat, akár a beteg halálához is vezetve. 

Felismerés és védekezés

Habár az agyhártyagyulladást sok országban törvényileg kötelező bejelenteni, a pontos előfordulás ismeretlen. A nyugati országokban évi 100 000 emberből 3 betegszik meg bakteriális agyhártyagyulladásban. A vírusos agyhártyagyulladás elterjedtebb, évi százezer emberből 10,9 beteggel.

Az agyhártyagyulladást okozó kórokozók emberről emberre terjednek, közvetlen fizikai kapcsolat, fertőzött testváladékok útján — például tüsszentés, köhögés — vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak — kilincsek, játékok — megérintése által. A fertőzés leggyakrabban a légutakban kezdődik, majd a kórokozók a véráram útján jutnak a gerincvelőbe és az agyba. Ritkábban arcüreg- vagy fültőmirigy-gyulladás előzi meg az agyhártyagyulladást. A nem fertőzés okozta meningitis hátterében legtöbbször daganatos betegségek, a koponya fizikális sérülése és vénás droghasználat áll.

Az agyhártyagyulladás általában magas lázzal, erős fejfájással, a tudati állapot zavartságával jár, a beteg elesett lehet, járása bizonytalan, szédül, esetleg látászavarról számol be, ami pedig leginkább jellemző az agyhártyagyulladások minden formájára, függetlenül attól, hogy milyen kórokozó okozza, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, gyakorlatilag az órák alatt bekövetkező rosszabbodás, amely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes. Éppen ezért a felsorolt tünetek bármelyikének észlelésekor azonnal vigyék orvoshoz a gyermeket vagy hozzátartozót, aki ezután speciális klinikai vizsgálatokkal megerősíti vagy elveti a meningitis diagnózisát.

Romániában nem tartozik a kötelező védőoltások közé az agyhártyagyulladás elleni vakcina, pedig egyedül ez nyújt megfelelő védelmet ellene, így ezt csak önkéntesen, térítés ellenében lehet beszerezni. Fertőzés esetén csak a korai felismerés és az időben elkezdett célzott antibiotikum-kezelés és intenzív ellátás mentheti meg a beteg életét és életminőségét. A fertőzött beteg közvetlen környezete antibiotikum adásával védhető meg az agyhártyagyulladás kialakulásától.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...