Ahol érvényesül Isten akarata, nincs ok az elkeseredésre
Utoljára módositva: 2018-01-02 16:00:54

A szamoskóródi református templomban az év első istentiszteletén Erdei Árva István lelkipásztor arra figyelmeztetett, hogy próbáljuk egyeztetni Isten akaratát a saját akaratunkkal. Az anyagilag gyarapodó egyházközségben a hívek lélekszáma 158-ra csökkent.

A Szamoskóródi Református Egyházközség azon kis közösségek közé tartozik, amelyek lélekszámban fogyatkoznak, de folytonos küzdelemben és harcban vannak a megmaradásért. Ezt tapasztalják a templom és a parókia mellett elhaladók, ugyanis szemmel látható, hogy megújulnak az épületek, megteremtődnek a feltételei a közösségi életnek.

Az év első istentiszteletén Erdei Árva István lelkipásztor a Miatyánkból választotta az alapigét, abból a megfontolásból, hogy ott, ahol érvényesül Isten akarata, nincs ok az elkeseredésre. Azért imádkozunk így az év első napján — fogalmazott a lelkipásztor —, hogy az Istenbe vetett bizalommal kezdjük az évet. Isten az, aki vezet és nevel minket. Itt áll előttünk az év tizenkét ismeretlen hónapja, és mi induláskor azt mondjuk: legyen meg a te akaratod! Isten akaratának két formája van: egy elrejtett és egy kijelentett. Az elrejtettről semmit sem tudunk, elfogadásához szükséges a feltétel nélküli hit. Ezek azok a titkok, amelyeket Mózes az Úrnak tulajdonított. Ma, ebben a sok titkot és kérdést tartalmazó világban nincs más lehetőség, mint megtalálni az Istenhez vezető utat és rábízni magunkat. Ez nem olyan egyszerű.

Sokan azzal bizonyítják, hogy nem bíznak Istenben, hogy újévi fogadalmakat tesznek. Sokkal többet kellene foglalkozni az Istenkereséssel, a lelki megújulással, ehelyett saját maguk akarják irányítani az életüket, mintsem hogy rábízzák magukat Istenre. Örök emberi vágy az, hogy magunk irányítsuk a sorsunkat.

Már az első emberpár is olyan akart lenni mint Isten. Nagyon sok ember azt szeretné, hogy betekinthessen mindenki életébe, pedig ez nem az ő dolga. Az ember dolga hagyni Istent, hogy ő maga végezze azt, amit elvállalt. Isten kijelentette, hogy mit vár el az embertől. Isten akaratát nem könnyű egyeztetni az ember akaratával. Igyekezzünk egyeztetni Isten akaratát a saját akaratunkkal önmagunkban, a családunkban, a munkahelyünkön és a közösségekben.

Mint minden újévi istentiszteleten, az igehirdetést követően egyházközségi közgyűlést tartottak. A jelen lévő hívek megköszönték a lelkipásztornak az egyházközség élén végzett hét évi munka eredményét. Az utóbbi egy évben is lényeges anyagi javulás tapasztalható. A folytatott beruházások jelentős kiadásokkal jártak, az egyházközség kasszája mégis gyarapodott. Ami nem igazán reményt keltő, hogy az egyházközség lélekszáma százötvennyolcra csökkent, az elmúlt évben volt három temetés és egy konfirmálás, nem volt viszont keresztelő és házasságkötés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...