Ahol érvényesül Isten akarata, nincs ok az elkeseredésre
Utoljára módositva: 2018-01-02 16:00:54

A szamoskóródi református templomban az év első istentiszteletén Erdei Árva István lelkipásztor arra figyelmeztetett, hogy próbáljuk egyeztetni Isten akaratát a saját akaratunkkal. Az anyagilag gyarapodó egyházközségben a hívek lélekszáma 158-ra csökkent.

A Szamoskóródi Református Egyházközség azon kis közösségek közé tartozik, amelyek lélekszámban fogyatkoznak, de folytonos küzdelemben és harcban vannak a megmaradásért. Ezt tapasztalják a templom és a parókia mellett elhaladók, ugyanis szemmel látható, hogy megújulnak az épületek, megteremtődnek a feltételei a közösségi életnek.

Az év első istentiszteletén Erdei Árva István lelkipásztor a Miatyánkból választotta az alapigét, abból a megfontolásból, hogy ott, ahol érvényesül Isten akarata, nincs ok az elkeseredésre. Azért imádkozunk így az év első napján — fogalmazott a lelkipásztor —, hogy az Istenbe vetett bizalommal kezdjük az évet. Isten az, aki vezet és nevel minket. Itt áll előttünk az év tizenkét ismeretlen hónapja, és mi induláskor azt mondjuk: legyen meg a te akaratod! Isten akaratának két formája van: egy elrejtett és egy kijelentett. Az elrejtettről semmit sem tudunk, elfogadásához szükséges a feltétel nélküli hit. Ezek azok a titkok, amelyeket Mózes az Úrnak tulajdonított. Ma, ebben a sok titkot és kérdést tartalmazó világban nincs más lehetőség, mint megtalálni az Istenhez vezető utat és rábízni magunkat. Ez nem olyan egyszerű.

Sokan azzal bizonyítják, hogy nem bíznak Istenben, hogy újévi fogadalmakat tesznek. Sokkal többet kellene foglalkozni az Istenkereséssel, a lelki megújulással, ehelyett saját maguk akarják irányítani az életüket, mintsem hogy rábízzák magukat Istenre. Örök emberi vágy az, hogy magunk irányítsuk a sorsunkat.

Már az első emberpár is olyan akart lenni mint Isten. Nagyon sok ember azt szeretné, hogy betekinthessen mindenki életébe, pedig ez nem az ő dolga. Az ember dolga hagyni Istent, hogy ő maga végezze azt, amit elvállalt. Isten kijelentette, hogy mit vár el az embertől. Isten akaratát nem könnyű egyeztetni az ember akaratával. Igyekezzünk egyeztetni Isten akaratát a saját akaratunkkal önmagunkban, a családunkban, a munkahelyünkön és a közösségekben.

Mint minden újévi istentiszteleten, az igehirdetést követően egyházközségi közgyűlést tartottak. A jelen lévő hívek megköszönték a lelkipásztornak az egyházközség élén végzett hét évi munka eredményét. Az utóbbi egy évben is lényeges anyagi javulás tapasztalható. A folytatott beruházások jelentős kiadásokkal jártak, az egyházközség kasszája mégis gyarapodott. Ami nem igazán reményt keltő, hogy az egyházközség lélekszáma százötvennyolcra csökkent, az elmúlt évben volt három temetés és egy konfirmálás, nem volt viszont keresztelő és házasságkötés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:25
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. április 19.
Ön igazán hosszan képes küzdeni vágyai megvalósulásáért. Amikor meg akar hódítani valakit, akkor is bőven hagy időt önmagának és a másik félnek is.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...