Akár a nyugdíjak is késhetnek
Utoljára módositva: 2019-05-24 09:57:13

Semmiképp nem lesz fennakadás a szatmári nyugdíjpénztár munkájában — így az igazgató. Ha nem javul a helyzet, akár a munkát is beszüntethetik a nyugdíjak kárára — így a szakszervezeti vezető.

Egyórás spontán tiltakozás volt szerda délben a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztárban (CJP), az intézmény vezetője szerint szó sincs arról, hogy fennakadás legyen akár az irodai munkában, akár a nyugdíjak folyósítását illetően. Nyolcvanötezer nyugdíjas van Szatmár megyében, hangsúlyozta Marcel Erdei, a nyugdíjpénztár ügyvezetője, nem tehetik meg azt, hogy ennyi ember és családjuk életét zavarják meg azzal, hogy leáll a munka a hivatalban, akár valósak az alkalmazottak problémái, akár nem. Másképp gondolja ezt Mihaela Benţe, a szatmári nyugdíjpénztár szakszervezetise szerint nem akarnak sztrájkot, de nem kizárt, hogy odáig fajuljon a helyzet, hogy a tiltakozás miatt késsen a nyugdíjak kézbesítése. Mindig tekintettel voltak a nyugdíjasokra, mutatott rá Benţe, az ő problémáikra viszont nemigen voltak tekintettel a minisztériumban. Spontán sztrájk volt szerdán, tette hozzá az érdekképviseleti vezető, az ilyen szervezetlen megmozdulást jelent, nem lehet előre bejelenteni, a helyzet alakulásától függ, hogy lesz-e még ilyen.

 

Csak a nyugdíjak ne késsenek!

 

A szerdai tiltakozás idején egy órára a Vasile Lucaciu utcai székház elé vonultak a nyugdíjpénztár alkalmazottai, Benţe szerint megértették az emberek, hogy az irodistáknak ez az egyedüli lehetőségük a minisztérium irányába való nyomásgyakorlásra, és nem tiltakoztak. A sztrájkkal valóban együttéreznek az emberek, de csak addig, amíg emiatt nem késik a nyugdíjuk, ez az általános meglátás. A szakszervezetis szerint igyekeztek olyan órában beszüntetni a munkát, amikor kevés az ügyintéző.

 

Megvonások

 

A nyugdíjpénztárban dolgozóknak az a bajuk, hogy kedvezőtlen formában kivételez velük a minisztérium, évek óta kevesebben dolgoznak, mint amennyien kellene, bónuszokat von meg tőlük a tárca. Benţe szerint a munkaügyi felügyelőség (ITM) és a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség (AJOFM) alkalmazottai hasonló helyzetben vannak, s ha lesz tüntetés, minden bizonnyal ezen intézmények alkalmazottai is csatlakoznak majd hozzájuk.

 

Bukarest dönt

 

Marcel Erdei, a nyugdíjpénztár igazgatója szerint kilenc éve volt az a bizonyos leépítés, amiről a szakszervezet beszél, akkor Szatmárnémetiben 72-ről 56-ra csökkent a létszám, azóta meg tudták oldani, hogy a munka el legyen végezve. Szatmár megyében nincs az ügyben döntőképes fórum, a nyugdíjpénztárat érintő dolgokról, az alkalmazottak számáról, a fizetésekről, a fejlesztésekről és a bónuszokról a munkaügyi minisztérium dönt.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...