Akció a műanyag zacskók kiszorításáért
Utoljára módositva: 2019-07-11 09:35:17

Az Európai Unió 2015-ben lefektetett irányelvei alapján Romániában 2018. július 1-től tilos a vékony, illetve nagyon vékony falú, füles műanyag zacskók behozatala, január 1-től pedig forgalmazni sem lehet ezeket. Ezek használatának kiszorításáért kampányol az APM.

Az utóbbi időben egyre több kampány indult szerte a világon a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében. Az emberiség az utóbbi néhány évtizedben több száz millió tonna műanyaggal szennyezte bolygónkat, aminek köszönhetően talán nincs olyan pontja a Földnek, ahol ne fedezhetnénk fel műanyagot, akár apró, mikroszkopikus formában is. Megtaláljuk a talajban, a tengerekben, óceánokban, de akár a sarkvidéken is: az apró műanyag minden élőlény lakhelyét beszennyezte.

Ennek visszaszorítása érdekében az Európai Unió is különböző irányelveket fektetett le az elmúlt években azért, hogy a jövőben arányaiban kevesebb műanyaghulladékot termeljen a tagállamok lakossága.

A 2015-ben elfogadott irányelvek előírják, hogy Romániában 2018. július 1-től tilos a vékony, illetve nagyon vékony falú, füles műanyag zacskók behozatala, 2019. január 1-től pedig forgalmazni sem lehet már ezeket. Sok helyen, főként a nagyobb bevásárlóközpontokban és üzletláncokban valóban fel is váltották ezeket a biodegradábilis, könnyen lebomló, újrahasznosított anyagokból készült zacskók, sőt, több sarki közért is használja már ezeket, viszont a piacokon még szinte nyomuk sincs ezeknek, a legtöbb zöldség- és gyümölcsárus még mindig a vékony, tiltólistára került zacskókat kínálja.

Tegnap a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) is csatlakozott a „Műanyag nélküli július” címmel meghirdetett nemzetközi akcióhoz, amelynek szellemében az ügynökség munkatársai úgy döntöttek, kilátogatnak a szatmárnémeti nagypiacra, ahol nemcsak az elárusítókat, hanem számos vásárlót is megszólítottak, arra buzdítva őket, hogy mondjanak nemet a műanyag zacskókra. Az APM munkatársai azt ajánlották az elárusítóknak, hogy kérjék a vásárlóktól, vigyenek magukkal saját szatyrot, hogy legyen mibe beletenniük a megvásárolt árut, a vásárlókat pedig arra biztatták, használjanak textil-, rafia- vagy biodegradábilis, azaz újrahasznosítható szatyrokat, ezzel is odafigyelve környezetünk tisztaságára.

Az akció során az ügynökség munkatársai a piacon vásárlók közül 50 személyt megajándékoztak textil hordtáskákkal, amiket legközelebb már bárhol használhatnak a bevásárláshoz.

„Összesen 50 textilszatyrot osztottunk ki azok számára, akik műanyag zacskókba vásároltak, szerettük volna tudatosítani bennük a környezetszennyezés elleni harc fontosságát. Mondjunk nemet a műanyagokra, és használjunk újrahasznosítható vagy többször használható, strapabíró, nem műanyagból készült szatyrokat!” — nyilatkozta szerkesztőségünknek a helyszínen Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója.

Egyébként nem csak a zöldséges standokon használják előszeretettel a műanyag holmikat az árusok, a tejtermékek is műanyag csomagolóanyagban kerülnek eladásra. A tejet pillepalackban, a tejfölt műanyag pohárban, a túrót pedig nejlonzacskóban kínálják, sőt, ha a vásárló azt kéri, hogy a saját, csavaros fedelű befőttesüvegébe töltsék át a tejfölt, az árusok erre nem is vállalkoznak.

A környezetvédelmi ügynökség igazgatója azt is elmondta, hogy a tejet üvegpalackban, a tejfölt pedig vödrökben kellene kihozni a piacra, így ha a vásárló hozza a befőttesüveget, abba is kimérhetné az eladó.

Az akció a legtöbb esetben pozitív fogadtatásra lelt, az árusok többsége helyeselte a kezdeményezést, többen úgy gondolják, hogy a zacskók drágítása lenne a legcélravezetőbb, így a vásárlók inkább hordanának maguknál saját szatyrot, mintsem hogy elvegyék az árusok által most ingyen kínált műanyag zacskókat.

Az akció jövő szerdán folytatódik a Szamos-piacon.

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 17:15
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:35
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...