Akkor se fizetnek, ha olcsóbb
Utoljára módositva: 2019-10-01 15:13:41

Nem csak városon, falun sem szeretnek fizetni a szeméthordásért, sajnos helyettük is sorstársaik fizetnek. Pusztadarócon és Mikolában is hagy kívánnivalót maga után a szemétdíj-befizetés.

A lakosság nagyjából hetven százaléka fizet is azért, hogy elviszik a szemetét, Szatmárnémetiben is évek óta ez a helyzet, és a megyeszékhellyel szomszédos településekre is ez a jellemző. Legutóbb Lázáriban „jutalmazták” azzal a nem fizetőket, hogy a házuk előtt hagyták a teli kukákat, Pusztadarócon és Mikolában sem jobb egyelőre a helyzet, bár a pusztadaróci polgármester azt mondja, év végére javul a statisztika, és tízből kilenc család befizeti a szemétdíjat. Lázáriban az egyik nagy gond, hogy az emberek úgy fogják fel, hogy ha a házadót kifizetik, akkor abban benne van a szemétszállítási díj is, ilyesmiért külön nem kell fizetni, Găman Mihály szerint hasonló a helyzet az ő községében is. A pusztadaróci polgármester szerint a daróciak egy másik adónemként fogják fel a szemétszállítási díjat, és nem olyan összegként, amit egy szolgáltatásért kell befizetniük. Găman úgy érzi, különösebb gond nincs a szemétszállítási díj befizetésével, azok a családok, akik ezt nem fizetik ki, ingatlanadót sem fizetnek. A pusztadaróci községvezetés az adózás terén megszokott utat választja a kintlevőségek behajtása érdekében, behajtási eljárást indított meg azon összegek nyomán, amelyeket nem fizettek be az emberek; mintegy száz ilyen van a községben megindítva, tájékoztatott Găman.

 

Szemétszállítási tarifák

 

A mikolai példa mutatja azt, mennyire nem a szemétszállítás díjának mértéke határozza meg az annak befizetésére való hajlandóságot, a Sárerdő melletti településen ugyanis sokkal alacsonyabb a szemétdíj, mint Pusztadarócon vagy Lázáriban, mégis itt a legnagyobb az elmaradás. Lázáriban a családtagok száma és a családban élő kiskorúak aránya szerint meghatározott szemétdíj átlagban évente hatvan lej fejenként. A Pusztadaróc községben élők évente hetvenkét lejt fizetnek fejenként, Mikolában pedig negyvennyolc lejt. Mikolában a legolcsóbb a szemétszállítás, mégis itt fizetik be ezt a pénzt a legkevesebben, tízből hat családnak van kifizetve ez a díja.

Mikolában azért olcsóbb a szemétszállítás, mert nem a Florisal, hanem egy sárközújlaki kistérségi vállalkozás, a Tur-Someş Kft. végzi, a másik két, Szatmárnémetivel szomszédos községben pedig a Florisal. Pusztadarócon sokára fog lejárni a Florisal szerződése, de Lázáriban ez küszöbön áll, jövő májusig érvényes a mostani egyezség ott. Folynak a tárgyalások a Tur-Someş illetékeseivel, mondta el a szemétszállító-váltással kapcsolatos kérdésünkre Béres Antal alpolgármester, valószínűleg a sárközújlaki kisebbik cég fogja elszállítani a községben szemetet jövő májustól. Arra számítanak, hogy így olcsóbb lehet a szemétszállítás, mutatott rá Béres, de hogy hatékonyabb és lakosságbarátabb lesz-e a szolgáltatás, mint amilyen most a Florisallal, az majd csak a későbbiek folyamán fog kiderülni.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...