Ákos is pénzhiánnyal küzd
Utoljára módositva: 2014-02-15 09:45:28

Ákos község ugyanannyi pénzt kapott a központi büdzséből, mint a nála sokkal kevesebb lakost számláló önkormányzatok. Fejlődik a turizmus, de a rossz utak miatt nehéz eljutni a strandokra.

 

Ákos község százhetvenkétezer lejt kapott a központi költségvetés leosztása során, ami nem sokra elegendő — tájékoztatott Geréb Miklós polgármester, aki azt is megjegyezte, hogy a leosztáskor figyelembe kellene venni a lakosság létszámát. Ákos községnek a lakossága háromezer, és ugyanennyi pénzt kapott az az önkormányzat is, amelyiknek ezerötszáz lakosa van. A községben van harminckét beteggondozó, az ő juttatásuk huszonöt százalékát az önkormányzat kell hogy fizesse, van tizennégy gyerek, akik különböző intézményekben vannak elhelyezve, ezeknek a költségeknek a biztosítása is az önkormányzat feladata. A 416-os törvény értelmében nyolcvankét személy részesül szociális segélyben, nem igazán van még közigazgatási terület, ahol ennyien részesülnek ilyen jellegű támogatásban. Ákos községben a helyi adók és illetékek a 2014-es évre a tervezett költségvetés tizenhat százalékát teszi ki. Akik március 15-ig kifizetik az adójukat, tizenhat százalékos kedvezményben részesülnek, ami szintén hiányt eredményez a költségvetésben.

 

Bizonytalanság

 

— Még nem lehet tudni, hogy miből biztosítjuk a tanügyi intézmények működtetéséhez szükséges pénzt — panaszolja Geréb —, sokba kerül a közvilágítás is, mivel Ákos országút mentén helyezkedik el, éjszaka nem lehet lekapcsolni a közvilágítást. Egy másik nagy probléma a szemétszállítás. Ákoson ez nem kellene gondot okozzon, mivel az önkormányzatnak van saját szemétszállító kocsija. Ahhoz viszont, hogy a szemétszállítás jól működjön, személyenként 2,5 lejes díjat kellene fizetni, tehát évente 30 lejt, ami nem egy nagy összeg, de sokan még ezt sem tudják kifizetni.

Jelen pillanatban a legnagyobb beruházás a szennyvízcsatorna és a víztisztító kiépítése. A beruházás öt százaléka önrész, ez körülbelül négyszázezer lej, amit a községnek kell kifizetnie. Ákos községben huszonhárom kilométer vízhálózat van, a szennyvízhálózat egyelőre tizennyolc kilométer lesz, mert vannak olyan utcák, amelyekben kevés a ház, itt más megoldást keresnek a szennyvíz elvezetésére. A víz- és csatornahálózat kiépítése a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával történik.

 

Turizmus

 

Geréb elmondta, hogy Ákos községben nagyon sok turista megfordul, akik meglátogatják az ákosi Árpád-házi műemléktemplomot és a két termálstrandot. A krasznamihályfalvi strandon egész télen volt forgalom, tavasztól még többen fognak ide látogatni, a probléma viszont az, hogy az oda vezető megyei út nagyon rossz állapotban van. Minden választási kampányban foltoznak rajta valamit, de az csak rövid ideig tart, utána újabb ígéretek következnek, de tartós munkát sohasem végeznek.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...