Ákos is pénzhiánnyal küzd
Utoljára módositva: 2014-02-15 09:45:28

Ákos község ugyanannyi pénzt kapott a központi büdzséből, mint a nála sokkal kevesebb lakost számláló önkormányzatok. Fejlődik a turizmus, de a rossz utak miatt nehéz eljutni a strandokra.

 

Ákos község százhetvenkétezer lejt kapott a központi költségvetés leosztása során, ami nem sokra elegendő — tájékoztatott Geréb Miklós polgármester, aki azt is megjegyezte, hogy a leosztáskor figyelembe kellene venni a lakosság létszámát. Ákos községnek a lakossága háromezer, és ugyanennyi pénzt kapott az az önkormányzat is, amelyiknek ezerötszáz lakosa van. A községben van harminckét beteggondozó, az ő juttatásuk huszonöt százalékát az önkormányzat kell hogy fizesse, van tizennégy gyerek, akik különböző intézményekben vannak elhelyezve, ezeknek a költségeknek a biztosítása is az önkormányzat feladata. A 416-os törvény értelmében nyolcvankét személy részesül szociális segélyben, nem igazán van még közigazgatási terület, ahol ennyien részesülnek ilyen jellegű támogatásban. Ákos községben a helyi adók és illetékek a 2014-es évre a tervezett költségvetés tizenhat százalékát teszi ki. Akik március 15-ig kifizetik az adójukat, tizenhat százalékos kedvezményben részesülnek, ami szintén hiányt eredményez a költségvetésben.

 

Bizonytalanság

 

— Még nem lehet tudni, hogy miből biztosítjuk a tanügyi intézmények működtetéséhez szükséges pénzt — panaszolja Geréb —, sokba kerül a közvilágítás is, mivel Ákos országút mentén helyezkedik el, éjszaka nem lehet lekapcsolni a közvilágítást. Egy másik nagy probléma a szemétszállítás. Ákoson ez nem kellene gondot okozzon, mivel az önkormányzatnak van saját szemétszállító kocsija. Ahhoz viszont, hogy a szemétszállítás jól működjön, személyenként 2,5 lejes díjat kellene fizetni, tehát évente 30 lejt, ami nem egy nagy összeg, de sokan még ezt sem tudják kifizetni.

Jelen pillanatban a legnagyobb beruházás a szennyvízcsatorna és a víztisztító kiépítése. A beruházás öt százaléka önrész, ez körülbelül négyszázezer lej, amit a községnek kell kifizetnie. Ákos községben huszonhárom kilométer vízhálózat van, a szennyvízhálózat egyelőre tizennyolc kilométer lesz, mert vannak olyan utcák, amelyekben kevés a ház, itt más megoldást keresnek a szennyvíz elvezetésére. A víz- és csatornahálózat kiépítése a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával történik.

 

Turizmus

 

Geréb elmondta, hogy Ákos községben nagyon sok turista megfordul, akik meglátogatják az ákosi Árpád-házi műemléktemplomot és a két termálstrandot. A krasznamihályfalvi strandon egész télen volt forgalom, tavasztól még többen fognak ide látogatni, a probléma viszont az, hogy az oda vezető megyei út nagyon rossz állapotban van. Minden választási kampányban foltoznak rajta valamit, de az csak rövid ideig tart, utána újabb ígéretek következnek, de tartós munkát sohasem végeznek.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...