Alacsony a magyar részvétel egész Erdélyben és Szatmárban is
Utoljára módositva: 2019-05-26 14:39:28

Az eddigi adatok szerint nagyobb a szavazási kedv a román vidékeken, mint a magyar településeken, Szatmár megyében is hatalmasak a százalékkülönbségek.


„Románia régiói közül Erdélyben a legalacsonyabb a részvétel. Az erdélyi magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kolozs megyében kiemelkedő a részvétel, jelentősebb lemaradás Kovászna és Szatmár megyékben tapasztalható” — tájékoztatott  Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.
A 12 órai összesítések értelmében Szatmár megyében addig 33 448–an (10,63 %) voksoltak a referendum kérdéseire, és 39 270–en (12,48 %) szavaztak az EP-választáson, azaz az országos részvételi arány tekintetében eléggé sereghajtók vagyunk. Megyén belül hatalmasak a különbségek a zömében magyar, illetve zömében román nemzetiségű települések között: a legtöbben Gyöngyön (37,5 %), Béltekhodoson (36 %), Bükkszoldobágyon (31 %) és Oroszfaluban (31,5 %) éltek a választás lehetőségével, míg például Halmiban a lakosság alig 8,12 %–a, de Kiskolcson és Szamoskóródon még a 8 %–ot sem érte el.
Érdekes, hogy míg Atyában, Szamosdarán és Petén a részvétel túllépte a 22 %–ot, a községközpont Pusztadarócon alig 13,82 % szavazott csak.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...