Aláírva az újközpont-korszerűsítés
Utoljára módositva: 2019-07-30 20:22:57

Kedden aláírta a szatmárnémeti új központ korszerűsítéséről szóló finanszírozási szerződést Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester. A munkavégzés összértéke több mint 33 millió lej.

Teljesen új arculatot vár el a szatmárnémeti új központ számára a városvezetés azt követően, hogy tegnap végre aláírták a tér korszerűsítéséről szóló finanszírozási szerződést. Az összesen 33 363 982 lej értékű, uniós finanszírozású pályázat kivitelezése nyomán a környezetbe illő kerékpárút, valamint új szökőkút készül majd, a tér pedig úgy lesz kialakítva, hogy az nagyobb rendezvények megszervezésére is alkalmas legyen. Sor kerül a lépcsők, a járdák és a közvilágítás felújítására, és a Corneliu Coposu sétányt is modernizálják, így a közel fél évszázada épült városrész új, huszonegyedik századi arculatával a város egyik legszebb kikapcsolódásra alkalmas része lehet, írja az ügyben a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A szatmárnémeti új központban több évtizede nem végeztek rendes felújítást, így az jelenleg nincs a legjobb állapotban. Fekvésének köszönhetően azonban Szatmárnémeti egyik legforgalmasabb és leglátogatottabb része, így itt volt az ideje annak, hogy új, korszerű arculatot kapjon. A régi központ korszerűsítésére is sikerült uniós finanszírozást szerezni, így hamarosan az egész környék olyan lesz majd, amilyennek egy huszonegyedik századi európai város főterének lennie kell, nyilatkozta a szerződés aláírása után Kereskényi Gábor polgármester.

 

Megkapta a város a finanszírozást

Régóta várt dokumentum érkezett a szatmárnémeti városházára: odaítélte a kért támogatást az Északnyugati Fejlesztési Ügynökség (ADRNV) Szatmárnémetinek, érdemben lehet foglalkozni a városban a térrendezés ügyével. Ahogy erről korábban is szó volt, a projektben egyszerre szerepel az új főtér azon részének átépítése, ahol még nem cseréltek térkövet, illetve a Golescu híd melletti biciklis és gyalogoshíd megépítése. Utóbbinak a tervei már készen vannak, előbbi esetében a tervezés és munkavégzés egyszerre lesz megpályáztatva. Olyan céget keresnek, nyilatkozta a pályázat ügyében Maskulik Csaba városmenedzser, amelyik bizonyítani tudja, hogy végzett már hasonló típusú és volumenű munkát, mert nemcsak gyors munkavégzést akarnak, de minőséget is.

Korábban úgy nyilatkozott az új központot érintő fejlesztés ügyében Kereskényi Gábor polgármester, hogy ezt azért szeretnék mindenáron megcsinálni, mert át kell szervezni a belvárosi közlekedést, csökkenteni kell a szén-monoxid-kibocsátást és a zajszennyezést a városban, ösztönözni kell az autó nélküli helyváltoztatást. Az új központ átalakításával párhuzamosan a két főtér autós közlekedéstől való mentesítése, a biciklis híd megépítése és a városi bicikliút-hálózat bővítése szervesen összefügg, és mind ezt a célt szolgálja, összegzett a polgármester.

Fejlesztések EU-s támogatásból

A kedden aláírttal együtt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a 2019-es évben 47 468 619 lej értékben kötött finanszírozási szerződést. Többek között uniós forrásokból lesz fedezve öt tömbház 321 lakásának hőszigetelése 10 389 528 lej értékben, a 7-es számú óvoda korszerűsítésére pedig 3 648 790 lej fordítható. Az utóbbi három évben a polgármesteri hivatal 127 millió lej értékben nyert el városfejlesztésre költhető európai uniós támogatásokat.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...