Alakul a megoldás varjúügyben?
Utoljára módositva: 2014-03-12 09:54:04

Kifeszített ponyvadarabokkal fel lehetne fogni a madárürüléket, hogy a Kossuth-kertben a gyerekeket és a sétálókat ne zavarja a varjútelep — nyilatkozta lapunknak Békéssy Erzsébet.

 

Szakértővel konzultált tegnap Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, akitől azt kívánta megtudni: kivitelezhető-e az ötlete, miszerint ponyvadarabokkal fel lehetne fogni a varjúürüléket a Kossuth-kertben a játszótér és a sétányok fölött, elejét véve a további panaszoknak, valamint a madarak eredménytelen hajkurászásának. Mint kiderült, van arra mód, hogy hatékony megoldást dolgozzanak ki, ezért Békéssy Erzsébet arra kérte a megkérdezett cég képviselőjét, hogy egy kisebb területre vonatkozóan készítsen egy pontos tervet, hogy alapos képet lehessen arról kapni, hogyan is mutat majd a szerkezet, illetve hogy ez mennyibe kerülne, ha kiterjesztenék az összes problémás részre. Az igazgató azt is elmondta lapunknak, hogy mára egyeztetett találkozót Dorel Coica polgármesterrel ez ügyben, akit meg kíván győzni arról, hogy ezt a megoldást érdemes alkalmazni. „Sajnálom a gyerekeket, hogy piszkos játszótéren kénytelenek az idejüket tölteni, főleg az ő érdekeiket tartom szem előtt” — magyarázta az igazgató. A kompromisszum mindenképp a legjobb megoldásnak számít, hisz a varjak végleges kiűzése egy városból kilátástalan vállalkozás az ornitológusok szerint. Amint kérdésünkre Papp Tamás, a marosvásárhelyi székhelyű Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke elmondta: hasonló a helyzet náluk is, annyival járnak előrébb, hogy sikerült elérniük Dorin Florea polgármesternél azt, hogy már nem esnek fejetlenül neki a reklamációk nyomán a varjúfészkeknek. Megállapodásuk szerint közösen vizsgálják meg minden egyes esetben, hogy milyen módszerhez érdemes folyamodni. „A varjak természetes élőhelyeit az ember pusztította el, ezért költöztek be a városokba, ahonnan szinte lehetetlen kiűzni őket. Ha egy telepet felszámolnak, máshol keresnek maguknak fészkelőhelyet” — magyarázta. Papp Tamás szerint a legnagyobb mértékben akkor zavarják egy város lakóit a madarak, ha lakónegyedekben telepszenek meg, ahol az ürülék mellett az állandó károgással is kell számolni, a varjútelepek ugyanis elég hangosak. Hozzátette: Szatmárnémetiben, leszámítva, hogy a padokra és a játszótérre piszkolnak, a parkokban viszonylag jó helyen vannak a madarak, ezért nem lenne ajánlatos a fészkek leverésével arra késztetni őket, hogy a tömbházak közé költözzenek. Elmondta: a ponyvás elképzelést jónak látja, mivel ily módon a minimálisra lehetne csökkenteni a varjak jelenléte által okozott kellemetlenségeket.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...