Alakul a megoldás varjúügyben?
Utoljára módositva: 2014-03-12 09:54:04

Kifeszített ponyvadarabokkal fel lehetne fogni a madárürüléket, hogy a Kossuth-kertben a gyerekeket és a sétálókat ne zavarja a varjútelep — nyilatkozta lapunknak Békéssy Erzsébet.

 

Szakértővel konzultált tegnap Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, akitől azt kívánta megtudni: kivitelezhető-e az ötlete, miszerint ponyvadarabokkal fel lehetne fogni a varjúürüléket a Kossuth-kertben a játszótér és a sétányok fölött, elejét véve a további panaszoknak, valamint a madarak eredménytelen hajkurászásának. Mint kiderült, van arra mód, hogy hatékony megoldást dolgozzanak ki, ezért Békéssy Erzsébet arra kérte a megkérdezett cég képviselőjét, hogy egy kisebb területre vonatkozóan készítsen egy pontos tervet, hogy alapos képet lehessen arról kapni, hogyan is mutat majd a szerkezet, illetve hogy ez mennyibe kerülne, ha kiterjesztenék az összes problémás részre. Az igazgató azt is elmondta lapunknak, hogy mára egyeztetett találkozót Dorel Coica polgármesterrel ez ügyben, akit meg kíván győzni arról, hogy ezt a megoldást érdemes alkalmazni. „Sajnálom a gyerekeket, hogy piszkos játszótéren kénytelenek az idejüket tölteni, főleg az ő érdekeiket tartom szem előtt” — magyarázta az igazgató. A kompromisszum mindenképp a legjobb megoldásnak számít, hisz a varjak végleges kiűzése egy városból kilátástalan vállalkozás az ornitológusok szerint. Amint kérdésünkre Papp Tamás, a marosvásárhelyi székhelyű Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke elmondta: hasonló a helyzet náluk is, annyival járnak előrébb, hogy sikerült elérniük Dorin Florea polgármesternél azt, hogy már nem esnek fejetlenül neki a reklamációk nyomán a varjúfészkeknek. Megállapodásuk szerint közösen vizsgálják meg minden egyes esetben, hogy milyen módszerhez érdemes folyamodni. „A varjak természetes élőhelyeit az ember pusztította el, ezért költöztek be a városokba, ahonnan szinte lehetetlen kiűzni őket. Ha egy telepet felszámolnak, máshol keresnek maguknak fészkelőhelyet” — magyarázta. Papp Tamás szerint a legnagyobb mértékben akkor zavarják egy város lakóit a madarak, ha lakónegyedekben telepszenek meg, ahol az ürülék mellett az állandó károgással is kell számolni, a varjútelepek ugyanis elég hangosak. Hozzátette: Szatmárnémetiben, leszámítva, hogy a padokra és a játszótérre piszkolnak, a parkokban viszonylag jó helyen vannak a madarak, ezért nem lenne ajánlatos a fészkek leverésével arra késztetni őket, hogy a tömbházak közé költözzenek. Elmondta: a ponyvás elképzelést jónak látja, mivel ily módon a minimálisra lehetne csökkenteni a varjak jelenléte által okozott kellemetlenségeket.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...