Alakuljanak meg a lakóközösségek!
Utoljára módositva: 2019-04-24 11:38:54

Nagykároly polgármestere bízik abban, hogy rövidesen elkezdődhetnek a négyemeletes panelek hőszigetelési munkálatai is. Mindehhez azonban szükséges, hogy létrejöjjenek a lakóközösségek.

„Információim szerint az európai uniós projekteken keresztül segítséget tudnánk biztosítani a nagykárolyi tömbházakban lakóknak ahhoz, hogy hőszigeteljék otthonaikat” — mondta el Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere. Mint mondta, nyár végéig remélhetőleg befejeződnek a nagykárolyi tízemeletes tömbházak — toronyházak — hőszigetelési munkálatai. A beruházások a Regionális Operatív Program nyújtotta finanszírozási lehetőségek révén valósulnak meg.

„Úgy tűnik ugyanakkor, hogy lehetősége van az önkormányzatnak újabb pénzösszegeket megpályázni a tömbházak hőszigetelésére” — tette hozzá. Éppen ezért kérte: mihamarabb és minél több helyen alakuljanak meg a lakóközösségek, merthogy csak azokon keresztül lehet részt venni ebben a beruházásban. „Az Európai Unió és a romániai kormányzat hozzájárulása mindehhez 90 és 95 százalék között fog mozogni, azaz 5 és 10 százalék között lenne a lakosok önrésze.”

A városvezető nyomatékosította: „Azoknak is javaslom, hogy vegyenek részt ebben a programban, akik olyan tömbházakban laknak, amelyek részben hőszigetelve vannak. Egyrészt nem árt, ha 5 centiméternél vastagabb ez a szigetelő réteg, másrészt szerencsés lenne, ha városarculati szempontból is egységesek lennének Nagykároly paneljei. Szerintem a mostani egy utolsó lehetőség. Aki most, egy pár hónapon belül nem készül elő erre, az utána talán egész életében bánni fogja” — fogalmazott az elöljáró. Mint hozzátette: „Egyetlenegy fontos alapfeltétele van a részvételnek, mégpedig az, hogy megalakuljon a lakóközösségi társulás. A létrehozatalban, a működtetésben segít az önkormányzat, de összességében ez az ott lakók feladata, lehetősége. Mi nem tudjuk létrehozni ezeket helyettük. Fontos, hogy valaki vállalja el ennek az egésznek a szervezését, hiszen megéri” — mondta.

Beszélt arról is, hogy a projekt minden bizonnyal a mostanihoz hasonló lesz. Azaz ahogy jelenleg a tízemeletes toronyházak hőszigetelése zajlik, a jövőben ugyanúgy történne a négyemeleteseké. A költségek java részét európai uniós alapokból fedeznék, az önkormányzat is hozzátenné a saját részét, illetve akár kedvezményes kölcsönzési lehetőséget biztosítana a lakosoknak.

Megkérdeztük, hogy mi lesz azokkal, akik nem akarnak társulni, akik nem hajlandók belépni a lakóközösségekbe. Például mendemondák szerint a tízemeletesek esetében is akad pár tulajdonos, aki mégsem kíván részt venni az egész beruházásban. A polgármester nyomatékosította, hogy mindezt törvény szabályozza. Eleve szerinte azt, hogy a lakóközösség egésze 90–95 százalékos támogatáshoz jusson, nem akadályozhatja meg pár ember.

Megemlítette, hogy szerinte a hőszigetelési programot ki kellene terjeszteni valamiként a kertes házakban lakókra is, számukra is hozzáférhetővé kellene tenni a rendkívül kedvezményes támogatási rendszert. Bevallotta ugyanakkor, hogy ez országos szintű ügy, kevés lehetősége van a döntés meghozatalának elősegítésére. „Remélem, hogy ők is sorra kerülnek, ám most azzal a lehetőséggel kell élnünk, ami biztosított: azaz a négyemeletes tömbházak hőszigetelésével” — zárta mondandóját a városvezető.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...