Alakuljanak meg a lakóközösségek!
Utoljára módositva: 2019-04-24 11:38:54

Nagykároly polgármestere bízik abban, hogy rövidesen elkezdődhetnek a négyemeletes panelek hőszigetelési munkálatai is. Mindehhez azonban szükséges, hogy létrejöjjenek a lakóközösségek.

„Információim szerint az európai uniós projekteken keresztül segítséget tudnánk biztosítani a nagykárolyi tömbházakban lakóknak ahhoz, hogy hőszigeteljék otthonaikat” — mondta el Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere. Mint mondta, nyár végéig remélhetőleg befejeződnek a nagykárolyi tízemeletes tömbházak — toronyházak — hőszigetelési munkálatai. A beruházások a Regionális Operatív Program nyújtotta finanszírozási lehetőségek révén valósulnak meg.

„Úgy tűnik ugyanakkor, hogy lehetősége van az önkormányzatnak újabb pénzösszegeket megpályázni a tömbházak hőszigetelésére” — tette hozzá. Éppen ezért kérte: mihamarabb és minél több helyen alakuljanak meg a lakóközösségek, merthogy csak azokon keresztül lehet részt venni ebben a beruházásban. „Az Európai Unió és a romániai kormányzat hozzájárulása mindehhez 90 és 95 százalék között fog mozogni, azaz 5 és 10 százalék között lenne a lakosok önrésze.”

A városvezető nyomatékosította: „Azoknak is javaslom, hogy vegyenek részt ebben a programban, akik olyan tömbházakban laknak, amelyek részben hőszigetelve vannak. Egyrészt nem árt, ha 5 centiméternél vastagabb ez a szigetelő réteg, másrészt szerencsés lenne, ha városarculati szempontból is egységesek lennének Nagykároly paneljei. Szerintem a mostani egy utolsó lehetőség. Aki most, egy pár hónapon belül nem készül elő erre, az utána talán egész életében bánni fogja” — fogalmazott az elöljáró. Mint hozzátette: „Egyetlenegy fontos alapfeltétele van a részvételnek, mégpedig az, hogy megalakuljon a lakóközösségi társulás. A létrehozatalban, a működtetésben segít az önkormányzat, de összességében ez az ott lakók feladata, lehetősége. Mi nem tudjuk létrehozni ezeket helyettük. Fontos, hogy valaki vállalja el ennek az egésznek a szervezését, hiszen megéri” — mondta.

Beszélt arról is, hogy a projekt minden bizonnyal a mostanihoz hasonló lesz. Azaz ahogy jelenleg a tízemeletes toronyházak hőszigetelése zajlik, a jövőben ugyanúgy történne a négyemeleteseké. A költségek java részét európai uniós alapokból fedeznék, az önkormányzat is hozzátenné a saját részét, illetve akár kedvezményes kölcsönzési lehetőséget biztosítana a lakosoknak.

Megkérdeztük, hogy mi lesz azokkal, akik nem akarnak társulni, akik nem hajlandók belépni a lakóközösségekbe. Például mendemondák szerint a tízemeletesek esetében is akad pár tulajdonos, aki mégsem kíván részt venni az egész beruházásban. A polgármester nyomatékosította, hogy mindezt törvény szabályozza. Eleve szerinte azt, hogy a lakóközösség egésze 90–95 százalékos támogatáshoz jusson, nem akadályozhatja meg pár ember.

Megemlítette, hogy szerinte a hőszigetelési programot ki kellene terjeszteni valamiként a kertes házakban lakókra is, számukra is hozzáférhetővé kellene tenni a rendkívül kedvezményes támogatási rendszert. Bevallotta ugyanakkor, hogy ez országos szintű ügy, kevés lehetősége van a döntés meghozatalának elősegítésére. „Remélem, hogy ők is sorra kerülnek, ám most azzal a lehetőséggel kell élnünk, ami biztosított: azaz a négyemeletes tömbházak hőszigetelésével” — zárta mondandóját a városvezető.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...