Alakulnak a helyi önkormányzatok
Utoljára módositva: 2016-06-16 17:36:40

Jövő héten lépnek hivatalba a június ötödikei választások eredménye nyomán kialakult helyi képviselői-testületek, esküt tesznek a tanácsosok, megválasztják az alpolgármestereket.

Az önkormányzati választásoknak jövő héttől szemmel látható eredményei is lesznek

Idén, az új választási törvény miatt hosszadalmasabb procedúra elvégzését követően alakulhatnak meg a helyi önkormányzatok, csak azután tehetnek esküt a választottak és lehetnek beiktatva, hogy az őket indított pártok elszámoltak kampány-költségvetésükkel.

Csaholy községben június 23-án, csütörtökön fog megalakulni a községi testület, a tanácsüléseken hat PSD-s, három RMDSZ-s, egy ALDE-s és egy PNL-s tanácsos üli majd körül az asztalt, tájékoztatta szerkesztőségünket Călin Lucuţa, községi jegyző.

Királydarócnak június 22-ikétől, szerdától lehet új tanácsa, tájékoztatta a frissujsag.ro-t Balogh Daniel polgármester, aki a PSD színeiben szerzett új mandátumot. Ennek a községnek öt PSD-s, két RMDSZ-s, két PNL-s, egy ALDE-s és egy PPU-s tanácsosa lesz. Úgy tudjuk, biztosra vehető, hogy RMDSZ-es alpolgármester lesz Királydarócon, de a tisztségre ketten is pályáznak, ma vagy holnap dől el párton belül, hogy Budai Lászlót, a helyi RMDSZ-elnököt, vagy Kocsorva Amália leköszönő alpolgármestert jelöli-e majd a tulipános párt. Kérdésünkre válaszolva Balogh elmondta, számára mindkét személy tökéletesen megfelel, bárki mellett is döntenek majd párton belül, ő együtt fog tudni dolgozni vele.

Pusztadarócon ennél egyszerűbb a helyzet, a huszonnegyedikei alakuló ülésen a tizenhárom fős testület tizenhárom RMDSZ-s tanácsosa dönt majd arról, hogy a szintén RMDSZ-színekben új mandátumot nyert Găman Mihálynak ki legyen a helyettese. Az egyetlen jelentkező a tisztségre, akinek kinevezését a polgármester is teljes mértékben támogatja, az Vincze Sándor, aki leköszönő alpolgármesterből lesz újra alpolgármestere a községnek.

Lázáriban a tizenöt tanácsosi hely közül kilencet sikerült megszereznie az RMDSZ-nek, alpolgármesternek a június ötödikei választásokon a listát vezető Béres Antalt szeretné megtenni Lengyel István (RMDSZ) újraválasztott polgármester. Tizediknek Csintalan Csaba, az ALDE jelöltje jutott be a testületbe, egy PSD-s, két PNL-s és két MPP-s tanácsosa lesz még ebben a mandátumban a községnek. Lázáriban június 22-ikén, szerdán tesznek esküt a tanácsosok.

Sződemeteren, ahol Marian Gheorghe (PSD) ismételhet polgármesterként, szintén szerdán alakul meg a helyi tanács, itt új alpolgármester lesz, mert Kapitány Attila leköszönő helyettes idén már nem indult. A sződemeteri tanácsba négy PSD-s, két RMDSZ-s, két ALDE-s, két PMP-s és egy PNL-s tanácsosjelölt jutott be.

Krasznaterebesen csütörtökön tartja első ülését a frissen alakult képviselői testület, itt Mariana Avorniciţi polgármester mellett a leköszönő alpolgármester, Chiorean Tudor is ismételni fog. A végéhez ért mandátumban PDL színekben dolgozó alpolgármester a következő négy évben a PNL támogatását élvezi. A községnek öt PSD-s, két ALDE-s, egy NDF-s, egy PNL-s, egy UNPR-s és egy PADR-s tanácsosa lesz június 23-tól.

Szilágypérben szerdán lesz a tanácsalakuló, itt minden bizonnyal Kis Lóránd Endre (RMDSZ) lesz Ioan Burlacu (PSD) polgármester helyettese. A mintegy 1500 lakosú községnek négy RMDSZ-s, négy PSD-s, egy PNL-s, egy UNPR-s és egy ALDE-s tanácsosa lesz.

Mikolában szintén június 22-ikén tartja első ülését a frissen megválasztott testület, itt még bizonytalan az alpolgármester kiléte, alpolgármesteri mandátumot Dumitru Mădăras zár. A tizenhárom fős tanácsosi testület tagjai közül hét lesz RMDSz-s, kettő-kettő PSD-s, illetve ALDE-s, a PMP és az UUR pedig egyaránt egy-egy mandátumot szerzett.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 9.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...