Alapítvány a korai és komplex fejlesztésért
Utoljára módositva: 2014-09-24 09:48:03

Mintegy két esztendővel ezelőtt alakult meg Nagykárolyban az Insalvo Alapítvány, melynek tagjai sikerrel pályáztak a Bethlen Gábor Alap kiírásán. Leginkább problémás gyermekek korai fejlesztésével foglalkoznak, a szülőket pedig tanácsokkal segítik.

 

Két évvel ezelőtt személyes indíttatásból jött létre az Insalvo Alapítvány. Az alapítvány neve latinul azt jelenti, hogy „biztonságban”, s tagjai azt szeretnék elérni, hogy minél korábban felismerjék azt, ha egy gyermek valamilyen pszichés zavarral küzd. A felismerés szakértői diagnosztizálás alapján történik, s ezt követően a szülők el tudnak indulni a fejlődést segítő úton, a még hatékonyabb eredmények elérése céljából.

Várna Gyöngyvérrel, az alapítvány egyik létrehozójával beszélgettünk munkájukról. A beszélgetés apropójául az szolgált, hogy sikerrel pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál, így beindíthattak egy komplex fejlesztési programot, melybe a pszichológiai tanácsadás, a gyógypedagógiai fejlesztés és a logopédia tartozik. Idén decemberben lezárul a projekt, viszont ha sikerül beindítaniuk egy folyamatot, akkor az tartós sikerrel kecsegtet.

Várna Gyöngyvér

Várna Gyöngyvér egyéni indíttatásból kezdeményezte az alapítvány létrehozását: „Ha van egy gyermeked, aki nem olyan, mint a többi, akkor sajnos nagyon nehéz olyan szakembert találni, aki pont abban az időszakban, amikor lépni kell, pont azon a területen, amire szükséged van, segíteni tud. Nagyon sokszor futottunk vakvágányra emiatt, mert megtörtént, hogy elmentünk egy szakemberhez, viszont ő épp nem azzal a területtel foglalkozott, amire nekünk szükségünk volt. Ha például egy logopédust nézünk, akkor ezen szakemberek zöme a pöszeséggel, selypítéssel foglalkozik. Többször el is utasítottak, mondván, hogy még túl kicsi a gyermekem, nem tudnak foglalkozni vele. Megkésett beszédfejlődésnél, a beszédbeindításnál például évekkel ezelőtt nem is találtunk szakembert, mert ez nem egy egyszerű dolog. Amikor a kisebbik fiammal elindultam, akkor a megyében nem találtam szakembert, aki segíteni tudott volna. Ezek a sorozatos kudarcélmények vezettek elsősorban az alapítvány létrehozásához. A másik ok az volt, hogy saját tapasztalatomból kiindulva azt láttam, nem lehet elég korán kezdeni a fejlesztést. Minél korábban észrevesszük azt, hogy baj van a gyermekkel, hogy nem olyan, mint a többiek, annál jobb. Lehet, hogy csak egy olyan problémáról van szó, amit kinő a gyermek, vagy spontán módon is megszűnik, esetleg helyreáll, de lehet, hogy jobb, ha egy szakember nézi meg és megnyugtatja a szülőt. Vagy ha nem magától helyreálló gondról van szó, akkor utat mutat neki, hogy mihez kezdjen. Kicsi korban még annyira nem feltűnőek a tünetek, a szülők is elfogultak, nincs is tudomásuk arról, mire kellene figyelni, melyek azok az apró jelek, amelyek figyelmeztethetnek” — magyarázta Várna Gyöngyvér.

„Az alapítvány létrehozásának során, a célkitűzések megfogalmazásánál azt tartottuk legfontosabbnak, hogy minél korábban történjen meg a szűrés. Ehhez ismertető kampányok szervezését tűztük ki célul, hogy eljutva az óvodákba, a családi orvosokhoz, minél közelebb kerüljünk a szülőkhöz. Erre vonatkozóan azonban nem volt pályázási lehetőség, önerőből pedig egy ilyen mérvű kampányt szakemberek bevonásával nem lehet finanszírozni. Később találtuk meg a Bethlen Gábor Alapnál azt a pályázási lehetőséget, melyre mi is készítettünk egy pályázatot, amellyel nyertünk is. Tavaly is nyertünk, igaz, akkor kisebb összeget, idén viszont egy lényegesen magasabb összeget kaptunk, amivel sokkal eredményesebben gazdálkodhattunk. A pályázatunk neve, az hogy: Másképp nem megy, csak magyarul. Azonosítója: MKO-RO-1-2014/4-000055. Pályázatunk és az általunk beindított projekt kifejezetten pszichológiai tanácsadásra, gyógypedagógiai fejlesztésre és logopédiára vonatkozik. Főleg komplex fejlesztésekben szeretnénk gondolkodni, olyan gyermekekkel foglalkozni, akiknél ezekre a területekre kiterjedő fejlesztési lehetőségeket tudunk biztosítani, hiszen hiába van egy szakember, ha nem csak azzal az egy területtel van gond, nem tudunk komplexen, hatékonyan gondolkodni a problémáról. Idén több pénzt nyertünk, mint tavaly, és így hárman dolgozhatunk, mert tavaly csak én foglalkoztam a gyermekekkel. Ettől az évtől azonban van logopédus is Szabó Evert Emese személyében, illetve gyógypedagógus Visnyai Panni személyében, akikkel együtt dolgozunk.

A projekt iránt óriási az érdeklődés. A logopédus és a gyógypedagógus órarendjébe még be tudunk illeszteni személyeket, azonban a pszichológiai tanácsadásra már beteltek a helyek. Egy ilyen vizsgálatot úgy kell elképzelni, hogy a szülő elhozza a gyermeket. Amíg a szülő teszteket tölt ki, a szakember játékos formában, tesztekkel méri fel a gyermek állapotát. A kiértékelést követően visszatér a szülő, és akkor egy ötvenperces beszélgetés keretében a gyermek állapotát illető diagnózist, valamint a teendőkre vonatkozó útbaigazítást is kap a szülő. A projekt konkrétan erre vonatkozik: a problémás gyermekek szüleinek útbaigazítása, diagnózis megállapítása, pszichológiai tanácsadás, logopédusi, gyógypedagógusi fejlesztési lehetőséggel. Váratlan helyzet elé kerülve a szülő nem tudja, mihez kezdjen gyermekével, itt viszont kap egy lehetőséget, egy útmutatást, melynek nyomán, miután helyretette magában a dolgokat, eldöntheti, merre haladjon tovább” — fejtette ki Várna.

Az alapítvány céljaiba a mentális zavarokkal küzdő felnőttek, gyermekek, rész-képességzavarokkal küzdő felnőttek, gyermekek, vagy bármilyen pszichés zavarral küzdők mindenfajta támogatása is beletartozik. A jövőben, amennyiben lehetőség nyílik rá, olyan tesztekre, felszerelésekre is szeretnének pályázni, amikkel a minél korábbi szűrés elvégezhető gyermekeknél. A korai fejlesztés azért olyan fontos, mert 0–6 éves korban az agy még képlékeny, és ha bizonyos modulok gyengébbek, más modulok át tudják venni ezeket a funkciókat. „Hatéves kort követően az agynak ez a fajta rugalmassága elvész, így már nem lehet olyan nagymérvű eredményeket elérni, mint ha idejében elkezdjük a munkát. Figyeljünk oda gyermekeinkre, és amennyiben szükségét érezzük, ne restelljünk segítséget kérni! Főleg akkor, ha tényleg vannak olyan személyek, akik szeretnének és tudnak is segítséget nyújtani” — zárta mondandóját Várna Gyöngyvér.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 27.
Talán érdemes lenne még egyszer átgondolni, hogy mit veszíthet, ha főnöke nem fogadja majd olyan pozitívan újítási javaslatait. Fogalmazzon óvatosan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 27.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...