Alapítvány a korai és komplex fejlesztésért
Utoljára módositva: 2014-09-24 09:48:03

Mintegy két esztendővel ezelőtt alakult meg Nagykárolyban az Insalvo Alapítvány, melynek tagjai sikerrel pályáztak a Bethlen Gábor Alap kiírásán. Leginkább problémás gyermekek korai fejlesztésével foglalkoznak, a szülőket pedig tanácsokkal segítik.

 

Két évvel ezelőtt személyes indíttatásból jött létre az Insalvo Alapítvány. Az alapítvány neve latinul azt jelenti, hogy „biztonságban”, s tagjai azt szeretnék elérni, hogy minél korábban felismerjék azt, ha egy gyermek valamilyen pszichés zavarral küzd. A felismerés szakértői diagnosztizálás alapján történik, s ezt követően a szülők el tudnak indulni a fejlődést segítő úton, a még hatékonyabb eredmények elérése céljából.

Várna Gyöngyvérrel, az alapítvány egyik létrehozójával beszélgettünk munkájukról. A beszélgetés apropójául az szolgált, hogy sikerrel pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál, így beindíthattak egy komplex fejlesztési programot, melybe a pszichológiai tanácsadás, a gyógypedagógiai fejlesztés és a logopédia tartozik. Idén decemberben lezárul a projekt, viszont ha sikerül beindítaniuk egy folyamatot, akkor az tartós sikerrel kecsegtet.

Várna Gyöngyvér

Várna Gyöngyvér egyéni indíttatásból kezdeményezte az alapítvány létrehozását: „Ha van egy gyermeked, aki nem olyan, mint a többi, akkor sajnos nagyon nehéz olyan szakembert találni, aki pont abban az időszakban, amikor lépni kell, pont azon a területen, amire szükséged van, segíteni tud. Nagyon sokszor futottunk vakvágányra emiatt, mert megtörtént, hogy elmentünk egy szakemberhez, viszont ő épp nem azzal a területtel foglalkozott, amire nekünk szükségünk volt. Ha például egy logopédust nézünk, akkor ezen szakemberek zöme a pöszeséggel, selypítéssel foglalkozik. Többször el is utasítottak, mondván, hogy még túl kicsi a gyermekem, nem tudnak foglalkozni vele. Megkésett beszédfejlődésnél, a beszédbeindításnál például évekkel ezelőtt nem is találtunk szakembert, mert ez nem egy egyszerű dolog. Amikor a kisebbik fiammal elindultam, akkor a megyében nem találtam szakembert, aki segíteni tudott volna. Ezek a sorozatos kudarcélmények vezettek elsősorban az alapítvány létrehozásához. A másik ok az volt, hogy saját tapasztalatomból kiindulva azt láttam, nem lehet elég korán kezdeni a fejlesztést. Minél korábban észrevesszük azt, hogy baj van a gyermekkel, hogy nem olyan, mint a többiek, annál jobb. Lehet, hogy csak egy olyan problémáról van szó, amit kinő a gyermek, vagy spontán módon is megszűnik, esetleg helyreáll, de lehet, hogy jobb, ha egy szakember nézi meg és megnyugtatja a szülőt. Vagy ha nem magától helyreálló gondról van szó, akkor utat mutat neki, hogy mihez kezdjen. Kicsi korban még annyira nem feltűnőek a tünetek, a szülők is elfogultak, nincs is tudomásuk arról, mire kellene figyelni, melyek azok az apró jelek, amelyek figyelmeztethetnek” — magyarázta Várna Gyöngyvér.

„Az alapítvány létrehozásának során, a célkitűzések megfogalmazásánál azt tartottuk legfontosabbnak, hogy minél korábban történjen meg a szűrés. Ehhez ismertető kampányok szervezését tűztük ki célul, hogy eljutva az óvodákba, a családi orvosokhoz, minél közelebb kerüljünk a szülőkhöz. Erre vonatkozóan azonban nem volt pályázási lehetőség, önerőből pedig egy ilyen mérvű kampányt szakemberek bevonásával nem lehet finanszírozni. Később találtuk meg a Bethlen Gábor Alapnál azt a pályázási lehetőséget, melyre mi is készítettünk egy pályázatot, amellyel nyertünk is. Tavaly is nyertünk, igaz, akkor kisebb összeget, idén viszont egy lényegesen magasabb összeget kaptunk, amivel sokkal eredményesebben gazdálkodhattunk. A pályázatunk neve, az hogy: Másképp nem megy, csak magyarul. Azonosítója: MKO-RO-1-2014/4-000055. Pályázatunk és az általunk beindított projekt kifejezetten pszichológiai tanácsadásra, gyógypedagógiai fejlesztésre és logopédiára vonatkozik. Főleg komplex fejlesztésekben szeretnénk gondolkodni, olyan gyermekekkel foglalkozni, akiknél ezekre a területekre kiterjedő fejlesztési lehetőségeket tudunk biztosítani, hiszen hiába van egy szakember, ha nem csak azzal az egy területtel van gond, nem tudunk komplexen, hatékonyan gondolkodni a problémáról. Idén több pénzt nyertünk, mint tavaly, és így hárman dolgozhatunk, mert tavaly csak én foglalkoztam a gyermekekkel. Ettől az évtől azonban van logopédus is Szabó Evert Emese személyében, illetve gyógypedagógus Visnyai Panni személyében, akikkel együtt dolgozunk.

A projekt iránt óriási az érdeklődés. A logopédus és a gyógypedagógus órarendjébe még be tudunk illeszteni személyeket, azonban a pszichológiai tanácsadásra már beteltek a helyek. Egy ilyen vizsgálatot úgy kell elképzelni, hogy a szülő elhozza a gyermeket. Amíg a szülő teszteket tölt ki, a szakember játékos formában, tesztekkel méri fel a gyermek állapotát. A kiértékelést követően visszatér a szülő, és akkor egy ötvenperces beszélgetés keretében a gyermek állapotát illető diagnózist, valamint a teendőkre vonatkozó útbaigazítást is kap a szülő. A projekt konkrétan erre vonatkozik: a problémás gyermekek szüleinek útbaigazítása, diagnózis megállapítása, pszichológiai tanácsadás, logopédusi, gyógypedagógusi fejlesztési lehetőséggel. Váratlan helyzet elé kerülve a szülő nem tudja, mihez kezdjen gyermekével, itt viszont kap egy lehetőséget, egy útmutatást, melynek nyomán, miután helyretette magában a dolgokat, eldöntheti, merre haladjon tovább” — fejtette ki Várna.

Az alapítvány céljaiba a mentális zavarokkal küzdő felnőttek, gyermekek, rész-képességzavarokkal küzdő felnőttek, gyermekek, vagy bármilyen pszichés zavarral küzdők mindenfajta támogatása is beletartozik. A jövőben, amennyiben lehetőség nyílik rá, olyan tesztekre, felszerelésekre is szeretnének pályázni, amikkel a minél korábbi szűrés elvégezhető gyermekeknél. A korai fejlesztés azért olyan fontos, mert 0–6 éves korban az agy még képlékeny, és ha bizonyos modulok gyengébbek, más modulok át tudják venni ezeket a funkciókat. „Hatéves kort követően az agynak ez a fajta rugalmassága elvész, így már nem lehet olyan nagymérvű eredményeket elérni, mint ha idejében elkezdjük a munkát. Figyeljünk oda gyermekeinkre, és amennyiben szükségét érezzük, ne restelljünk segítséget kérni! Főleg akkor, ha tényleg vannak olyan személyek, akik szeretnének és tudnak is segítséget nyújtani” — zárta mondandóját Várna Gyöngyvér.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...