Alapjaitól újul meg a sárközújlaki iskola
Utoljára módositva: 2019-09-11 15:12:17

Pár hétig még rendhagyó időbeosztással és különböző épületekbe „szétszórva” járnak a sárközújlaki diákok, de hamarosan már visszatérhetnek a 4 millió lejből felújított és modern eszközökkel felszerelt Petőfi Sándor Általános Iskolába.

Rendhagyó módon kezdődött ez a tanév a 930 fős sárközújlaki diáksereg számára — illetve folytatódik is pár héten keresztül, ugyanis a Petőfi Sándor Általános Iskola épületének „nagygenerálozása” objektív okok miatt nem fejeződött még be, ezért komoly átszervezésre volt szükség. Mint Maskulik Levente iskolaigazgatótól megtudtuk, az V–VIII. osztályosok számára a mezőgazdasági líceum épületében rendes program szerint, azaz délelőtt zajlik a tanítás, míg az elemisták a Victoriei utcai és a Scânteii utcában lévő épületekbe járnak váltásban: az előkészítősök, az elsősök és a másodikosok délelőtt, a harmadik-negyedik osztályosok délután. „Nem túl hosszú időre, csak pár hétre rendezkedtünk így be, és a lehető leghamarabb tervezünk ‘hazamenni’ megszokott helyünkre. Tudom, sok diák és szülő számára kényelmetlen a mostani ideiglenes helyzet, meg szokatlan is, de nem volt más választásunk. Az iskola épülete szó szerint alapjaitól újul meg, az építkezés teljes gőzzel zajlik, de az ilyen régebbi épületeknél munkavégzés közben sajnos mindig jönnek a ‘meglepetések’ — a ’70-es években épült szárnyban komoly gondokkal szembesült a kivitelező és mi is. Olyannyira komolyakkal, hogy újra kellett gondolni a munkálatokat, s ez vezetett a csúszáshoz. A rendbetételre viszont nagy szükség volt, ugyanis több mint egy évtizede, 2007 óta, amikor az udvar felőli hátsó traktust bővítették, csak festést, meszelést végeztek az épületben. Az elmúlt napokban már többször is megtettem, de ezúton is kérem a diákok és a szülők megértését, hiszen pár hét múlva egy teljesen megújult és modernül felszerelt iskolába térhetünk majd vissza” — magyarázza Maskulik.

A kisváros önkormányzata az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében nyújtotta be a felújítási pályázatot, és nyert is 4 millió lejes finanszírozást — ebből az összegből az iskolaépület új tetőszerkezetet kapott, szigetelték, bevezették a központi fűtést, kicserélték a teljes és már igencsak elavult elektromos hálózatot, a tantermek padlózatát és világítótesteit, no meg természetesen a bútorzatot is. Mindezek mellett több mint tíz okostábla kerül az osztályok falaira, amelyekhez „kiegészítőként” kivetítő és laptop is jár, illetve kialakítanak egy minimum 25 számítógéppel felszerelt informatikatermet is, de a „nagygenerálozásból” nem maradt ki a tornaterem épülete sem, amelynek falait leszigetelték. „Jól felszerelt, modern iskolánk lesz, ami, nagyon remélem, hogy az évek alatt nem marad majd diáksereg nélkül” — teszi hozzá az intézményvezető, nem titkolt keserűséggel. Mind aggodalma, mind keserűsége teljesen érthető, ugyanis Szatmárnémeti „vonzása” eddig is erős volt, de most rettenetesen megnőtt, a 23 kilométeres távolság ellenére a sárközújlaki szülők úgy viszik a megyeközpontba csemetéiket már előkészítő osztályba is, mintha csak a szomszéd utcában lenne.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...