Alapos detektív az allergológus
Utoljára módositva: 2019-08-13 12:45:54

Az allergológus olyan, mint egy detektív, ha bármilyen tünet fennáll, a szakembernek alaposan ki kell kérdeznie a beteget ennek keletkezési körülményeiről — mesélte dr. Boboş Georgeta allergológus.

Az allergológia az orvostudomány allergiás betegségek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó ága, az allergia pedig nem más, mint túlérzékenység: az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Amikor allergiára gyanakszunk, érdemes szakembert felkeresni, hiszen az allergének különböző módon juthatnak be a szervezetbe, a légutakon, bőrön és a tápcsatornán keresztül, ezek pedig néha életveszélyes állapotot is okozhatnak. Éppen ezért az allergológus segítségét kell kérni, aki mint egy alapos detektív, lépésről lépésre deríti ki, hogy mi állhat a háttérben — magyarázta érdeklődésünkre a szatmáriak közkedvelt egészségügyi intézményének, a Korall Klinikának a frissen szerződtetett allergológus és immunológus szakorvosa, dr. Boboş Georgeta.

Mint megtudtuk, az egyik leggyakoribb panasz, a pollenallergia jele, ha a páciens folyamatosan úgy érzi, mintha megfázott volna: tüsszög, viszket és csorog az orra, köhög, esetleg viszket, könnyezik a szeme. „Már elkezdődött a parlagfűszezon, sokan szenvednek allergiás tünetektől, amelyeket a gyógyszertárakban recept nélkül is kapható antihisztaminok segítségével próbálnak enyhíteni. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk. Bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is” — hangsúlyozza a szakember. Az egyik legegyszerűbb teszt erre, melyet a Korall Klinikán is 15–20 perc alatt el tud végezni a doktornő, a Prick-teszt. A bőrpróba során gyárilag tisztított allergéneket visznek fel az alkar bőrére, melyek reakcióba lépnek a szervezettel, a szervezetben jelen levő IgE ellananyagokkal. Az ellananyagokhoz kötődve beindítják a bőrben a hisztaminfelszabadítást. Eredménye olyan pukli, mint a szúnyogcsípés. „Azt tekintjük pozitívnak, azaz mondjuk, hogy az egyén allergiás az adott allergénre, ahol jelentős bőrtünetek alakulnak ki. Minél allergiásabb valaki, annál erősebbek a bőrtünetek” — tudtuk meg a doktornőtől.

 

Hasznos tanácsok szénanáthásoknak

 

Ha pedig az allergológus vizsgálata megvolt, a detektív kiderítette, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, akkor az általa előírt kezelés mellett érdemes még néhány hasznos tanácsot is megfogadni, melyek szintén enyhíthetik a panaszokat. Így például érdemes kerülni az ismert, parlagfűvel borított területeket. A parlagfűre allergiások jobb, ha a szezonon kívül eső időszakra időzítik a nyaralásukat, vagy olyan helyre kirándulnak, ahol a parlagfű koncentrációja alacsony: magas hegységek, erdős területek, tengerpart. Pollenszórás idején érdemes csökkenteni a szabadban tartózkodás idejét, illetve a hajnali és esti időszakokra időzíteni a kint tartózkodást. Ilyenkor kerülni kell az aktív, magas légzésszámmal járó szabadidős tevékenységeket is.

Az allergiás személy éjjel és hajnalban szellőztesse ki a lakást, napközben pedig tartsa zárva az ablakokat! Szűrő-, illetve cserélhető szűrővel ellátott légkondicionáló berendezéseket kell használni, valamint gyakran és megfelelő alapossággal porszívózni, port törölni a padlóról, bútorokról nedves ruhával érdemes. A magas pollenkoncentrációjú időszakban az ágyneműt, törülközőt gyakrabban kell mosni és cserélni, ezeket és a ruhaneműket pedig érdemes zárt térben szárítani. Szintén segíthet, ha a szénanáthás személy esténként alaposan megmossa a haját.

Azért pedig, hogy kétséget kizáróan kiderüljön, mik okozzák az allergiás szatmáriak panaszait, és személyre szabott kezelésben részesüljenek, nem érdemes habozni, fel kell keresni a szakembert.

Dr. Boboş Georgeta allergológus-immunológus szerződésben áll a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, így azok a szatmáriak, akik felkeresik a szatmárnémeti Korall Klinikán, háziorvosi küldőpapírral ingyenes vizsgálatban részesülhetnek. A doktornőt megtalálják hétköznaponként az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt: hétfőn, kedden és szerdán 13–20 óra között, csütörtökön és pénteken 8–15 óra között. További információkért, időpont-egyeztetésért a 0361–412037-es telefonszámot kell tárcsázni.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...