Alaptörvénybe ütközőnek ítélték a hosszabítást
Utoljára módositva: 2019-06-04 15:16:05

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte kedden az alkotmánybíróság azt a törvényi előírást, miszerint az államfő legfeljebb egy évvel meghosszabbíthatja a hadsereg vezérkari főnökének mandátumát.

A vonatkozó törvénycikkely kapcsán a bukaresti ítélőtábla egyik bírája fordult az alkotmánybírósághoz, annak a pernek a keretében, amelyben a védelmi minisztérium a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet semmissé nyilvánítását kérte.

A törvénycikkely értelmében “a vezérkari főnök a hadsereg legmagasabb rangú parancsnoka, akit Románia elnöke nevez ki a védelmi miniszter javaslatára és a miniszterelnök láttamozásával, legfeljebb négyéves időszakra, legtöbb egyéves meghosszabbítási lehetőséggel”.

Keddi határozatában a “legtöbb egyéves meghosszabbítási lehetőséggel” szószerkezetet ítélték alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybírák. A taláros testület közleményében azzal magyarázza döntését, hogy a kifogásolt előírás homályosan fogalmaz és sérti az alaptörvényt, mert nem rendelkezik arról, hogy milyen feltételek mellett és milyen eljárást követve hosszabbítható meg a vezérkari főnök mandátuma.

Az alkotmánybíróság döntése végleges és kötelező érvényű, a határozatról tájékoztatták a parlament két házát, a kormányt és a taláros testülethez megkereséssel forduló bíróságot is – mutat rá a közlemény.

Klaus Iohannis államfő 2018. december 28-án jelentette be, hogy rendelettel meghosszabbította Nicolae Ciucă vezérkari főnöki mandátumát, miután elutasította Gabriel Leş védelmi miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy Dumitru Scarlat tábornokot nevezzék ki a román hadsereg élére. Az elnök azzal indokolta a jelölés elutasítását, hogy az nem felelt meg a törvényi követelményeknek.

Ezt követően a védelmi minisztérium előzetes panaszt nyújtott be az Államelnöki Hivatalhoz, kérve, vonják vissza a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló rendeletet, majd miután ez nem történt meg, a tárcavezető bíróságra vitte az ügyet.

Április 10-én a legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a miniszter beadványát, amelyben a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet felfüggesztését kérte a szaktárca. Korábban – január 31-én – a bukaresti ítélőtábla úgy döntött, hogy elfogadja a védelmi minisztérium beadványát, és felfüggesztette Iohannis rendeletét, az elnök azonban megfellebbezte a döntést, és a legfelsőbb bíróság neki adott igazat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...