Áldozatokat szednek a gombák
Utoljára módositva: 2014-10-20 19:38:48

Óvatosságra intik a Szatmár megyei lakosságot az őszi gombaszezonban a közegészségügyi hatóság, a környezetvédelmi ügynökség, az erdészeti hivatal és a rendőrség illetékesei.

 

A mérgező és ehető gombák könnyen összetéveszthetőek, ezért nem árt az óvatosság

Mikor gombamérgezéses esetekről érkeznek hírek, mindenki arra gondol, hogyan lehetne óvatosabb, hogy ne gyarapítsa ő maga is ezeknek a számát. Minden évben történnek szerencsétlenségek, pedig a lakosság tisztában van azzal, hogy az ehető gombák mellett léteznek mérgező fajok is, és össze lehet őket téveszteni, különösen, ha fiatal vagy csonka példányról van szó — hangsúlyozták a sajtótájékoztatón a közegészségügyi hatóság, a környezetvédelmi ügynökség, az erdészeti hivatal és a rendőrség illetékesei.

Nem nagyon létezik 100 százalékos biztonságot garantáló, megkülönböztető módszer, hiszen másként nem fordulna elő baleset a tapasztalt gombaismerőknél. Elég, ha egyetlen mérges gomba jut a gombapaprikásba, hogy megbetegítsen vagy megöljön egy egész családot — magyarázta Sever Şter, az erdészeti hivatal vezetője.

„A gombák szedése, árusítása ráadásul környezetvédelmi engedély nélkül illegális. Szatmár megyében jelenleg egy magánszemély, az erdészeti hivatal és egy cég rendelkezik ilyen engedéllyel” — tette hozzá Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség vezetője. Az illegális árusítást ellenőrzésekkel próbálják meg visszaszorítani: a piacokon ellenőriznek a rendőrség munkatársai. Sokan azonban nem jönnek be a városba, hogy itt árulják az erdőkben szedett kalaposokat, hanem az utak mentén kínálják a gombát. A városi rendőrség illetékese szerint éppen ezért jó lenne, ha a lakosság nem vásárolna engedéllyel nem rendelkező személyektől.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság hosszú évek óta, minden gombamérgezéses eset kapcsán, közleményben hívja fel a veszélyekre a lakosság figyelmét, és azt tanácsolja a szatmáriaknak, hogy ne kockáztassák az egészségüket és az életüket egy gombaételért, akármilyen finom is lenne! A gombamérgezések megelőzésére egy nagyon egyszerű módszert javasol az intézmény: semmilyen más gombát ne fogyasszanak, csakis termesztett gombát, melyet engedéllyel árulnak, friss állapotban vagy konzervált formában.

Ha mégis megtörténne a baj, és a lakosok mérgezés tüneteit észlelik magukon vagy családtagjaikon, azonnal hívjanak mentőt! Az orvost tájékoztatni kell arról, hogy gombát fogyasztott(ak), mivel a tünetek könnyen összetéveszthetőek az ételmérgezések és más gyomor- bélrendszeri betegségek tüneteivel. A legjobb lenne, ha magát a gombát is meg tudnák mutatni az orvosnak, mert nagy segítséget jelent. Az enyhébb mérgezések következmények nélkül gyógyíthatók, de a gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel!

 

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...