Áldozatokat szednek a gombák
Utoljára módositva: 2014-10-20 19:38:48

Óvatosságra intik a Szatmár megyei lakosságot az őszi gombaszezonban a közegészségügyi hatóság, a környezetvédelmi ügynökség, az erdészeti hivatal és a rendőrség illetékesei.

 

A mérgező és ehető gombák könnyen összetéveszthetőek, ezért nem árt az óvatosság

Mikor gombamérgezéses esetekről érkeznek hírek, mindenki arra gondol, hogyan lehetne óvatosabb, hogy ne gyarapítsa ő maga is ezeknek a számát. Minden évben történnek szerencsétlenségek, pedig a lakosság tisztában van azzal, hogy az ehető gombák mellett léteznek mérgező fajok is, és össze lehet őket téveszteni, különösen, ha fiatal vagy csonka példányról van szó — hangsúlyozták a sajtótájékoztatón a közegészségügyi hatóság, a környezetvédelmi ügynökség, az erdészeti hivatal és a rendőrség illetékesei.

Nem nagyon létezik 100 százalékos biztonságot garantáló, megkülönböztető módszer, hiszen másként nem fordulna elő baleset a tapasztalt gombaismerőknél. Elég, ha egyetlen mérges gomba jut a gombapaprikásba, hogy megbetegítsen vagy megöljön egy egész családot — magyarázta Sever Şter, az erdészeti hivatal vezetője.

„A gombák szedése, árusítása ráadásul környezetvédelmi engedély nélkül illegális. Szatmár megyében jelenleg egy magánszemély, az erdészeti hivatal és egy cég rendelkezik ilyen engedéllyel” — tette hozzá Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség vezetője. Az illegális árusítást ellenőrzésekkel próbálják meg visszaszorítani: a piacokon ellenőriznek a rendőrség munkatársai. Sokan azonban nem jönnek be a városba, hogy itt árulják az erdőkben szedett kalaposokat, hanem az utak mentén kínálják a gombát. A városi rendőrség illetékese szerint éppen ezért jó lenne, ha a lakosság nem vásárolna engedéllyel nem rendelkező személyektől.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság hosszú évek óta, minden gombamérgezéses eset kapcsán, közleményben hívja fel a veszélyekre a lakosság figyelmét, és azt tanácsolja a szatmáriaknak, hogy ne kockáztassák az egészségüket és az életüket egy gombaételért, akármilyen finom is lenne! A gombamérgezések megelőzésére egy nagyon egyszerű módszert javasol az intézmény: semmilyen más gombát ne fogyasszanak, csakis termesztett gombát, melyet engedéllyel árulnak, friss állapotban vagy konzervált formában.

Ha mégis megtörténne a baj, és a lakosok mérgezés tüneteit észlelik magukon vagy családtagjaikon, azonnal hívjanak mentőt! Az orvost tájékoztatni kell arról, hogy gombát fogyasztott(ak), mivel a tünetek könnyen összetéveszthetőek az ételmérgezések és más gyomor- bélrendszeri betegségek tüneteivel. A legjobb lenne, ha magát a gombát is meg tudnák mutatni az orvosnak, mert nagy segítséget jelent. Az enyhébb mérgezések következmények nélkül gyógyíthatók, de a gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel!

 

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...