Alkotmányba ütközik a Románia 2040 elnevezésű stratégia kidolgozására irányuló törvény
Utoljára módositva: 2019-06-06 18:51:29

Alkotmányba ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság a Románia 2040 elnevezésű hosszú távú stratégia kidolgozására irányuló törvényt, amely ellen Klaus Iohannis államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is alkotmányossági kifogást emelt.

Az elnök és a két ellenzéki párt arra hivatkozott beadványában, hogy a törvény több pontban sérti az alkotmányt, ugyanakkor elfogadásának módja is alaptörvénybe ütközik.

Iohannis többek között azt kifogásolta, hogy a jogszabály elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, a képviselőház ugyanis – döntő házként – olyan előírásokat fogadott el, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátus nem vitatott meg.

Beadványában az elnök arra is kitért, hogy a törvényben módosították a Románia 2040 stratégia definícióját, de a többi rendelkezést nem hozták összhangba az új meghatározással.

A képviselőház által márciusban elfogadott törvény szabályozza a Románia 2040 címet viselő, hosszú távú gazdasági és szociális fejlesztési stratégia kidolgozására és frissítésére vonatkozó kötelezettséget, valamint a cél eléréséhez vezető alternatív közpolitikák és forgatókönyvek kidolgozását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...