Áll a szikla rendületlen az avasújvárosi szőlőhegyen
Utoljára módositva: 2017-10-29 20:52:42

Rendületlen sziklaként állt az ömlő esőben és az orkánszerű szélben több mint háromszáz avasújvárosi tegnap délelőtt a Hegyi Prédikáción — őseik meghagyásaként: „kinn a hegyek lábánál legyen tartva egy hálaadó ünnep” — s mondtak köszönetet a termésért.

Már kora reggel nem sok jót ígértek a dombok tetejét súroló felhők és viharos szél, ám ezzel mit sem törődve pattantan szekérre gyönyörű népviseletben az avasújvárosi madiszos fiatalok s indultak népdalokkal, kurjongatásokkal ébreszteni a helybélieket, hogy senki le ne maradjon a Hegyi Prédikációról — útközben csatlakozott hozzájuk a Deé Róbert vezette nagyváradi gyermek-fúvószenekar is, de sajnos az ömlő eső is, ezért a fúvósok a tervezett falujárás helyett az utcakereszteződésekben fújták a messze hangzó ébresztőt. Amely így is ugyancsak hatékonynak bizonyult, hiszen délelőtt 11 órára több mint háromszázan gyűltek össze s álltak rendületlen sziklaként a viharos szélben, zuhogó esőben az Avasújvárosi Református Egyházközség szőlőhegyen lévő, megújult tetejű és oldalfalu hegyi házánál, hogy az ősz és a szüret végén megköszönjék a szőlőtermést és mindazt, amivel a Fennvaló megáldotta őket. „Sokszor megtorpanunk és nehéz hálaadást mondanunk, mint ahogy érezzük az Istentől kapott feladatokat is, de sokszor nehéz végigvinnünk azokat.” — fogalmazott az igehirdetését az ószövetségbeli Józsué történetére építő Farkas Zsolt lelkipásztor, egyházkerületi tanácsos. „Józsué — akinek élete, sorsa, olyan mint a miénk — úgy érzi: nincs tovább, a Jordán folyón nem lehet átkelni; de Isten segítségével át lehet kelni! A mi életünkben is sok minden van, ami elsodor, elsodorhat bennünket: az Isten nélküli élet, a különféle ideológiák egyrészt megfojtanak, másrészt megpróbálják elhitetni velünk, hogy minden jól van úgy, ahogy a világ teszi. És bizony sokszor érezzük mi is úgy: könnyebb, kényelmesebb a világnak igazat adni és megfeledkezünk a hálaadásról.

Ha eleink is így gondolkoztak volna, a kényelmet választva, akkor hitünknek nem lett volna megújulása, akkor a ti eleitek sem hagyták volna örökül, hogy minden ősszel ‘kinn a hegyek lábánál legyen tartva egy hálaadó ünnep’. Krisztusba vetett hittel át tudunk kelni minden Jordánon, s ebben a viharos időben is meg tudjuk köszönni Istennek, hogy ezt az évet is megáldotta minden jóval. Emlékkő, emlékoszlop a mai nap, emlékeztető és bizonyságtétel ez a hely, ez az alkalom, az Isten felé fordulás. S miért kell itt évről–évre összegyűlni? Mert el kell mondjátok a gyermekeiteknek s azok gyermekeinek: Isten a Jordánt kettéválasztotta és fogja is, amíg lesz népe, amely meg tud állni az ‘emlékkövek’ előtt, amíg nem szégyellnek e ‘kövekhez’ menni és köszönetet mondani mindenért.” — fogalmazott.

A Hegyi Prédikációt követően – melyet a fúvószenekar szolgálata tett még szebbé s melyre a két testvértelepülés, Kállósemjén és Petneháza polgármesterei hozták közösségük jókívánságait, valamint Pataki Csaba tanácselnök üdvözölte az egybegyűlteket — a gazdák vendégül látták ismerőseiket, rokonaikat, az egyházközség hegyi házának pincéje is megtelt atyafiakkal, akik a bor minősége–mennyisége megvitatása mellett szemügyre vették azt a szépen faragott hordót is, amelyet az 1967–ben adományoztak 50. születésnapjuk alkalmából, majd az ünnepi vasárnap a kultúrházbeli szüreti bállal folytatódott, melynek bevételét az egyházközség javára használják fel.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...