Állandósul a munkaerőhiány
Utoljára módositva: 2017-05-19 13:08:59

Egyre kétségbeesettebben keresik a cégvezetők, hogyan tudnák a gyárkapun belülre csalni a munkásokat.

Tovább folyik a megoldáskeresés arra a problémára, hogy hogyan lehetne megszüntetni végre a krónikus munkaerőhiányt. A valamikor jól menő szatmári textiliparból ma másfél ezer ember hiányzik, a sok embert foglalkoztató nagy cégeknél húsz-harminc százalékos az alkalmazotthiány. A kerekasztal-megbeszélésen jelen lévő munkaügyi államtitkár ennél magasabb szinten kezelné a problémát, Iulia Cârcel szerint a ma létező mesterségek hetven százaléka fog eltűnni tizenöt éven belül, nincs megmondhatója annak, milyen mesterséget érdemes kitanulni, és az oktatásügy hibája, hogy nem tud „hozzágyorsulni” a technológiai fejlődéshez.

„Ma csak az munkanélküli, aki nem is akar dolgozni!” — jelentette ki határozottan Iuliu Cădar, a Német-román Gazdasági Társaság elnöke, majd finomított: „… kivéve, ha tényleg beteg vagy fogyatékkal élő”. A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) adatai szerint márciusban több mint ezren tértek vissza egy-egy állásinterjúról „nem megfelelő” minősítéssel, Cădar szerint ezt a jelenséget kellene valahogy kiküszöbölni. Több jelen lévő cégképviselő is elpanaszolta, hogy a legtöbben nem is az állás betöltése miatt mennek el egy-egy céghez, hanem hogy ezt a minősítést és a munkanélküli-segély további folyósításához szükséges pecsétet megkapják, pedig a legtöbb cég már maga is kiképezi a leendő munkatársat, még akkor is, ha csak a legalapvetőbb dolgokat tudja.

Ott van a kutya elásva, mutattak rá többen is, hogy aki csak teheti, inkább elmegy Nyugat-Európába három hónapnyi eperszedésre, meg három hónapnyi szőlőszedésre, mint hogy itthon maradjon állásban, ugyanis bár nehéz, de mindössze évi hat hónapig tartó mezőgazdasági munkával többet keres, mint itthon szakmájában elhelyezkedve egy év alatt.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Verdák 3.
Ma, 16:50
A legendás Villám McQueen egyszer csak ráeszmél, hogy partvonalra szorították imádott sportágának szélsebes ifjú versenyzői. Hogy ismét régi dicsőségében tündökölhessen, egy lelkes fiatal szerelő, Cruz Ramirez segítségéért folyamodik, aki tudja, miként lehet McQueen újra nyerő. A néhai Hudson Doki tanításai által is erősítve a #95-ös verda egy bajnok szívével bizonyítja a Szelep Kupa legjelentősebb futamán, hogy még nem áldozott le a napja!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Transformers: Az utolsó lovag
Ma, 21:25
AZ UTOLSÓ LOVAG szétzúzza a Transformers sorozat alapmítoszát, és átírja azt, hogy mit is jelent hősnek lenni. Az emberek és az alakváltók háborúban állnak, és Optimusz Fővezér nincs többé. Jövőnk megmentésének kulcsa a múlt titkaiba van temetve, a Transzformerek rejtélyes földi történelmébe. Világunk megmentése egy valószínűtlen szövetség kezében van, melynek tagjai Cade Yeager (Mark Wahlberg), Űrdongó, egy angol Lord (Sir Anthony Hopkins) és egy oxfordi professzor (Laura Haddock). Mindenki éle
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. június 26.
Szokatlan feladatot kapsz hétfőn. Talán a legszívesebben most nemet mondanál erre a feladatra, de lehet, hogy nem az az igazán jó megoldás. Lehet, hogy ez csak megfutamodás lenne? Mindegy, hogy mi ez a szokatlan lehetőség, a játék kedvéért mondj rá igent. Próbáld ki, hogy mi történik akkor, ha elég bátor vagy ehhez.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. június 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 kg vaníliafagylalt (dobozos), 5 dkg fehér csokoládé. Az öntethez: 50 dkg érett eper, 1 db citrom, 1 ...