Állatkerti kirándulás a Better than you csapattal
Utoljára módositva: 2014-07-16 13:59:35

A Szatmári Friss Újság által májusban és júniusban megrendezett Osztályok Harca 2014 online vetélkedő nyertese, a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola VII. B. osztálya, vagyis a Better than you csapat a Sóstó Zoo Nyíregyházi Állatparkban járt.

 

Mi hozza lázba a mai tizenéveseket?

Tudásvágy, kíváncsiság, csapatszellemet és összetartást erősítő kihívások és próbatételek, lehetőség a bizonyításra, eredmények felmutatására, s ez utóbbiért járó méltó elismerés — a Szatmári Friss Újság www.frissujsag.ro honlapján indított online vetélkedő mindezt szem előtt tartotta. „Imádjuk a kihívásokat, ezért a következő nagy megmérettetésre készülünk. Osztályunk egy tipikus XXI. századi társaság, nagyon sok időt töltünk az interneten, arra használva, hogy minél több dolgot megismerhessünk” — szerepel a csapat bemutatkozó szövegében.

 

A kirándulás

Indulás: hétfőn reggel 9 órakor az iskola elől a Jánosi Kft. buszával. Egy másfél-két órás utat követően már meg is érkezik a kiránduló társaság a Nyíregyházi Állatparkba. Forró júliusi nap, amikor még a Zöld Piramis Esőerdőházban érzékelhető 90%-os páratartalom is jobban esik. Itt látható Európa legnagyobb komodói varánusz-tenyészpárja, de a függőhídon eljutunk az orangután-bemutatóhoz éppúgy, mint a Félelem barlangjához. A 10 méter magasságból lezúduló vízesés mellett elhaladva pedig találkozunk a borzongatóan szép hüllők különleges gyűjteményével. Az Esőerdő alatt található Ocenáriumban az Indiai-óceán színes állat- és növényvilága tárul elénk. A egyre erősödő forróságban Tarzan Ösvénye élethű varázslatos afrikai kalandra csábít. A Sóstó Zoo évtizedes fáinak természetes árnyékában sétálva, Amerika, Ausztrália és a Kárpát-medence vadon- és háztáji világába nyerhetünk betekintést. Fehér tigris, afrikai elefánt, komodói sárkány, indiai orrszarvú, jegesmedve, homoki tigriscápa, kicsi panda és nyugati síkvidéki gorilla, mayotte maki csak egy pár olyan állat, amelyekre sétánk során rácsodálkozhatunk. A kissé megfáradt csapat végső felfrissülésére a Földünk északi és déli sarkának élővilágát bemutató SóstóZoo Sarkvidéken kerül sor. Ezután rövid és izgalmas plázázás Nyíregyházán, majd bevásárlóközpontos, légkondicionálós hűsölés a visszafelé vezető úton Mátészalkán. Érkezés: este 7 óra körül.

 

Miért volt ez különb egy egyszerű kirándulásnál?

Egyrészt keményen és nagyon ügyesen megdolgoztak a diákok az első helyezett számára felajánlott kirándulásért. Együtt dolgozva ötletes csapatnevet választottak, csapatleírást fogalmaztak meg, kreatív videóban mutatták be magukat, csapatukat, iskolás napjaikat, céljaikat a többi iskolástársnak, a felnőtteknek, a megyében élőknek. Szabó Rolandot és Nagy Kristófot kérdeztük arról, hogyan tudtak ennyire „elhúzni” a többi csapattól. Ők a szervezettséggel és együttműködéssel indokolták ezt, hiszen óránként 2-3 személy (csapattag, kisebb testvér, sőt még a nagymama is) vadászta az online-kuponokat. Arra a kérdésre, hogy kinek volt ez a stratégiai ötlete, nem tudtak vagy akartak választ adni, már nem tudják, nem számít, csak úgy jött valahonnan — indokolták. Fehér Mónika osztályfőnök készséges, barátságos, lendületes, éppen annyit segített, amennyire szükség volt — tették hozzá.

Másrészt a játék lényege, a kirándulás úti célja nem csak a szórakozásról és kikapcsolódásról szólt, hanem mindkét esetben tudatos nevelési szándékról. Noha visszafordíthatatlan folyamatként sok időt töltenek a gyerekek az online felületek böngészésével, érdemesebb, ha ezt tudatosan és hasznosan, szűkebb és tágabb környezetükre odafigyelve, megfelelő oldalak és tartalmak nézegetésével teszik. Az állatkerti kirándulás is ezt a célt szolgálta: alkalom a környezettudatos nevelésre, arra, hogy minél fiatalabb korban alakítsanak ki kapcsolatot az élő környezettel.

 

Végezetül, köszönjük a vetékedőn részt vevő összes csapatnak, diákoknak és osztályfőnököknek egyaránt, támogató partnereinknek, hogy az Osztályok Harca 2014 által betekintést nyerhettünk a megye osztályainak mindennapjaiba, tapasztalva azt az összetartozást erősítő küzdőszellemet, amelyből fiatal és idős éles vagy csupán játékhelyzetben, de mindenképpen erőt meríthet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...