Almás finomságok Vetésen
Utoljára módositva: 2017-10-15 16:31:50

Vetésen első alkalommal szerveztek Almanapot, aminek kiemelt vendége volt a csengeri Orfeusz Egyesület. A vetésiek és a csengeriek közösen, énekelve kavarták az almalekvárt.

Szombaton Almanapot szervezett Vetésen a Vetési Kulturális Központ, a Vetési Albert Társaság és a Charlie Caffe. Az ötlet onnan jött, hogy a vetésiek közül néhányan rendszeresen átjárnak a Csengeri Almafesztiválra, amelyen nagyon sok finom almás ételt és italt meg lehet kóstolni, de a lakosság nagy része nem jut el a szemnek és szájnak kedvező rendezvényre, ezért arra gondoltak, hogy meghívják a csengeri Orfeusz Egyesületet, hogy mutassák meg, hogyan főzik ők az almalekvárt és abból milyen étel- és italkülönlegességeket készítenek. A csengeriek lecsót és lekváros palacsintát is készítettek. De jelen volt az almapálinka és almából készült chips, a natur almalé és természetesen a csengeri alma. Felajánlásukhoz társult még Óváriból Turbucz Mónika, aki almás porlóst és bélest hozott, valamint Vetésből Bökényi Gyöngyi és Kőrősi Ilonka fánkot tett minden jelenlévő asztalára. A vetésiek az édességek mellé bográcsgulyást főztek. Jelen volt még — az őszhöz kapcsolódóan — Bartos-Kocsis István avasújvárosi borkészítő, aki fehér és vörös borai mellett finom borpárlatot és konyakot is kínált az érdeklődőknek.

Az Orfeusz Egyesület tagjai már csütörtökön megtisztították, meghámozták és lereszelték az almát és előfőzték azt, mert ha mindezt szombat reggel kezdték volna el, akkor nem készült volna el időben a lekvár. A Charlie Caffe udvarán felállított üstbe már a cibere került, amit lehetett kóstolgatni. Az asszonyok felváltva kavargatták: egyetlen percre sem lehet ezt a tevékenységet abbahagyni, mert hamar odaég és akkor tönkre mehet az egész. Közben ismert népdalokat énekeltek, mert mint mondták, náluk a munkával együtt jár az éneklés, a jól végzett munka végén pedig a tánc. A vetési asszonyok is örömmel bekapcsolódtak a lekvár kavarásába. Közben vidám történeteket idéztek fel abból az időből, amikor kevés olyan ház volt, ahol ősszel ne lett volna lekvárfőzés. A csengeriek, akik éppen nem lekvárt kavartak és nem tésztát sütöttek, az udvaron táncra is perdültek. Későn a színpadon is sikeresen szerepelt az Orfeusz Együttes, de nagyon ígéretesnek mutatkozott az óvári Ribiszke néptánccsoport előadása is. Estére sokan összegyűltek és valamennyien jól érezték magukat ezen a Vetésen még újnak számító rendezvényen, aminek a tervek szerint lesz folytatása.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...