Általános tanügyi sztrájk?
Utoljára módositva: 2013-11-26 10:03:36

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Független Tanügyi Szakszervezet (FSLI) annak érdekében, hogy felmérjék, milyen mértékben támogatja a tagság az általános sztrájkra vonatkozó tervüket.

 

Korábban a fővárosban szervezett tüntetést a FSLI

A tagság véleményére kíváncsi a Független Tanügyi Szakszervezet (FSLI) vezetősége a december 9-re tervezett általános munkabeszüntetés kapcsán, emiatt aláírásgyűjtésbe kezdtek. Amint közleményükből kiderül, elégedetlenek az eddig elért eredményekkel, ezért nyúlnának komolyabb kényszerítő eszközökhöz. A FSLI szerint kevés a 10 százalékos fizetésemelés, melyet a 6 évnél kisebb régiséggel rendelkezők számára eddig kiharcoltak, és az sem elfogadható, hogy a bruttó nemzeti össztermék (PIB) mindössze 3,4%-át fordítaná az oktatásügy finanszírozására a kormány 2014-ben. Mint kifejtik, el akarják érni azt, hogy januártól a kezdő tanárok bérét 50%-kal emeljék, illetve hogy a minimális és a maximális tanügyi alapfizetés között az arány 1:2 legyen, azaz a maximális a minimális dupláját tegye ki. Követelik továbbá, hogy a bruttó nemzeti össztermék 6%-át fordítsák a tanügyre, amint azt a tanügyi törvény is előírja, valamint hogy a béreket emeljék vissza a 2009-es szintre, azaz legalább 15%-kal növeljék a fizetéseket. Azt is el akarják érni továbbá, hogy azok az oktatásügyben dolgozók, akik nem pedagógusok, kapják vissza a hűségpénzt és egyéb pótlékokat, melyekre jogosultak, valamint hogy egyszerűsítsék le a jelenlegi túlságosan bürokratikus rendszert, mivel a különféle nyilvántartások vezetését és a rengeteg jelentés megírását értelmetlennek tartják. Becsléseik szerint ha nem sikerül változtatásokat kieszközölniük, a tanügyi fizetések 2017-ig mindössze 11%-kal nőnének. Mint rámutatnak, az oktatásügyi átlagfizetés 2008-ban 13%-kal magasabb volt, mint az országos átlagbér, 2013-ben viszont 13%-kal alacsonyabb volt az országos átlagfizetésnél. A 2013-as tanügyi átlagbér mintegy 60%-kal volt kisebb, mint a közigazgatásban dolgozók átlagfizetése. A szakszervezet arra is figyelmezteti a tagságot, hogy a munkabeszüntetés idejére nem jár fizetés a sztrájkolóknak.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...