Általános tanügyi sztrájk?
Utoljára módositva: 2013-11-26 10:03:36

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Független Tanügyi Szakszervezet (FSLI) annak érdekében, hogy felmérjék, milyen mértékben támogatja a tagság az általános sztrájkra vonatkozó tervüket.

 

Korábban a fővárosban szervezett tüntetést a FSLI

A tagság véleményére kíváncsi a Független Tanügyi Szakszervezet (FSLI) vezetősége a december 9-re tervezett általános munkabeszüntetés kapcsán, emiatt aláírásgyűjtésbe kezdtek. Amint közleményükből kiderül, elégedetlenek az eddig elért eredményekkel, ezért nyúlnának komolyabb kényszerítő eszközökhöz. A FSLI szerint kevés a 10 százalékos fizetésemelés, melyet a 6 évnél kisebb régiséggel rendelkezők számára eddig kiharcoltak, és az sem elfogadható, hogy a bruttó nemzeti össztermék (PIB) mindössze 3,4%-át fordítaná az oktatásügy finanszírozására a kormány 2014-ben. Mint kifejtik, el akarják érni azt, hogy januártól a kezdő tanárok bérét 50%-kal emeljék, illetve hogy a minimális és a maximális tanügyi alapfizetés között az arány 1:2 legyen, azaz a maximális a minimális dupláját tegye ki. Követelik továbbá, hogy a bruttó nemzeti össztermék 6%-át fordítsák a tanügyre, amint azt a tanügyi törvény is előírja, valamint hogy a béreket emeljék vissza a 2009-es szintre, azaz legalább 15%-kal növeljék a fizetéseket. Azt is el akarják érni továbbá, hogy azok az oktatásügyben dolgozók, akik nem pedagógusok, kapják vissza a hűségpénzt és egyéb pótlékokat, melyekre jogosultak, valamint hogy egyszerűsítsék le a jelenlegi túlságosan bürokratikus rendszert, mivel a különféle nyilvántartások vezetését és a rengeteg jelentés megírását értelmetlennek tartják. Becsléseik szerint ha nem sikerül változtatásokat kieszközölniük, a tanügyi fizetések 2017-ig mindössze 11%-kal nőnének. Mint rámutatnak, az oktatásügyi átlagfizetés 2008-ban 13%-kal magasabb volt, mint az országos átlagbér, 2013-ben viszont 13%-kal alacsonyabb volt az országos átlagfizetésnél. A 2013-as tanügyi átlagbér mintegy 60%-kal volt kisebb, mint a közigazgatásban dolgozók átlagfizetése. A szakszervezet arra is figyelmezteti a tagságot, hogy a munkabeszüntetés idejére nem jár fizetés a sztrájkolóknak.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...