Amikor vízből is megárt a sok
Utoljára módositva: 2019-06-12 13:11:26

A nyári meleg beköszöntével gyakran elhangzik, hogy ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról, de ne essünk túlzásba! A túlzott vízfogyasztás veszélyeire figyelmeztetnek a szakemberek.

A nyári időszakban gyakran elhangzik, mennyire fontos a megfelelő folyadékpótlás, illetve a dehidratáció elkerülése. A túlzásba vitt folyadékbevitel azonban éppúgy veszélyes lehet — hívják fel a lakosság figyelmét a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei.

A vízmérgezés akkor alakul ki, mikor felborul a szervezet nátriumháztartása nagy mennyiségű víz hirtelen történő fogyasztásának hatására. Ez gyakori a sportolást követő folyadékvesztés pótlásánál, de valamilyen, a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja.

Amikor a vér nátriumtartalma túl alacsony, a sejtek működése nem megfelelő, s ez izzadást okoz. A krónikus vízmérgezés esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek. Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, ami nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal jár.

„Ha egy 75 kilogramm tömegű felnőtt rövid időn belül fogyasztana el 6 liter vizet, annak akár végzetes következménye is lehetne” — figyelmeztetnek a szakemberek.

A hatóság javaslata szerint testsúlykilogrammonként nagyjából 30 milliliter víz fogyasztása ajánlott, tehát egy 60–80 kilogramm tömegű felnőtt 1,8–2,4 liter vizet fogyasszon naponta!

Hogyan előzhetjük meg a vízmérgezés kialakulását az előttünk álló meleg időszakban? Edzés közben elektrolitokkal dúsított sportital fogyasztása javasolt, testedzés alatt pedig csak annyi vizet igyunk, amennyit elveszítünk az izzadással. Soha nem szabad óránként 8 dl folyadéknál többet fogyasztani testedzés során. A víz elengedhetetlenül fontos a szervezet egészségesen tartásához, ezért figyeljünk arra, hogy meglegyen a szükséges napi folyadékbevitel, de ne vigyük túlzásba!

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...