Amnesztia 600 ezer adózónak
Utoljára módositva: 2019-05-13 10:31:02

Közel 600 ezer lakos mentesül az egészségbiztosítási hozzájárulás (CASS) befizetésének kötelezettsége alól.

Mintegy 600 ezer adófizető, akinek 2015. július 1-je és 2017. december 31-e között az országos minimálbérnél kisebb jövedelme volt, mentesül az egészségbiztosítási hozzájárulás (CASS) befizetésének kötelezettsége alól — áll a pénzügyminisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet tervezetének indoklásában. Az amnesztia hatálya alá eső összegek 1,035 milliárd lejt tesznek ki.

Azok a magánszemélyek esnek az amnesztia hatálya alá, akik esetében az adókivetés alapját a minimálbér tizenkétszeresét kitevő évi jövedelem képezte, de 2015. július 1-je és 2017. december 31-e között nem valósították meg ezt a jövedelmet. Ugyanebben a kedvezményben részesülnek azok a magánszemélyek is, akiknek a jelzett időszakban egyáltalán nem volt jövedelmük, de akiknek járulékfizetési alapját szintén az országos minimálbér képezte. Azok a magánszemélyek, akik az egészségügyi járulék befizetése mellett döntöttek, nem mentesülnek a befizetés kötelezettsége alól.

2018. január 1-jétől áttértek arról a rendszerről, amelyben az egészségügyi járulékot az adóhatóság határozta meg és vetette ki, az önadózási rendszerre, amelyben a CASS-t az adófizető számítja ki és vezeti be az egységes nyilatkozatba, a járulék befizetése pedig csak azok számára kötelező, akik éves szinten a bruttó minimálbér tizenkétszeresénél nagyobb jövedelmet valósítanak meg. Azok a személyek, akik ennél kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, vagy egyáltalán nincs jövedelmük, dönthetnek úgy, hogy mégis befizetik az egészségbiztosítási járulékot, hogy biztosítottakká váljanak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...