Nem ért egyet az AMR „az egy a háromhoz” elvvel
Utoljára módositva: 2019-08-07 19:25:40

Elmarasztalja az adó- és pénzügyi intézkedések szabályozását célzó, a pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett rendelet tervezetét a Romániai Municípiumok Egyesülete (AMR).

Az AMR nem ért egyet „az egy a háromhoz” elvvel, amelyet a hatóságok alkalmazni kívánnak az állami szektorban elfoglalható állások esetében, illetve azzal az intézkedéssel sem, amely megtiltaná, hogy alkalmazottaiknak közpénzből mobilszolgáltatást biztosítsanak.

„A 2017/153-as törvény hatályba lépésével első alkalommal ismerték el ténylegesen az önkormányzatok azon jogát, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően saját személyzeti politikát alkalmazzanak. Nem célszerű alig két évre rá felszámolni ezt. Az elmúlt két évben, a bértörvény hatályba lépése óta, a legtöbb municípium hatalmas személyzeti átszervezésen esett át mind a polgármesteri hivatalokban, mind a helyi közintézményekben. Az alkalmazások ilyen szintű korlátozása a közigazgatásban önkényes intézkedés lenne, és nehezítené a helyi önkormányzatok tevékenységét, amelyek már így is nehezen képesek eleget tenni a folyamatos adó- és költségvetési reformok kihívásainak” — áll az egyesület keddi közleményében.

Az egyesület szerint egyenesen sérti a helyi önkormányzati autonómiát az intézkedés, amely megtiltaná a közpénzből való mobilszolgáltatás biztosítását az alkalmazottaknak.

„Tudatjuk önökkel, hogy a mobilszolgáltatás biztosítja a kapcsolatot a közintézmények és az állampolgárok között: el sem tudunk képzelni minőségi közszolgálatot internet és mobiltelefon nélkül” — írja az egyesület.

A helyi rendőrség tagjai, a parkolóőrök, a közművesítési intézmények alkalmazottai, a szociális gondozók, akik rossz hírű vidékeken is megfordulnak, mind használják a mobiltelefont a minőségi szolgáltatás biztosítása, illetve saját biztonságuk érdekében, szögezik le.

Az AMR közli a kormánnyal, hogy olyan intézkedéseket vár, amelyek „valóban korszerűsítik” a közigazgatást.

Követelik többek között a következőket: a helyi önkormányzatok pénzügyi törvényének az elfogadását, a szociális gondozás költségeinek az állami büdzséből való biztosítását, ahogyan az a kormányprogramban szerepelt; az Országos Adóhatóság (ANAF) tevékenységének átláthatóvá tételét és annak lehetővé tételét, hogy az önkormányzatok folyamatosan ellenőrizhessék a helyi költségvetés egyik bevételi forrását jelentő jövedelemadó bevételi szintjét; a költségvetés-kiigazítás sürgős elfogadását.

A dokumentumot 31 municípium polgármestere írja alá, többek között Kereskényi Gábor, szatmárnémeti elöljáró is.

A pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett, adó- és pénzügyi intézkedések szabályozását célzó rendelet tervezete értelmében a közszférában ezentúl az „egy a háromhoz” elv fog érvényesülni a munkaerő-alkalmazás terén, azaz három felszabaduló állás esetén csupán egy állás tölthető be ismét.

Jelenleg az egy a kettőhöz elv érvényesül ezen a téren az állami intézményekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...