Nem ért egyet az AMR „az egy a háromhoz” elvvel
Utoljára módositva: 2019-08-07 19:25:40

Elmarasztalja az adó- és pénzügyi intézkedések szabályozását célzó, a pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett rendelet tervezetét a Romániai Municípiumok Egyesülete (AMR).

Az AMR nem ért egyet „az egy a háromhoz” elvvel, amelyet a hatóságok alkalmazni kívánnak az állami szektorban elfoglalható állások esetében, illetve azzal az intézkedéssel sem, amely megtiltaná, hogy alkalmazottaiknak közpénzből mobilszolgáltatást biztosítsanak.

„A 2017/153-as törvény hatályba lépésével első alkalommal ismerték el ténylegesen az önkormányzatok azon jogát, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően saját személyzeti politikát alkalmazzanak. Nem célszerű alig két évre rá felszámolni ezt. Az elmúlt két évben, a bértörvény hatályba lépése óta, a legtöbb municípium hatalmas személyzeti átszervezésen esett át mind a polgármesteri hivatalokban, mind a helyi közintézményekben. Az alkalmazások ilyen szintű korlátozása a közigazgatásban önkényes intézkedés lenne, és nehezítené a helyi önkormányzatok tevékenységét, amelyek már így is nehezen képesek eleget tenni a folyamatos adó- és költségvetési reformok kihívásainak” — áll az egyesület keddi közleményében.

Az egyesület szerint egyenesen sérti a helyi önkormányzati autonómiát az intézkedés, amely megtiltaná a közpénzből való mobilszolgáltatás biztosítását az alkalmazottaknak.

„Tudatjuk önökkel, hogy a mobilszolgáltatás biztosítja a kapcsolatot a közintézmények és az állampolgárok között: el sem tudunk képzelni minőségi közszolgálatot internet és mobiltelefon nélkül” — írja az egyesület.

A helyi rendőrség tagjai, a parkolóőrök, a közművesítési intézmények alkalmazottai, a szociális gondozók, akik rossz hírű vidékeken is megfordulnak, mind használják a mobiltelefont a minőségi szolgáltatás biztosítása, illetve saját biztonságuk érdekében, szögezik le.

Az AMR közli a kormánnyal, hogy olyan intézkedéseket vár, amelyek „valóban korszerűsítik” a közigazgatást.

Követelik többek között a következőket: a helyi önkormányzatok pénzügyi törvényének az elfogadását, a szociális gondozás költségeinek az állami büdzséből való biztosítását, ahogyan az a kormányprogramban szerepelt; az Országos Adóhatóság (ANAF) tevékenységének átláthatóvá tételét és annak lehetővé tételét, hogy az önkormányzatok folyamatosan ellenőrizhessék a helyi költségvetés egyik bevételi forrását jelentő jövedelemadó bevételi szintjét; a költségvetés-kiigazítás sürgős elfogadását.

A dokumentumot 31 municípium polgármestere írja alá, többek között Kereskényi Gábor, szatmárnémeti elöljáró is.

A pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett, adó- és pénzügyi intézkedések szabályozását célzó rendelet tervezete értelmében a közszférában ezentúl az „egy a háromhoz” elv fog érvényesülni a munkaerő-alkalmazás terén, azaz három felszabaduló állás esetén csupán egy állás tölthető be ismét.

Jelenleg az egy a kettőhöz elv érvényesül ezen a téren az állami intézményekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...